Egyetlen ábrán a jövő év leggyorsabban fejlődő gazdaságai

Szerző: | 2023. november. 4. | Kiemelt, Világgazdaság

Az IMF jóslata szerint a legnagyobb gazdasági növekedést produkáló országok döntő hányada a szubszaharai és az ázsiai térségből kerül ki. Meglepetés nincs: ez a világ két leggyorsabban fejlődő gazdasági régiója.

Az IMF adatai alapján készítette el új infografikáját a Visual Capitalist. A top 20-as listában igazából csak egy gigászt találunk, Indiát, amely jövőre várhatóan a világ kilencedik leggyorsabban növő gazdasága lesz. (Ne felejtsük: tavaly éppen leelőzte Nagy-Britanniát a gazdasági növekedésben, így az ötödik helyre jött fel a világ legnagyobb gazdaságainak ranglistáján.) Ráadásul esetében az előrejelzések pénzügyi évre vonatkoznak, amely áprilisban kezdődik. Az ázsiai óriás várt gazdasági növekedése 6,3 százalék lesz.

A listát viszont éppen egy törpe vezeti: Makaó, amely a föld legsűrűbben lakott területének számít, ám a turizmusa annyira száguld, hogy a munkahelyek több mint 60, míg a GDP egészének a 70 százalékát adja. (Nyitóképünkön a Gran Canale másolata Makaón.) Ez elegendő lesz a 27,2 százalékos várt növekedéshez.

A harmadik hely is Ázsiáé. Palau 340 kis szigetből áll, amelyből alig néhány lakott. A teljes területe nagyjából 450 négyzetkilométer, de a turisták ide is özönlenek: az ágazat a GDP 40 százalékát adja, a kis ország pedig várhatóan 12,4 százalékkal növeli jövőre a gazdaságát.

Visual Capitalist
Visual Capitalist

Az afrikai robbanás

A húszas lista felét a Szaharától délre elterülő országok teszik ki. Jelenleg még komoly esélyt adnak a negyedik helyen álló Niger gazdasági fellendülésének folytatására (11,1 százalékot várnak), ám a közelmúltban bekövetkezett katonai puccs komoly akadályokat gördíthet a növekedés útjába. Amennyiben a globális szankciók következtében megszakad az olajexport, az IMF is felül fogja írni prognózisát.

Szenegál az ötödik a listán, de a helyzet hasonló, mint Nigerben: az ország gazdasága a kőolajexportra hagyatkozik, így bármilyen instabil elmozdulás esetén a 8,8 százalékosra várt gazdasági mutató azonnal ereszkedni kezd.

Kicsi, de erős

A dél-amerikai ország összlakossága még az 1 millió főt sem éri el, de gazdasági növekedésben évek óta az élmezőnyben van. Tavaly 62 százalékos GDP-növekedéssel toronymagasan az élen végzett, idén év végéig 37 százalékos bővülést várnak, míg jövőre 26,6 százalékról szólnak az előrejelzések.

Ez a hatalmas ugrás az ExxonMobil által vezetett konzorciumnak köszönhető, amely a tengeri olajmezőket aknázza ki, mindenki számára gyümölcsöző módon. Egyes források szerint Guyanának több mint 11 milliárd hordónyi olajkészlete van, ez pedig hosszú évekig bérelt helyet biztosít neki a fentebbi listán.

***

Fotó: A Gran Canale másolata Makaón (MTI/EPA/YM)

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn