Fémzabálók kora: íme a globális mennyiség

Szerző: | 2023. november. 20. | Kiemelt, Technológia

Tavaly 2,8 milliárd tonna fémet bányásztak világszerte. Az étvágy azonban a zöldátállás miatt egyre nagyobb. Miből sikerült a legtöbbet és miből a legkevesebbet kitermelni?

A Visual Capitalist infografikája a 2022-ben globálisan kibányászott fémmennyiséget jeleníti meg az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának adatait alapul véve. A hatalmas fekete tömeg az ábra tetején a vasércet jelöli. A tavaly kibányászott fémmennyiség 93 százalékát ez tette ki: az összesen kitermelt 2,6 milliárd tonna érc 1,6 milliárd tonna vasat tartalmazott. Szerepe az acélgyártásban nélkülözhetetlen, gyakorlatilag a teljes kibányászott mennyiséget ebben a szegmensben használják fel – ez minden infrastruktúra-fejlesztés és gazdasági növekedés alapja.

A vasércet mintegy 50 országban bányásszák, de a kitermelés 75 százalékáért Ausztrália, Brazília, Kína és India felel.

A vasérc mennyisége mögött az ipari fémek kitermelt mennyisége szinte eltörpül a maga 185,1 millió tonnájával, majd a technológiai iparágazatokhoz szükséges fémek következnek 1,5 millióval.

Visual Capitalist
Visual Capitalist

Ipari fémek

A globális bányászatban az ipari fémek az összkitermelés 6,6 százalékát tették ki. Toronymagasan vezet az alumínium 69 millió tonnás mennyiséggel, amelynek az 56 százalékát Kína termelte ki.

Ezüstérmes a króm 41 milliós tömeggel, amely a rozsdamentes acélgyártás egyik fő szereplője. A világ legnagyobb kitermelője 44 százalékkal Dél-Afrika volt.

A harmadik hely a rézé lett, amelyből 41 millió tonnát termeltek ki, utána a mangán (20 millió tonna), a cink (13 millió) és a titán (9,5 millió) következik. A tízes lista utolsó helyén a mangán áll egymillió tonnás mennyiséggel, ez az ipari fémek összbányászatának a 0,4 százalékát jelenti.

Technológiai fémek

A zöldátálláshoz, a megújuló energiák infrastruktúrájához és a high-tech szektorhoz szükséges fémek a tavalyi bányászati mennyiség mindössze 1 százalékát tették ki, ám szerepük felbecsülhetetlen a jelen és a jövő iparában.

Közéjük tartozik a lítium és a kobalt, amelyeket az elektromos járművekben és akkumulátortárolókban használnak, valamint a ritkaföldfémek, amelyek nélkül az elektromos ipar jövője is halott lenne. Kritikus nyersanyagoknak is nevezzük őket, miután egy-egy ország olyan nagyságrendben birtokolja magát az anyagot vagy annak feldolgozói kapacitását, amely függőségi viszony kialakulásához vezethet.

A legtöbbet az ónból tudták globálisan kitermelni. Mindössze 310 ezer tonnáról beszélhetünk, míg a jövő aranyának kikiáltott lítium kitermelése az ötödik helyre volt elegendő 130 ezerrel.

A technológiai fémek tízes listáját a kadmium zárja 24 ezer tonnával, ami a terület 1,6 százalékát fedte le.

Ha már szóba került az arany: a kritikus fémek fontosságuk ellenére még mindig le vannak maradva a piaci méretek tekintetében. A ritkaföldfémek kereskedelme tavaly például 10,6 milliárd dollárt tett ki, míg az aranypiac 196 milliárdos üzletnek bizonyult.

***

Fotó: MTI/EPA/Mast Irham
Folyékony salakot ürítenek le olvasztókemencéből a PT Vale Indonesia bányászati társaság nikkelérctelepén

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn