Kína új MI-chipje négymilliószor hatékonyabb, mint az eddigi legjobb 

Szerző: | 2023. november. 17. | Geopolitika, Technológia

Kína új fényalapú chipje az amerikai szankciók ellenére is megdönti az eddigi sebességi és energiahatékonysági rekordokat. A Nature folyóiratban szereplő tanulmány szerint ez a chip új dimenziókat nyithat meg a mesterséges intelligencia világában. 

Egy friss tanulmány szerint kínai tudósok olyan új chipet fejlesztettek ki, amely jelentősen gyorsabb és energiahatékonyabb a jelenleg használt, nagy teljesítményű mesterségesintelligencia-chipeknél, különösen képfelismerésben és autonóm vezetésben. 

Kína ACCEL (All-Analogue Chip Combining Electronics and Light) névre keresztelt chipje fényalapú, vagyis a gyorsabb számítási sebesség elérése érdekében fotonokat, egyfajta elemi részecskét használ a számításhoz és az információ továbbításához. A fényalapú megoldás nem új keletű, ám a jelenleg használt chipek a számításokhoz elektromos áramot használnak, mivel a fotonokat nehezebb irányítani. 

Egy laboratóriumi teszt során az derült ki, hogy  

az új chip 3000-szer gyorsabb, mint az egyik legelterjedtebb kereskedelmi MI-chip, az Nvidia A100, emellett 4 milliószor kevesebb energiát is fogyaszt  

– írja az SCMP. 

Még az USA szankciói sem állíthatják meg Kínát 

Hiába vezetett be az Egyesült Államok szankciókat például az A100-as chipre és korlátozta a fejlett litográfiai gépekhez való hozzáférését, az ázsiai ország egy már húsz éve létező, olcsó tranzisztoros eljárással olyat alkotott, ami meghaladhatja az amerikaiakat. 

A teljesítményt tovább lehetne optimalizálni az építési folyamat javításával vagy a 100 nanométer alatti, drágább gyártási eljárásokkal” – írta a Tsinghua Egyetem automatizálási és elektronikai mérnöki tanszékének kutatócsoportja a tanulmányban. 

„A csapat innovatív módon olyan számítástechnikai keretrendszert vezetett be, amely egyesíti a fotonikus és az analóg elektronikus számítástechnikát” – olvasható az intézmény honlapján megjelent cikkben. 

A Tsinghua csoport azt is elmondta, hogy a fényjelek használata nagymértékben növeli az energiahatékonyságot, és  

„a jelenleg használt chipek egy órán át történő működtetéséhez szükséges energia több mint 500 éven át képes működtetni az ACCEL-t”. 

Azonban nem mindenre használható az ACCEL. Nem képes például különböző programok futtatására vagy fájlok tömörítésére, mint az okostelefonokban található általános számítóchipek. A Tsinghua honlapjáról az derült ki, hogy az ACCEL leginkább a képfelismerésben és a forgalom azonosításában jeleskedik.   

„Egy új számítástechnikai architektúra kifejlesztése a mesterséges intelligencia korában egy jelentős eredmény. A fontosabb kihívás azonban az, hogy ezt a gyakorlatba is bevezessük, megoldva ezzel jelentős nemzeti és közszükségleteket” – mondta Taj Csiung-haj (Dai Qionghai), a kutatócsoport egyik társvezetője. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn