Új erőre kapott az open banking 

Szerző: | 2023. november. 19. | Technológia

Az open bankinget, azaz nyílt bankolást még 2020-ban vezették be a PSD2 szabályrendszerrel az EU-ban, azonban a nagy várakozások ellenére nem ért el nagy sikereket. Az utóbbi hónapokban azonban újra nagy mozgások történtek a szektorban. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Qayum Dániel, a Peak tanácsadója az open banking újabb lehetséges felfutásáról beszélgetnek. 

Az open banking egy olyan technológiai megoldás, amellyel a pénzintézetek (főleg bankok) hozzáférhetővé teszik az ügyfelekről tárolt adataikat harmadik feles szolgáltatók számára. Ennek köszönhetően a pénzügyi rendszer átláthatóbbá válik, és végső soron a célja egy végfelhasználóknak kedvező pénzügyi ökoszisztéma kialakítása. Ez többek között javítja a versenyt a pénzügyi piacokon és jobb feltételeket tesz lehetővé számunkra. 

A világ különböző részein másképp vezették be az open bankinget. Európában ez egy szabályozói szinten, kötelező jelleggel bevezetett kezdeményezés, míg Ázsia egyes országaiban a szabályozói környezet támogató, azonban nem írnak elő kötelező jellegű fejlesztéseket. Az Egyesült Államokban pedig a nyílt banki megoldások pusztán piaci alapon születnek meg. 

Az USA-ban egy szabadabb keretrendszer szerint működik az open banking. Összesen több mint 80 millióan használnak ilyen megoldásokat országszerte. Ezzel szemben az EU-ban, ahol egy szigorúbb (PSD2) szabályrendszer szerint működik a megoldás, mindössze 5 millióan használják. 

Feltörekvőben a piac 

Az Apple nemrég egy meghatározó fejlesztést jelentett be a nyílt banki piacon. A techóriás már évek óta belépett a fintechpiacra. Most egy olyan megoldást vezetett be az Egyesült Királyságban, amelynek köszönhetően könnyedén hozzáadhatjuk a bankszámlaadatainkat a Wallet (Tárca) alkalmazáshoz. Így könnyebben és gyorsabban hozzáférünk a számlaadatainkhoz, beleértve az egyenlegünket.  

Emellett a JPMorgan a Mastercarddal együttműködve lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy a vevők egyből az ő számlájukra utaljanak a vásárlásokat követően. A JPMorgan az USA egyik legnagyobb bankja, több tíz milliós kkv-ügyfélkörrel. Az új fejlesztésük meghatározó előrelépés a technológia adaptációjának szempontjából. 

Emellett szó esik a Fidelity amerikai pénzügyi vállalat fejleményeiről, valamint az Egyesült Királyság open banking adaptációjáról. A teljes adás az alábbi Spotify-linken meghallgatható. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn