KSH kiskereskedelem fotó: Unsplash

Friss KSH-adat: óvatosan költenek a háztartások

Szerző: | 2023. november. 8. | Hazai, Infláció

Szeptemberben – bár a reálkeresetek már növekedtek – a kiskereskedelmi forgalom 7,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Elemző: Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza    

Szeptemberben a reálkeresetek már növekedtek éves alapon, így ez már nem húzta vissza a fogyasztást, abban sokkal inkább a háztartások óvatossága, illetve az üzemanyagár-sapka okozta magas bázis játszott szerepet. Ezt támasztja alá az is, hogy a három fő üzletcsoport közül az üzemanyag-kereskedelemben esett vissza legjobban a forgalom, közel ötödével, míg a nemélelmiszer üzletekben a visszaesés 7,5, az élelmiszerboltokban pedig csupán 2,3 százalék volt.  

A korábban az élelmiszereknél jellemző lefelé vásárlás (azaz az olcsóbb helyettesítő termékek keresése) mértéke tehát csökken, most sokkal inkább a nem létfontosságú kiadások halasztása a jellemző. Két számjegyű volt a visszaesés a bútorok, a műszaki cikkek, a ruhák, az iparcikkek és meglepő módon a használt cikkek esetében is. 

A mai adatban az a kedvezőtlen, hogy havi alapon stagnált a forgalom, azaz az érdemi növekedés még mindig nem tudott beindulni, az infláció lassulása egyelőre csak a stagnáláshoz volt elegendő. 

Mit mutat a harmadik negyedéves trend? 

A harmadik negyedévet összesítve az látszik, hogy a kiskereskedelmi forgalom az egy negyedévvel korábbitól 0,3 százalékkal maradt el a szezonálisan kiigazított adatok szerint, míg éves alapon 7,6 százalékkal mérséklődött. Azaz a fogyasztás nagy valószínűséggel (bár jelentős részt képez benne a kiskereskedelmen kívüli forgalom) sem negyedéves, sem éves alapon nem tudott hozzájárulni a gazdasági növekedéshez. Sőt, éves alapon a visszaesés egyik fő okozója lehetett, azaz a kedvezőtlen gazdasági teljesítmény továbbra is az alacsony belső kereslethez kötődik.  

Mi szükséges a belső kereslet erősödéséhez? 

A belső kereslet visszatéréséhez fontos a háztartások jövedelmi helyzetének jelentős javulása, ami várhatóan a januári béremelésekkel érkezhet el, azaz a kiskereskedelmi forgalom is ekkortól (legkedvezőbb esetben decembertől, részben a karácsonyi szezon hatására) kezdhet bővülni éves alapon. A növekedéshez szükséges az üzemanyagár-sapka okozta magas bázis kifutása is – ez szintén decemberre, illetve 2024 januárjára tehető. 

Szinte mindenütt csökken a kiskereskedelem az EU-ban 

A kiskereskedelmi forgalom visszaesése ugyanakkor nem magyar jelenség: az Európai Unióban a forgalom volumene augusztusban éppen 2 százalékkal mérséklődött. Ennek okai között szintén szerepelnek az elmúlt időszakot jellemző inflációs folyamatok, bár ahogy az EU-ban az infláció a magyarnál jóval kisebb volt az elmúlt hónapokban, úgy a forgalom visszaesése is szerényebb mértékű volt.  

(KSH – 2023.11.08)

Fotó: Unsplash

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn