3 milliárd forintos program indul a járműipari beszállítók támogatására 

Szerző: | 2023. november. 15. | Hazai

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerdán közleményt adott ki egy 2024-en elinduló fejlesztési programról, amelynek kedvezményezettjei a magyar járműipari beszállító vállalatok lesznek. A pályázat célja a cégek megerősítése és versenyképességük fokozása. 

2023 az inflációcsökkentés, 2024 a növekedés helyreállításának az éve. A célzott és hatékony kormányzati intézkedéseknek köszönhetően 

az infláció már októberben egy számjegyűre csökkent,  

a gazdasági növekedés helyreállítása pedig 2023 harmadik negyedévében megkezdődött. Mindez jó alapot biztosít ahhoz, hogy 2024-ben újra dinamikusan, akár 4 százalék vagy afeletti mértékben bővüljön a GDP – áll a sajtóközleményben. 

A kormány célja továbbra is az, hogy hazánk 2030-ig elérje az uniós fejlettség 90 százalékát. A magyar gazdaság megerősítése érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium 10 pontos javaslatot dolgozott ki. Ennek értelmében az export 2030-ra elérheti a GDP 100 százalékát, a feldolgozóipar teljesítménye pedig a GDP 30 százalékára emelkedhet.  

A célok eléréséhez kulcskérdés a magyar vállalkozások megerősítése és versenyképességük jelentős fokozása. A hazai vállalkozásokat fejleszteni kell, hogy minél feljebb kerülhessenek a beszállítói láncokban.  

A kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve, illetve az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. részvételével Járműipari Beszállító-fejlesztési programot hirdet, 2,9 milliárd forintos kerettel.  

Még 2023-ban elindul egy pilot program, a támogatási program forrásai pedig 2024-ben nyílnak meg teljeskörűen, figyelembe véve a tapasztalatokat.  

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár kiemelte: a program általános célja, hogy a járműiparban és az akkumulátoriparban egyaránt növekedjen a magyar beszállítók által képviselt arány. A program keretében a Magyarországon működő nagyvállalatoknak, mint megrendelőknek egy közös fejlesztési tervet kell kialakítaniuk a már meglévő vagy potenciális beszállítójukkal, amely alapján a beszállító magasabb hozzáadott értékű termékkel vagy új termékkel tud részt venni a gyártásban. Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár megjegyezte, hogy a programban azok a 250 főnél nagyobb létszámot foglalkoztató, hazai vállalatok vehetnek részt, amelyek méretükből adódóan jellemzően közelebb állnak a beszállítóvá váláshoz.  

A program részletei az IFKA weboldalán lesznek hamarosan elérhetők.  

Címlapfotó: Szabados Richárd az IFKA ügyvezető igazgatója (MTI)

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn