Brüsszel új, Tinderhez hasonló platformmal tenné még egyszerűbbé a bevándorlást 

Szerző: | 2023. november. 16. | Geopolitika, Társadalom, Technológia

Az Európai Bizottság november 15-én bemutatta „az Európába irányuló szervezett mobilitás első uniós keretét”, amelynek célja, hogy az elkövetkező években megkönnyítse több millió bevándorló dolgát. 

A november 15-én bemutatott törvénytervezet szerint Brüsszel egy olyan online platformot kíván létrehozni, amely összeköti az uniós állásajánlatokat és az Európába költözni kívánó munkavállalókat, így a migránsok könnyebben találhatnak és pályázhatnak EU-s állásokra – derül ki a Politico cikkéből. Laura Dubois brüsszeli tudósító szerint Brüsszel így próbálja segíteni a bevándorlók munkakeresését és ezzel csökkenteni a helyi munkaerőhiányt. Egyfajta kettősség lépett fel a migrációt illetően: egyrészt próbálják megfékezni az ellenőrizetlen migrációt, másrészt szeretnék segíteni a szakképzett munkaerőt – írja a Financial Times (FT). 

Az FT-vel megosztott javaslattervezet szerint ez az online platform egy hasonló, az EU-n belüli munkavállalók számára már létező felületen alapulna.  

A javasolt keretrendszer három lépésből áll majd:

Az első lépés egy online platform, az úgynevezett „tehetségbázis”, ahol minden ország közzéteheti a kritikus ágazatokban betöltetlen állásait, hogy a nem európai munkakeresők megtalálhassák és jelentkezhessenek rájuk. Amint megvan a megfelelő ember a megfelelő állásra, a rendszer elküldi a kérelmet a nemzeti bevándorlási hivataloknak, hogy azok megkezdjék a vízumkérelem feldolgozását. 

A csomag második lépésként azt kéri az uniós tagállamoktól, hogy csökkentsék a munkaerő-migrációval kapcsolatos bürokráciát, ezáltal megkönnyítve a vízumkérelmek benyújtását, lerövidítve a vízumfeldolgozási időt és egyszerűsítve a fordítási, valamint hitelesítési eljárásokat.  

A harmadik lépés az EU „tanulói mobilitási” kezdeményezéseinek – például az Erasmusnak – a kiterjesztésére irányuló ajánlások lesznek, hogy azok szinte minden típusú oktatási intézményre kiterjedjenek, és több lehetőséget biztosítsanak az Európán kívüliek számára. 

„Az uniós tehetségbázis célja, hogy segítse a tagállamokat a képzett munkaerőhiány kezelésében, ahol ez nem lehetséges belföldön vagy az EU-n belül” – mondta Ylva Johansson migrációért felelős biztos. Németország, Olaszország és Görögország már jelezte, hogy szeretné megkönnyíteni a külföldi munkavállalók számára, hogy a területükre jöjjenek és ott dolgozzanak. 

Az unió már kötött a legális migrációt segítő megállapodást Bangladessel, Pakisztánnal és Tunéziával, és további megállapodásokra törekszik más államokkal is. Így próbálja arra ösztönözni a különböző országokat, hogy teremtsenek több legális migrációs lehetőséget, és hogy az olyan államokból érkezők, akiknek kicsi az esélyük arra, hogy menedékjogot kapjanak az EU-ban, azok is találjanak megfelelő munkát.  

Tavaly több mint 3,5 millió ember érkezett Európába legális úton – ez a szám várhatóan növekedni fog, de Brüsszel számára nem elég gyorsan 

– véli az European Conservative (EC). 

Brüsszel szerint a kontinensünknek 2030-ig legalább hétmillió emberrel kell bővítenie a munkaerőpiacot, hogy egyes iparágak működőképesek maradjanak. 

Margarítisz Szhinász uniós biztos nem válaszolt az EC azon kérdésére, miszerint pontosan mennyi ember vagy a munkaerő-migráció mekkora növekedése lenne a bizottság által elérni kívánt cél. Azt mondta, hogy az EU minél több olyan szakképzett munkaerőt vár, akik be tudják tölteni az üres állásokat. 

Kapcsolódó: 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn