Versenyképes marad-e a magyar gyógyszergyártás a friss kihívások közepette? 

Szerző: | 2023. november. 8. | Hazai, Világgazdaság

Hazai gyógyszergyártás jelene – versenyképességének jövője címmel tartott konferenciát Budapesten a Magyar Gyógyszergyártók Szövetsége (MAGYOSZ). A rendezvény fővédnöke, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tartotta a rendezvény nyitó előadását, kiemelve az ágazat fontosságát. A rendezvényen a kihívások mellett a lehetőségekről, a jövő évi kilátásokról is szó esett: kiderült, hogy a hazai iparstratégia hat fókuszterülete közül az egyik éppen az egészségügy, benne a gyógyszergyártás fejlesztése. 

A rendezvény fővédnöke a gazdaságfejlesztési miniszter volt, ő tartotta meg november 7-én, Budapesten a MAGYOSZ éves nagyrendezvényének nyitó előadását. Nagy Márton videóüzenetben köszöntötte az ágazat jelenlévő képviselőit. A friss Nobel-díjasok közül kiemelte Karikó Katalin gyógyszerkutatót, illetve megemlítette, hogy a 120 éves hagyományokra visszatekintő hazai gyógyszergyártás a kormányzat stratégia partnere, Nemcsak az igen magas hozzáadott érték előállítása okán, hanem – többek közt – azért is, mert  

régiós összehasonlításban is kiemelkedő a magyar gyógyszergyártási ágazat jelentősége. Nem csupán az összes hazai kutatás-fejlesztési ráfordítások mintegy ötödéért felelős az ágazat, de az exportot tekintve is kiemelkedő.  

Éves szinten mintegy egymilliárd dolláros exportpotenciálról van szó. Kiemelten fontosnak nevezete a miniszter azt is, hogy az ellátásbiztonság miatt a hazai gyártási kapacitások megerősítése fontos prioritás. 

Lehetőségek és kihívások az ágazat előtt 

Turi Anikó, a GFM közigazgatási államtitkára azokról a támogatásokról, gazdaságpolitikai stratégiákról, illetve jogalkotási munkáról beszélt, amelyek a gyógyszergyártókat támogatják. Az államtitkár kiemelte:  

a készülő iparstratégiában hat kiemelt fókuszterületet azonosított, ennek támogatásán dolgozik a GFM, közük van az egészségügyi ágazat, kiemelten a hazai gyógyszergyártás támogatása, a beruházások ösztönzése.  

A 2030-ig szóló iparstratégia részeként cselekvési terv készül, azonosítva a kihívásokat, bővítve a már eddig is meglévő támogatási lehetőségeket.  

A konferencia alkalmával több jelentős kihívás is felmerült: a járvány, az ellátási láncok szakadozása, a háborús helyzetek, az infláció volt fókuszban. Ám az extrapofitadót is megemlítette több szakmai előadó. A kerekasztal-beszélgetéseken azonban a kormányzati döntéshozók megerősítették ezen adónem ideiglenes jellegét, illetve azt, hogy a szabályok szerint ez a közteher legfeljebb 2024 végéig tartható fenn.  

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke bírálta az gyógyszeripari vállalatokra is kiterjedő extraprofit adót, amely szerinte nagy mértékben rontja rontja a legnagyobb magyar gyógyszergyártó nemzetközi versenyképességét is – tavaly 28 milliárdot, az idén 30 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe –, ezért már a régiós gyártók a hazai piacon is jelentős költségelőnyt élveztek a Richterrel szemben.  Ez pedig hosszabb, többéves távlatban is fenyegeti az ágazatot a szükséges beruházások, fejlesztések visszafogása által. 

Mit érdemes tudni a gyógyszergyártó ágazatról és képviseletéről? 

A magyarországi gyógyszeripar képviseletére 1990-ben alakult a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ), amely ma már 29 tagvállalatot tömörítő civil szervezetként, 2020 óta pedig a Külgazdasági és Külügyminisztérium – így közvetve a kormány – stratégiai partnereként tevékenykedik – hangzott el a Hazai gyógyszergyártás jelene – versenyképességének jövője címmel tartott konferencia megnyitóján. Dr. Greskovits Dávid, a szövetség elnöke, a Meditop Gyógyszeripari Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte azt is, hogy a magyar gyógyszergyártás nem csupán az egyik legrégebbi hagyománnyal büszkélkedő iparág Magyarországon, de rendkívüli potenciállal is rendelkezik, nagy foglalkoztató és a leginnovatívabb feldolgozóipari ágazat. Tagvállalataink több, a társadalmi felelősségvállaláshoz köthető tevékenységet is felkaroltak az oktatás, a tehetséggondozás, az egészségmegőrzés, a munkavállalók jóléte és képzése, a szemléletformálás, valamint a rászorulók megsegítése terén. Büszkék vagyunk arra, hogy ma Magyarországon az alapellátásban minden második beteg a MAGYOSZ valamely tagvállalatának a készítményével gyógyul, az ellátás biztonságának szempontjából tehát létfontosságú az iparág. 

A kedvezőtlen globális folyamatok veszélyeztetik a betegellátást is 

A MAGYOSZ álláspontja szerint a koronavírus okozta globális egészségügyi katasztrófa, a közvetlen szomszédságunkban dúló háború és a mindezen drámai események következtében kialakult gazdasági folyamatok negatív hatással vannak nemcsak a nemzetgazdaság eredményességére, de a gyógyszeripar fenntarthatóságára, emellett a hazai (és a globális) betegellátást is veszélyeztetik!  

„Hisszük, hogy a súlyos és visszafordíthatatlan veszteségek elkerülése érdekében a szakmai és politikai döntéshozók, a gazdasági élet, valamint a hazai betegellátás szereplői között aktív, valamint gyakori párbeszédre, és annak eredményeképpen létrejövő, a magyar ipar fenntarthatóságát biztosító iparpolitikára van szükség” – áll a MAGYOSZ hitvallásában. 

A szervezet küldetése a világszínvonalú magyar gyógyszeripar évszázados hagyományainak továbbéltetése, valamint új hagyományok teremtése. E küldetést teljesítendő, a MAGYOSZ 2023-ban immáron hatodik alkalommal szervezte meg éves konferenciáját. Itt nemzetközi és hazai példákon keresztül mutatták be az iparpolitika és a stratégiaalkotás témáit, illetve az ezzel kapcsolatos szakértői véleményeket. 

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn