A magyar bankrendszer stabilitása az ország szuverenitását is erősíti 

Szerző: | 2023. november. 7. | Hazai

A magyar bankszektor változatlanul stabil, ez pedig a gazdaság válságállóságát is növeli. Az MBH Befektetési Bank létrejöttével pedig egy újabb magyar tulajdonosi hátterű szereplővel bővül a hazai bankrendszer, erősödik a piaci verseny – jelentette ki Varga Mihály az intézmény megalakulása alkalmából rendezett eseményen. 

Az elmúlt években számos területen tapasztalhattuk, hogy mekkora előnyt jelent az önellátás, a szuverenitás gazdasági és politikai értelemben is – hívta fel rá a figyelmet a tárcavezető. Mint mondta: a különböző mutatók, nemzetközi összevetések is alátámasztják, hogy a magyar bankrendszer ellenállóképes a válságokkal szemben. Ilyen mutató a nemteljesítő hitelállomány tartósan 4 százalék alatti aránya, a bankszektor 18 százalékos tőkemegfelelési mutatója, amely eléri a szabályozói minimum kétszeresét. A 180 százalékos likviditási tartalék és a 139 százalékos nettó stabil forrásellátottsági ráta szintén messze a törvényben előírt 100 százalékos szint felett teljesít – fejtette ki a miniszter. 

Fontos, hogy a magyar piacon meghatározó szerepet kapjanak olyan hazai tulajdonú bankok, amelyek nemcsak a profit, de a gazdaság hosszú távú jó teljesítménye szempontjából is érdekközösségben vannak a magyar vállalatokkal – mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter kiemelte: az MBH Bank többlépcsős megalapításával egy olyan hazai tulajdonú óriásbank jöhetett létre, amely másodmagával, az OTP-vel immár a piac meghatározó részét fedi le a külföldi tulajdonlású intézményekkel szemben. A bankszektorban a pénzrendszer globális jellege miatt a nagyobb méret nagyobb versenyképességet is jelent, a versenyképesség pedig egy olyan terület, amelyen a magyar bankrendszer előtt vannak még fejlődési lehetőségek – mutatott rá a tárcavezető a digitalizáció és a banki termékek további fejlesztésére utalva. 

Borítókép: MTI/Komka Péter

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn