Bemutatkozik a Revolut maffia 

Szerző: | 2023. november. 18. | Technológia

Az utóbbi években rengeteg olyan startup született, amelynek alapítói volt Revolut-alkalmazottak. A „Revolut maffia” kifejezés ezekre a vállalatokra és tulajdonosokra utal. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legutóbbi adásában Érczfalvi András műsorvezető és Qayum Dániel, a Peak tanácsadója arról beszélget, miként törnek előre és vonnak be dollármilliókat a Revolut korábbi dolgozói. 

Ebben a részben bemutatják, hogy nem csak a PayPal volt munkavállalói értek el ilyesfajta sikereket. A „Revolut maffia” ugyanis több milliárd dollárt mozgatott már meg az évek alatt. 

Maga a kifejezés alatt arról van szó, hogy rengeteg olyan startup született a Revolut történetében, amelynek az alapítói korábbi Revolut-alkalmazottak, akik a neobankot elhagyva sikeres cégeket alapítottak. Jelentős részük – 40 százalékuk – a fintech- vagy a kriptoszektorban tevékenykedik. 

Mindössze öt év alatt 102, a Revolut egykori munkavállalói által vezetett startupvállalkozás 2,2 milliárd dollárnyi finanszírozást vont be. Ebből 67-et a korábbi alkalmazottak alapítottak, és összesen 451 millió dollárt gyűjtöttek össze. Erről Vladimir Solodkiy, az ArivalBank.com és a SREDA.VC volt alapítója, valamint CEO-ja készített egy átfogó kutatást, amelyet prezentációs formátumban is közzétett

Nem csak a Revolut és a PayPal az egyedüli ilyen hálózat 

A köztudatban más hasonló hálózatok is léteznek, többek között: 

  • Twitter Mafia 
  • Lyft Mafia 
  • Stripe Mafia 
  • Netflix Mafia 
  • InstaCart Mafia 
  • Dropbox Mafia 

Egyes források szerint több mint 180 startupmaffia van világszerte. Ezek átlagosan több mint 10 startupot foglalnak magukban és átlagosan 20 millió dollárnyi tőkét vonnak be. 

A „startupmaffia” kifejezés a második generációs startupok hálózatára utal, amelyek gyakran sikeres vállalatokból kerülnek ki. Ezek a rendszerekaz erős személyes kapcsolatoknak, a hatalmas tapasztalatnak és a közös sikertörténeteknek köszönhetően növekednek. 

A Fintech Világa legutóbbi adásában továbbá szó esik a „Revolut maffia” által vezetett startupokról, valamint a további startupmaffiák történeteiről. A teljes adás az alábbi Spotify-linken visszahallgatható. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn