Felfedték a siker kulcsát a PlanAll Day előadói 

Szerző: | 2023. november. 21. | Hazai, Társadalom

Az emberi tényező gyakran a legfontosabb a siker elérésében. A nagy rohanásban, pörgésben nagyon sokszor elfelejtjük, hogy tudatosabbnak kellene lennünk. Ehhez előbb tisztázni szükséges, hogy mik a valódi értékeink, a valódi mozgatórugóink, és mi a siker tényleges, igazi fokmérője, ami nem feltétlenül az, ami pályánk elején. Elsősorban ezeket a kérdéseket járta körbe az üzleti életben bizonyított sztárelőadókkal, üzleti coachokkal, sikeres médiaszemélyiségekkel a PlanAll Day – A tudatosság napja címmel november 17-én, a Vigadó impozáns nagytermében rendezett egész napos „sikerkonferencia”. 

Végre egy rendezvény, ami a legfontosabbról, rólunk, emberekről, az üzleti sikerességről, ennek eléréséről és a magunk elé gördített akadályok, kihívások legyőzéséről szól.  

A Vigadó impozáns épülete remekül „keretezte” a neves és tapasztalt előadók mondanivalóját, amelynek lényege – egy gondolatban összefoglalva – a tudatosság és a sikeresség kérdéseit járta körül. 

A nap háziasszonya Köböl Anita műsorvezető volt, aki korábban a TV2 EgészségMánia című adásának vezetőjeként lett ismert, jelenleg pedig az ATV Start című műsorának a házigazdája. A megnyitóbeszédet Szilágyi Gábor, a főszervező, az esemény életre hívója tartotta, aki a Lizzy Card ügyvezetője és társtulajdonosa, a PlanAll tervezőfüzetek és a Remind Magazin megálmodója. Vele az alábbiakban interjút olvashatnak a PlanAll Day rendezvény életrehívásának mozgatórugóiról.  

A PlanAll Day – A tudatosság napja néhány kiemelt előadója

A konferencia alapvetése az volt, hogy a legtöbb ember sikeres és boldog akar lenni, de mi van ezután a mondat után? Mi rejlik a siker és mi a boldogság hátterében? Miképpen érhető el?
A november 17-i tudatosság napján olyan előadásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel készültek a szervezők, amelyek a siker útján kalauzolták végig a résztvevőket: az önismerettől a kommunikáción át egy teljes eszköztárat és gyakorlati tudást igyekeztek átadni. Elsősorban az előadók személyes történetein és tapasztalatain keresztül

Aczél Petra
Balogh Levente 
Balogh Petya
Bolya Imre
Csábi Boróka
Csermely Ákos
Krizsó Szilvia
Litkai Gergely 

Miről is szóltak az előadások? 

Ahogyan a bevezetőben is említettük, a mintegy 6-7 órányi igen alapos és sokrétű, önismereti, és coaching témákat is érintő előadást legfeljebb egy 150-200 oldalas kötetben lehetne teljes értékű módon összefoglalni. Ezért az alábbiakban inkább néhány érdekesebb mozzanatot igyekszünk kiemelni a nap programjából, a teljesség igénye nélkül. 

Csábi Boróka, a Te vagy a brand alapítója arról beszélt, hogy az önmegvalósítás, az önazonos karrier vagy vállalkozás, a tudatos kommunikáció, valamint az értékteremtés lehetősége soha nem volt ennyire elérhető. Az internet által nyújtott korlátlan potenciál révén most éljük a lehetőségek aranykorát. „Kérdezted már magadtól, hogy mi tesz téged egyedülállóvá? Hogy hogyan kommunikálj másokkal az internet világában? Találd ki magad! Találd ki magad újra! Találd ki magad tudatosabban és önazonosabban!”  Az önismeret útján minden egyes ponton tudatosan érdemes megvizsgálni a hozzáállásunkat és a legfontosabb, legnehezebben elérhető feladat, hogy vállaljuk fel saját magunkat és céljainkat, mert az mindenki mástól teljesen egyedi és éppen emiatt értékes. 

Krizsó Szilvia korábbi műsorvezető a sikeres élet, a boldog lélek titkairól tartott lebilincselő előadásában  

egyedi perspektívából mutatta be, hogy a siker valójában a belső jólétből fakad.  

„Kösz, jó(l) vagyok. Mondd ezt magadnak magadról, hogy mások is meghallják” – az előadás fókusza erre az erőteljes üzenetre épült. Szerinte a siker fokmérője valójában a belső elégedettség, és hogy a legnagyobb pillanatokat akkor éljük meg, amikor nyitottak vagyunk a spontaneitásra. 

Forrás: PlanAll Day

A munkahely és a siker – így látták a HR-vezetők 

A Hogyan tudja a munkahely támogatni a te utadat a sikerhez című panelbeszélgetésben sikeres cég- és HR-vezetőkkel zajlott beszélgetés arról, hogy miért fontosak a pozitív dolgozói élmények, a munkatársak jóllétének előtérbe helyezése. Kiderült az is, miért lényeges az inkluzív, befogadó vezetés. Tatár-Kiss Lára, Szigeti Barbara, Cseh Miklós és Gazsi Zoltán menedzserek és üzleti döntéshozók a személyes karrierútjukról is beszéltek, illetve arról, hogy ők milyen támogatást kaptak vagy éppen hiányoltak, és mindez milyen hatással volt vezetői szerepértelmezésükre. 

Néhány kiemelt tanulság a konferencián átadott önismereti tudásanyagból

– A sikerhez vezető úton talán a legfontosabb a saját, igazi erősségünket megtalálni. Majd ezt fel is vállalni a nyilvánosság előtt. (Ezt a velünk született képességünket [például művészetek iránti fogékonyság, vezetői érzékek és hasonlók] csak korlátozottan lehet fejleszteni, inkább felismerni, majd okosan felhasználni érdemes.)

– Hogyan lehet az erősségünket megtalálni? Mik a jelei?

Azokat a dolgokat keressük, amelyekre a munkán, a kötelességeken kívül, azaz a „muszáj” eseteken kívül is kíváncsiak vagyunk.

Olyasmit keressünk, amit már gyerekkorunkban is szívesen csináltuk, egészen fiatalon is tehetségünk volt benne. Amire ma is szívesen keresünk rá a neten szabadidőnkben. Olyan tudás, képesség, aminek a megszerzése, fejlesztése, gyakorlása soha nem került erőfeszítésünkbe.

– Az életünket leginkább erős, fókuszált tudatosság révén tudjuk teljessé, így pedig boldoggá, sikeressé tenni.

– Csináld azt, amit szeretsz, ám ehhez bátorság, tudatosság szükséges. Ha „végigrohanunk az életen” akkor elszalasztjuk a lényeget. A jelen pillanatot kell inkább megélni, megtalálni benne a boldogságot, a kiegyensúlyozottságot.

– A rendszeres, intenzív sport, az étkezéseink, az alvás-pihenés ciklusainak, helyes mennyiségének, minőségének a betartása lényeges. Azaz a bioritmusunk helyes rendszerben tartásával megalapozzuk azt a kiegyensúlyozottságot, amely a tudatos fókuszáltsághoz szükséges. Ez a mindennapi teljesítményünk kellően magas szintjét hosszabb távon fenntartja.

– Nem létezik 100 százalékos felhőtlen boldogság a kellően nagy anyagi sikereket követően sem. Érdemes a tehetősebb emberek élettörténetéből, kihívásaiból levonni a tanulságokat. Nincs recept vagy képlet a sikerre, de mások történeteiből tanulhatunk, ha nyitottak, bátrak vagyunk a változásokra az életünkben.

– A legnagyobb bátorság, ha egyszer felismertük, miben vagyunk jók, akkor e készségünk felvállalásához szükséges. 

A délutáni tanulságok 

Bolya Imre, aki korábban nagyvállalatoknál dolgozott vezetői posztokon, most karizmatikus előadás-technikát oktat; az előadása is a karizma szerepéről szólt. Úgy gondolja, hogy egy karizmatikus ember megnyerő, meggyőző, sikeres. Eléri, amit akar és képes másokat is inspirálni. Teszi mindezt hitelesen, szenvedéllyel, önmagát adva. Jó érzés a közelében lenni. Amikor hozzánk beszél, valami megváltozik bennünk. Hisz abban, hogy a karizma magja mindenkiben ott rejlik. A kérdés csak az, hogy szeretnénk-e fejleszteni. 

Aczél Petra egyetemi tanár, kommunikációkutató, retorikus előadása arról szólt, hogy hogyan formálja a kommunikáció az érzelmeket, a reális optimizmust és a stratégiai döntéseket. Milyen kulcsfontosságú összefüggések határozzák meg hosszú távon az egyéni és a vállalati siker irányvonalát? A szakértő a siker, a boldogság és a kommunikáció aspektusait vizsgálta előadásában, és korábbi kommuniációkutatások eredeményeire alapozta hatásos megállapításait a kommunikáció 12 sikertényezőjét azonosítva.   

A Cápák és más sikertényezők 

Az esti program egyik kiemelt színfoltja az RTL Klub Cápák Között vállalkozói műsorából jól ismert arcok kerekasztal-beszélgetése volt. Varga Eszter, Balogh Petya, Balogh Levente és Moldován András beszélgetett a sikerhez vezető egyéni utakról.  

Őket követte Csermely Ákos egykori tévés gyártásvezető, ma a Digital Media Hungary konferenciáiról ismert üzletember, aki Legjobb barátom a paranoia címmel tartott könnyed hangvételű előadást. A témája az volt, hogy  

hogyan érhetjük el a tudatos boldogságunkat anélkül, hogy feláldoznánk az egyetlen életünket. Vajon lehetséges harmonikusan élni a világgal és önmagunkkal, a korlátok között?  

A tombolasorsolást megelőző záró előadást Litkai Gergely humorista tartotta, a címe ez volt: Definiáljuk újra a környezeti hatásunk a kiégés, az emberi kapcsolataink és a jövőnk szempontjából! Bár a mondanivalóját nem kevés humoros mozzanat övezte, mégis fontos, döbbenetes tényeket osztott meg velünk a klímaváltozás sokszor visszafordíthatatlannak tűnő hatásairól, felhívva a figyelmet a változás, a változtatás sikerességére. 

Kapcsolódó:  

Címlapfotó: PlanAll – A képen Köböl Anita, a nap házigazdája

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn