A talpra állást követően ismét növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 

Szerző: | 2023. november. 17. | Hazai

Az adórendszer versenyképessége kulcsfontosságú tényező Magyarországon – mondta Varga Mihály az Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF) budapesti gazdasági és pénzügyi fórumán tartott előadásában. A pénzügyminiszter kiemelte: a hazai gazdaság a harmadik negyedévben visszatért a növekedési pályára, és a következő években tartósan és magas ütemben bővülhet.

Lassan talpra áll a magyar gazdaság 

Európai uniós összehasonlításban a gazdaságunk továbbra is előrébb jár a kilábalást tekintve, a járvány előtti szintet már 5,3 százalékkal múlja felül a teljesítménye, míg az EU-s átlag 3,5 százalékon áll – hangsúlyozta a tárcavezető. Hozzátette: Magyarország foglalkoztatási rátája is magasabb, mint az EU és a V3 átlaga. A leszorított inflációnak, az erős munkaerőpiacnak és az egyensúlyi mutatók folyamatos csökkentésének köszönhetően a magyar gazdaság 2024-ben ismét dinamikus növekedési pályára áll – fűzte hozzá. 

Egyre kiegyensúlyozottabb a befektetések földrajzi eloszlása 

A folyó fizetési mérleg mutatója a tavalyi energiapiaci sokk után gyógyul, a beruházási ráta pedig az EU listavezetője – jelentette ki a miniszter. Mint mondta:  

a befektetések földrajzi elhelyezkedésének egyensúlytalansága az elmúlt tíz évben jelentősen javult, az ország keleti és nyugati részének tőke- és befektetésvonzó képessége nagyjából kiegyensúlyozott.  

Varga Mihály előadásában rámutatott: az adórendszer versenyképessége kulcsfontosságú Magyarországon, míg az államháztartási hiány, az államadósság csökkentése, valamint az adósságkezelés eredményei szintén jó alapot adnak a növekedéshez való visszatéréshez. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország az orosz–ukrán háború szomszédságában is vonzó célpont a befektetések számára. 

Az Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF) egy 2010 januárja óta működő független pénzügyi szervezet, amely világszerte tudományos fórumot biztosít az állami és magánszektorba tartozó gazdasági, pénzügyi intézmények, illetve szervezetek közötti eszmecserére. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn