Energiatárolás: a jövőt a zöldenergia jelenti, de egyelőre szükség lesz a gázerőművekre is 

Szerző: | 2023. november. 24. | Technológia, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Az energiagazdálkodásban kulcsszerepe lehet az akkumulátoroknak. A rövid távú akkumulátoros energiatárolás már szépen fejlődik, de a hosszú távú tárolási megoldások még mindig költségesek, ráadásul fejlesztés alatt állnak. Ennek köszönhetően a gázerőművek továbbra is kulcsfontosságú szerepet játszanak az energiaellátás biztonságának garantálásában, még akkor is, ha egyre inkább a megújuló energiaforrásokra helyeződik a hangsúly. 

A Tesla 2017-ben beindította a világ legnagyobb akkumulátortelepét Dél-Ausztráliában. A 159 MWh teljesítményű tárolóegység 30 ezer háztartást képes ellátni árammal körülbelül egy órán keresztül áramszünet esetén. Most 5 év elteltével a Reuters arról tudósít, hogy az akkumulátoros tárolás technológiája olyannyira fejletté vált, hogy a közműszolgáltatók elvetik a gáztermelő kapacitásaik bővítésére vonatkozó terveiket. Az Oilprice.com részletes cikket írt a helyzetről. 

Megcsappant a gázerőművek népszerűsége 

Az energiacégek, szól a Reuters korábbi jelentése, világszerte szüneteltetik vagy egyenesen felfüggesztették 68 új gáztermelő egység projektjét 2023 első felében. Ennek oka, hogy ezek hosszú távú gazdaságossága bizonytalanná vált az akkumulátorok csökkenő költségeinek fényében, vélik a hírügynökségnek nyilatkozó források. 

Valójában az elmúlt évtizedben – az atomenergiát kivéve – minden alapterhelésű villamosenergia-termelő kapacitás hosszú távú költségei megváltoztak, ugyanis  

Európa, újabban pedig az Egyesült Államok és Kanada kormánya is büntetni kezdte az szénhidrogén-alapú energiatermelést. 

A szankciókat hivatalosan szén-dioxid-kibocsátási engedélyeknek nevezik, de lényegében az az üvegházhatású gázokat kibocsátó tüzelőanyag használatáért fizetendő díjakról van szó, amelyeket az erőművek üzemeltetőinek kell kiegyenlítenie. Ezzel ellentétben a szél- és napenergiaparkok működtetőit aktívan támogatják a kormányok. 

A kormányok is támogatják az átállást 

Amerikában az inflációcsökkentő törvény (IRA) komoly segítségnek bizonyult ilyen tekintetben. A törvény „jelentősen növeli a nagy kapacitású energiatelepek projektjeinek támogatására bevonható forrásokat az USA-ban.” 

Az IRA 30 százalékos beruházásiadó-kedvezményt kínál az önálló akkumulátortárolókra, további ösztönzőkkel, amelyek a projektek árának akár a 70 százalékát képesek fedezni. 

A pénzügyi támogatás nyilvánvalóan fontos módja különböző technológiák gazdaságosságának növelésének, főleg, ha nincs más mód erre.  

Számos tudományos és üzleti kutatás zajlik annak érdekében, hogy a létező akkutechnológiát olcsóbbá és hatékonyabbá tegyék, de egyelőre a lítiumion a legjobb megoldás.  

Arra viszont több szabályozás is létezik, hogy a lítiumion-akkumulátorokat miként lehet fejleszteni vagy olcsóbbá tenni. 

Itt jönnek képbe a támogatások, miután a szél- és napenergiára költő kormányok rájönnek, hogy ezek az energiaforrások önmagában nem elégítik ki az igényeket. A BloombergNEF előrejelzései szerint az akkumulátortárolók bővítése idén rekordméretű lesz, 2030-ig pedig elképesztő, 27 százalékos éves növekedési ütemmel növekszik a tárolók száma.  

„A célok és a támogatások olyan projektfejlesztéseket és energiapiaci reformot jelentenek, amelyek az energiatárolásnak fognak kedvezni – írja a BloombergNEF jelentésében. – Az [akkumulátortároló-] telepítések számának növekedését az energiaátállási igények által motivált új projektek hulláma vezérli. A piacok egyre inkább keresik az energiatárolást a kapacitásszolgáltatásokhoz.” 

A támogatások tükrében az várható, hogy a közüzemi szolgáltatók inkább a kormány által jelentősen finanszírozott akkumulátortelepet fognak építeni, mint megadóztatott gázerőműveket. 

A Reuters szerint pontosan ez az, amit egy brit cég is tett. A Carlton Power még 2016-ban gázerőművet tervezett építeni Manchesterben, majd az idén a vállalat úgy döntött, helyette inkább egy akkumulátortároló egységet létesít. Ennek oka, hogy a cég nem volt biztos a gázerőmű jövőbeli profitabilitását illetően azon várakozások fényében, hogy a termelőegység inkább csak a nap- és szélenergiát időszakosan kiváltó tartalékként működött volna. 

Akkumulátortelep Palm Springs mellet Forrás: Shutterstock

Az akkutechnológia még nem elég fejlett 

Ezek az energiaátállást sürgető politikusok és aktivisták fő várakozásai.  

A szél- és napenergia-termelő kapacitások növekedésével a szén-, illetve gáztermelésre való támaszkodás csökken, és ezek az erőművek inkább kiegészítő kapacitások lesznek.  

Ahhoz viszont, hogy ez megtörténjen, az akkumulátoroknak még nagyobbá és biztonságosabbá kell válniuk. 

Jelenleg az akkumulátoros tárolók csak rövid távú megoldások. Áramszünetet is okozhatnak, de akár képesek lehetnek energiát biztosítani egy napenergiafarmmal rendelkező város számára éjszakánként. Emiatt kellene a hosszú távú tárolásra koncentrálni. A BloombergNEF említi is jelentésében, hogy a hosszú távú akkumulátoros tárolókapacitások növekedésnek indultak. 

Igaz, az előrejelzés hozzáteszi, hogy „az amerikai és a kínai projektrobbanás ellenére a hosszú távú energiatárolás ügye bizonytalan”. Ennek csakis egyetlen oka lehet: a költségek. Ha azok elfogadhatók lennének, mindenki hosszú távú tárolókat építene, hogy felgyorsítsa a gáz- és szénégetésről való átállást. 

Jelenleg úgy tűnik, egyelőre nem ez a helyzet. Amíg ez nem lesz így, addig a szankciók ellenére a gázerőművek valószínűleg népszerűbbek maradnak, elsősorban az energiabiztonság szempontjából. 

Irina Slav írása eredetiben az Oilprice.com-on olvasható. 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn