Financial Times: mélyponton Biden gazdasági megítélése

Szerző: | 2023. november. 15. | Infláció, Kiemelt, Társadalom

A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak mindössze 14 százaléka gondolja úgy, hogy anyagilag jobb helyzetben van, mint az elnök hivatalba lépésekor. Újabb rossz pont a kampányban, a demokraták némelyike már jelöltcserét emleget.

A Financial Times és a Michigani Egyetem legújabb közvélemény-kutatása egészen lesújtó képet fest az amerikai elnök gazdasági intézkedéseinek megítéléséről. Az adatok szerint az infláció alapvetően befolyásolta és befolyásolja a „bidenomics”, vagyis a Fehér Ház gazdasági stratégiájával kapcsolatos véleményeket.

Az amerikai szavazók mindössze 14 százaléka gondolja úgy, hogy anyagilag jobb helyzetben van, mint Joe Biden hivatalba lépésekor. Ez a szám aggasztó hír a választási küzdelemre készülő elnök és stábja számára, főleg, ha megnézzük az elégedetlenkedők arányát.

A szavazók csaknem 70 százaléka véli úgy, hogy Biden gazdaságpolitikája vagy ártott az Egyesült Államok gazdaságának, vagy nem volt rá hatással. 33 százalékuk azt gondolja, hogy az elnök intézkedései kifejezetten ártottak a gazdaságnak, és mindössze 26 százalék válaszolta azt, hogy segített annak.

A közvélemény-kutatás során a regisztrált szavazók 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy pozitívan ítéli meg Biden munkáját, míg 59 százalékuk helyteleníti azt.

Baljós árnyak

Az FT–Michigan közvélemény-kutatásának eredményei nem sokkal az után láttak napvilágot, hogy a The New York Times közzétette a sajátját, amelyből kiderül: a hagyományosan legingadozóbb hat „voksdiktátor” államból ötben Donald Trump meggyőző fölénnyel nyerne egy választást, amennyiben arra most kerülne sor.

Nem véletlen, hogy

a demokraták oldalán újra kezdenek felerősödni azok a hangok, amelyek szerint Bident – megítélése okán – le kellene cserélni egy másik jelöltre, akivel esélyesebb lenne választásokat nyerni.

Az elnöki stáb egyelőre nem vesz tudomást a negatív kritikákról, és gőzerővel sikertörténetként tálal minden gazdasági intézkedést. Pedig a közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy a Fehér Háznak éppen a hurráoptimista kommunikációval gyűlt meg a gondja. A megkérdezettek 52 százaléka válaszolt úgy, hogy „csak keveset” vagy „semmit” nem hallott arról, mit tesz az elnök a gazdaság javítása érdekében.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA pool/Shawn Thew

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn