Befuccsolt az első kisméretű atomerőmű az USA-ban, mielőtt elindulhatott volna 

Szerző: | 2023. november. 15. | Technológia, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Megakadt az Idahóba tervezett hat kis nukleáris reaktor projektje. Az első kis méretű amerikai atomreaktor tervét még 2015-ben jelentette be a Mountain West régióban városi és megyei közszolgáltatók egy csoportja. 

A körülbelül 3 méter átmérőjű és 20 méter magas konstrukciótól várták az Egyesült Államok atomiparának megújulását, hiszen az elmúlt 25 évben az amerikaiak csupán két kész reaktort szállítottak le. 

A kis méretű atomreaktoroknak azt kellett volna bebizonyítaniuk, hogy a felépítésük sokkal olcsóbbá teheti az atomenergia kihasználását. Persze előbb meg kellett volna építeni a reaktort, a Voygr modellt, amelyet a NuScale nevű startup tervezett. A tervek szerint a hatreaktoros, 462 megawattos erőmű építését 2026-ra kezdték volna meg, és az évtized végére állították volna üzembe.  

A múlt héten a NuScale és támogatói úgy nyilatkoztak, hogy már nem hisznek abban, hogy a Carbon Free Power Project (CFPP) néven ismert első ilyen erőmű képes lenne elegendő vevőt szerezni az áram megvásárlásához.  

Kezdetben az úttörő projektet aláíró kis közszolgáltatók közül sokan látták úgy, hogy a kis méretű atomerőmű potenciális megoldás lenne arra a nyomásra, amely a szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentésére irányul.  

 

Az energiaügyi minisztérium hiába ítélt meg a projektnek 1,4 milliárd dollárt 10 év alatt, az üzemet gründoló közszolgáltatókat tavaly év végén megijesztette tervezett költségek 50 százalékos növekedése. Pedig az inflációcsökkentési törvényből további támogatásra számíthattak.  

Akkortájt az erőmű jövőbeli megtermelt energiájának megvásárlására vonatkozó kötelezettségvállalások a reaktor teljesítményének kevesebb mint 25 százalékát tudták lefedni. A tavalyi év végéig ügyfelek toborzásával szerették volna ezt az arányt 80 százalékra emelni. Ennél a szintnél látták volna a projekt hosszú távú életképességének elérését.  Ahogy a program átkerült a helyspecifikus tervezésbe és kivitelezésbe, a költségek is növekedtek, ez pedig növelte a tagok kockázatát.   

Pedig a múlt havi találkozók még azt sugallták, hogy az Idaho Falls-projekt jó úton halad a szükséges új támogatók biztosítása felé. A programnak éppen időben kellett volna megérkeznie ahhoz, hogy segítsen a megyének elérni az elektromos hálózat szén-dioxid-mentesítésére vonatkozó célját, és alkalmazkodni a közeli, elöregedő fosszilis tüzelésű erőművek nyugdíjazásához. Más lehetőségük nem igazán volt, mivel új szél- és napenergia-projektekhez a régióban csak korlátozott lehetőségek állnak rendelkezésre. 

 

Sikeres kudarc? 

A múlt héten a NuScale vezérigazgatója a befektetőkkel folytatott negyedéves beszámolója során a projektet a vállalat szempontjából „iszonyatos sikernek” nyilvánította, mondván, a szövetségi szabályozó hatóságokkal a Voygr tervezésében elért előrelépések többet számítanak, mint magának az üzemnek a sorsa. 

A NuScale továbbra is megelőzi a kisebb atomerőműveken dolgozó versenytársakat. 2022-ben ők voltak az elsők, akik megkapták a terv jóváhagyását az Egyesült Államok Nukleáris Szabályozási Bizottságától, bár az elképzeléseik frissítésére és azok jóváhagyásra kötelezték őket. A befektetői beszámolóban a társaság vezetői közzétették a cég azon terveit, hogy reaktorokat építenek Romániában, valamint Pennsylvaniában és Ohióban, ahol egy kriptovaluta-bányászati vállalat építene adatközpontot.  

A NuScale továbbra is azt állítja, hogy a 2030-as évek közepére tervezi üzembe helyezni az erőműveket.  

Csakhogy a cég ezen projektjeit a múlt hónapban megkérdőjelezték. Azért merültek fel kétségek, mert eddig kevés részletet tártak fel, illetve azért, hogy vajon a kriptobányászcég képes lesz-e több száz millió dollárt költeni a NuScale technológiájára. 

A vállalat állítja, hogy megfelelő mennyiségű tőkéhez férhetett hozzá, és továbbra is arra összpontosít, amit eltervezett: új típusú reaktort épít, és bebizonyítja, hogy szénmentes, éjjel-nappali energiát képes biztosítani észszerűbb költséggel.  

(Forrás: Wired) 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn