Pusztítja a háború az izraeli vállalkozásokat

Szerző: | 2023. november. 15. | Háború, Kiemelt

Minden harmadik vállalkozás vagy lehúzta a rolót, vagy minimális kapacitással működik. A bevételek meredeken zuhannak, a kormány most a Covid alatti gazdasági vésztervet vette elő, vagyis önti az állami pénzt a magánszektorba.

Egyre nagyobb sokk éri az izraeli gazdaságot: a statisztikai hivatal adatai szerint az ottani vállalkozások közül minden harmadik vagy felfüggesztette a tevékenységét, vagy 20 százalékra, illetve még alacsonyabb szintre húzta vissza a kapacitását. A vállalkozások több mint fele minimum 50 százalékos bevételkiesésről számolt be.

Mindez annak fényében értelmezendő, hogy a háború – amelyet elsöprő támogatás övez izraeli részről – naponta mintegy 260 millió dollárjába kerül a gazdaságnak.

Benjamin Netanjahu kormánya azt ígéri, mindent megtesz, hogy a gazdaság a konfliktus alatt és miatt ne szenvedjen károkat: ennek a vészforgatókönyvnek az alapját a Covid-járvány idején már jól bevált támogatási rendszer képezi. Ahogy a kormányfő fogalmazott:

A módszer egyértelmű. Kinyitjuk a pénzcsapokat, és mindenhová pumpálunk belőle, ahol szükség van rá.

A miniszterelnök szerint Izrael az elmúlt években olyan izmos, 520 milliárd dolláros gazdaságot épített fel, amely szemrebbenés nélkül ellensúlyozni tudja a háború okozta rendszerkárokat.

Munkaerő, kitelepítések, vendégmunkások

Az már a fegyveres konfliktus kitörése utáni első héten nyilvánvaló volt, hogy a munkaerőpiac a feje tetejére fog állni. A mozgósítás folyamán Izrael néhány nap alatt 350 ezer tartalékost hívott be katonai szolgálatra – ez az ottani munkaerő 8 százaléka, ráadásul minden tizedik ember az ország legjobban termelő ágazatából, a szakképzett munkaerőt nélkülözni nem tudó technológiai szektorból érkezett.

Súlyos kiesést okoznak a kitelepítések is: Izrael déli és északi részéről 126 ezer civilt telepítettek át a középső területekre, gyakorlatilag néptelenné téve azokat a településeket, amelyek a legkézenfekvőbb célpontjai a Hamász és a libanoni Heszbollah rakétáinak. A legsúlyosabb gazdasági helyzet a Gázához legközelebb eső déli régióban alakult ki, ahol a vállalkozások kétharmada vagy felfüggesztette, vagy csak minimális kapacitással folytatja tevékenységét.

Összességében a tartalékos szolgálat, az evakuálás és az iskolabezárások miatti kényszerotthonlét miatt 764 ezer izraeli (a teljes munkaerő 18 százaléka) nem dolgozik jelenleg.

A konfliktus a turizmus mellett a legjobban az egyik legfontosabb ágazatot, az építőipart csapta meg: az építkezések nemcsak a Hamász rakétáinak hatótávolsága miatt álltak le, hanem azért is, mert a területeken zömében palesztin vendégmunkások dolgoztak, akiket a háború kitörése óta senki nem akar foglalkoztatni és látni – különösen nem nehézgépek közelében.


Mit írhat át a háborús költségvetés?

Az izraeli kormány által bemutatott mentőcsomag némileg nagyobb volumenű, mint amit a Covid alatt bevetett az akkori kabinet. Az új rendelkezések értelmében a kormány többek között a havi bevételük minimum 25 százalékát elvesztő cégek esetében fedezi a fix költség 22, illetve a bérköltség 75 százalékát.

Az izraeli központi bank ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy 10 milliárd sékelnyi (2,6 milliárd dollár) összeget biztosít a bankrendszernek, hogy segítse alacsony kamatozású hitelekhez jutni háború által érintett kisvállalkozásokat. Az intézkedéseket a kkv-szektor természetesen elégedetten vette tudomásul, a nagyvállalatok azonban máris kritizálni kezdték, amiért ők kimaradtak belőle.

Több szakértő arra mutatott rá, hogy a jelenlegi megoldások pusztán tűzoltásra alkalmasak, hosszabb távon azonban – amennyiben valóban egy elhúzódó háborút látunk – a gazdasági kilátások tovább romlanak.

Fokozottan igaz ez annak a tükrében, hogy a kormány egyelőre nem gondolkodik a költségvetés egyes alapjainak áttervezésében.

Izraelben koalíciós költségvetés működik, amelyben a kormányt alkotó öt párt által a kiemelten támogatandó területek mindegyike benne van: 14 milliárd sékeles (3,6 milliárd dolláros) előirányzat szerepelt benne például az ultraortodox koalíciós erő kérésére a diákok vallásos gyakorlatának ösztönzésére. Érthető módon az ottani közgazdászok többsége arra kéri Netanjahut, hogy „térjen észhez”, és a kormánnyal sürgősen kezdje el a prioritások átgondolását és a koalíciós költségvetés összegeinek átcsoportosítását a gazdaság túlélése érdekében.

A miniszterelnök mindenesetre optimista. Mint mondta, a támogatási csomag csak a kezdet, és ahogyan az ellenséget legyőzik a katonai akciókban, úgy fogják megnyerni a gazdasági háborút is.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/AP/Ariel Schalit

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn