Speciális gazdasági övezet formálódik Szingapúr és Malajzia határán 

Szerző: | 2023. november. 11. | Geopolitika, Világgazdaság

Egy úgynevezett speciális gazdasági övezet létrehozásáról egyezett meg Szingapúr és Malajzia. A döntés célja a befektetési kedv növelése és a munkaerő-, valamint az árumozgás szabadságának elősegítése a térségben.

Li Hszien Long szingapúri és Anwar Ibrahim malajziai miniszterelnök hétfői találkozójukon arról egyeztek meg, hogy januárban speciális gazdasági övezet létrehozásáról szóló megállapodást írnak alá. Az elemzők kiemelik a két jelentős térségbeli állam döntésének diplomáciai aspektusát: 

az együttműködés szándéka egyértelműen a kapcsolatok elmélyítését jelenti a két ázsiai állam között 

írja az Eurázsia Magazin a hongkongi South China Morning Post angol nyelvű hírportálra hivatkozva. 

„Nagy reményeket fűzünk a projekthez, ugyanakkor először el kell készíteni a megvalósíthatósági tanulmányt és át kell beszélnünk az együttműködési megállapodást. Ezzel remélhetőleg jövő év elejéig végzünk” – mondta a szingapúri miniszterelnök. Li Hszien Long hozzátette, bár sok feladat áll még előttük, remélik, a megállapodás hamar létrejön és gördülékenyen működik majd. 

A Johor–Szingapúr övezet (Johor Malajzia egyik déli állama, amely Szingapúrral szomszédos) leginkább az egészségügyi, elektronikai és pénzügyi területeken lehet kecsegtető a beruházók számára. Az elemzők azonban egyelőre korainak találják a további előrejelzéseket. 

A két ország egyébként szoros gazdasági kapcsolatokat ápol egymással: Szingapúr az egyik legnagyobb donor a Malajziába áramló külföldi közvetlen befektetéseket (FDI) tekintve.

Címlapfotó: The Independent Singapore News

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn