Matolcsy György: így teremthetünk win-win-win helyzetet 

Szerző: | 2023. november. 23. | Geopolitika, Kiemelt, Világgazdaság

A Budapesten megrendezett Eurázsia Fórumon Matolcsy György, az MNB elnöke és Varga Mihály pénzügyminiszter is köszöntőbeszédet mondott. A jegybankelnök felvázolta hazánk helyét az új világrendben, kifejtette, hogyan teremthetünk win-win-win helyzetet, helyesnek vélte, hogy hazánk kezdeményezte Európából a párbeszédet a kelettel. Varga Mihály arról beszélt, hogy hazánk kapuszerepet tölt be Európa és Ázsia között.

Az index cikke is arról számolt be, hogy az MNB elnöke, Matolcsy György miként köszöntötte a 2023-as Eurázsia Fórumon részt vevő külföldi és hazai vendégeket. 

A jegybankelnök szerint „sikerült győznünk a világjárvány ellen, és jól haladunk az egész évtized új tervének felvázolásával”. Megemlítettte, hogy hogyan profitálhatunk a technológiai forradalomból és milyen szerep jut nekünk az új világrendben. Matolcsy szerint profitálhatunk a technológiai forradalomból és az világrendben is megfelelő helyünk lehet.  

Az elmúlt néhány évben sikerült kiépítenünk az Ázsia és Európa közötti párbeszéd új keretét, amely a kölcsönös megértést segíti és a kölcsönös tiszteleten alapul Ázsia, valamint Európa között.

Kéz a kézben Eurázsia és a fenntarthatóság 

Az MNB elnökének beszéde szerint Eurázsia és a fenntarthatóság mintegy kéz a kézben jár, amely egy „win-win-win” helyzetet eredményez az új, éppen kialakulóban lévő világrendben.  

Matolcsy leszögezte, hogy „sikerült győznünk a világjárvány ellen, és jól haladunk az egész évtized új tervének felvázolásával”. Hozzátette, hogy a fő ellenségnek a klímaváltozást kell tekinteni, amelynek a legyőzéséhez a fenntarthatóságra, a társadalmak közti egyensúlyra szükséges törekedni, arról nem is beszélve, hogy stabil és kiegyensúlyozott globális pénzügyi rendszert kell kiépíteni. Ez a „win-win-win” helyzet megteremtésének a kulcsa. A jegybankelnök szerint  

2021-ben egy új globális pénzügyi időszakba léptünk, és ezt a történelmi fejezetet ki kell használnunk, hogy helyreállítsuk a költségvetés egyensúlyát, csökkentsük társadalmaink államadósságát és kiaknázzuk a digitális pénzügyi korszakunk minden előnyét.   

Természetesen kitért az új kihívásokra is. Matolcsy szerint mindezekkel együtt is biztos kezekben kell lennünk (ezzel egyértelműen a mesterséges intelligencia veszélyeire és a kockázatok kezelésének fontosságára utalt). A fenntarthatósággal kapcsolatban megjegyezte: „Amikor társadalmaink fenntarthatóságáról van szó, az egyik legfontosabb dolog az általános erőforrásokhoz való hozzáférés biztosítása”. 

Kitért az energiaátmenetre is, amely kapcsán megjegyezte, hogy mindenképp átalakul az energiamix a korábbi olajalapú helyett. Ehelyett teret hódítanak a zöldmegoldásokra építkező energiamixek villamos és napenergiával. Leszögezte, hogy ebben Kína jóval előttünk jár, de néhány ország jó úton halad, hogy felgyorsítsa a zöldátmenetet, és ezt az irányt minden államnak tartania kell.  

A Nobel-díjasok számában nem kell szégyenkeznünk 

Ezt követően kitért a magyar Nobel-díjasokra, és elmondta, igaz, hogy hazánk a területét tekintve nem nagy, de Nobel-díjas tudósok számában bárkivel felveszi a versenyt. Ezért ideális, hogy Budapesten tartják az Eurázsia Fórumot: „50 kiemelkedő, briliáns szakértő van velünk 15 országból”. Kitért arra is, hogy hazánk volt Európában az az ország, amely párbeszédet kezdeményezett a Kelet és a Nyugat között, amely a tudásmegosztáson alapul. Szerinte ez azért kiemelten fontos, mert a tudásmegosztás a változás alapja, mivel a tudás egy különleges erőforrás, hiszen, ha megosztjuk egymással, akkor exponenciálisan nő, több és több lesz belőle. 

Beszéde végén megjegyezte: „a kölcsönös megértés és a tudás megbecsülése meghatározó lesz az új világrendben”. Az ősi Selyemút új termékeket, kereskedelmi útvonalakat, társadalmakat, városokat, kultúrát hozott létre a Kelet és Nyugat, Kína és Európa közötti tudáscseréből. 

Varga Mihály: kapu Európa és Ázsia között 

Ahogy a kormany.hu is beszámolt róla, Varga Mihály pénzügyminiszter is köszöntötte a megjelent vendégeket. Beszédében világossá tette, hogy a kormány a magyar érdekeket helyezi előtérbe a gazdaságpolitikájában is. Ebből következik, hogy a blokkosodás helyett az országok közötti széles körű együttműködést támogatja. Hazánk a szovjet időszakból tudja, milyen hatással jár az egész nemzetre nézve az, ha a világ politikai blokkokra oszlik. Varga Mihály szerint „ha ma az Ázsia és Európa közötti kötelékek szempontjából figyeljük a nemzetközi híreket, akkor leginkább gyülekező felhőket láthatunk, pedig ezek a kontinensek szinte teljesen összetartoznak”. 

A pénzügyminiszter leszögezte, hogy a válságok korában és egy új világrend kialakulása közepette Magyarország a szuverén, önálló államok közötti kapcsolatépítés mellett foglal állást. 

A technológiai fejlődésnek köszönhetően átalakul a pénzrendszer és a gazdaság, felértékelődik a geopolitika, éppen ezért összekapcsolódásra lenne szükség.  

Magyarország jó lehetőséget kínál Ázsia számára az európai kapcsolatok építésére

– jelentette ki. 

Kiemelte, hogy hazánk 2010 után meghirdette Keleti Nyitás politikáját, ami platformként szolgál, hogy ezen keresztül legyenek képesek építeni az Európa és Ázsia közötti együttműködést, ami magában foglalja az Egy övezet, egy út kezdeményezés aktív támogatását. 

Kitért a hosszú távú beruházások jelentőségére is, mint a Budapest–Belgrád vasútvonal vagy a CECZ Közép-európai Kereskedelmi és Logisztikai Együttműködési Zóna fejlesztése, amelyek hozzájárulnak Magyarország kapuszerepének tovább erősítéséhez. Az iparágak közül a pénzügyminiszter fontosnak tartja az elektromobilitást: egyre több, az elektromos autók gyártásához kötődő befektetés érkezik Magyarországra, nem véletlenül. 

Mindeközben a 2010 óta felépített munkaalapú gazdaságpolitika javuló befektetési környezetet teremtett a vállalkozások számára 

– folytatta, kiemelve a magyar gazdaság kedvező növekedési kilátásait és az adó-versenyképességi rangsorokban elért előrelépését. 

A Magyar Nemzeti Bank által szervezett Budapest Eurasia Forum idén több mint 50 előadót vonultat fel 16 országból. Az esemény célja, hogy elismert szakemberek és döntéshozók számára platformot teremtsen az eszmecserére napjaink legnagyobb kihívásai kapcsán. Idén a konferencia fókuszában az eurázsiai régió országai közötti fenntartható fejlődés áll.

Borítókép: MTI/Hegedüs Róbert

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn