Egyetlen ábrán a világ legnagyobb chipgyártói

Szerző: | 2023. november. 26. | Kiemelt, Technológia

Bevétel alapján mutatjuk a chipipar bálnáit: kilenc ázsiai mellett mindössze egy amerikai cég élvezi a globális torta legnagyobb szeleteink az ízét.

A Trendforce adatai szerint a világ tíz legnagyobb chipgyártójának a bevétele jelentős, 18,6 százalékos csökkenést mutatott 2023 első negyedévében. A zuhanás 27,3 milliárd dollárral apasztotta a globális bevételt, ami elsősorban a kereslet csökkenésének köszönhető.

Panaszra így sem lehet oka annak a tíz vállalatnak, amely uralja a piacot. (Kifejezetten gyártókról van szó, a tervező cégek egy másik meccsen játszanak.) A Visual Capitalist infografikája bevétel alapján ábrázolja a legnagyobbakat – és a legnagyobbak között is az óriást, a tajvani TSMC-t, amely mellett mindenki más szó szerint eltörpül.

Az Apple-nek és az Nvidiának is gyártó vállalat a teljes iparág bevételének 60 százalékát (mintegy 17 milliárd dollárt) termelte meg egyedül az első negyedévben –

ez ugyan 16,2 százalékos csökkenést jelent, ám a gigász még így is tarol a globális piacon.

A csökkenés alapvető oka az, hogy gyengült a kereslet az általános termékek, többek között a laptopok és az okostelefonok esetében.

Második helyen a dél-koreai Samsung áll, 3,5 milliárd dolláros bevétellel. Ez viszont már komoly, 36,1 százalékos csökkenés az előző negyedévhez képest, a 3 nanométeres technológia bevezetése azonban biztatóbb adatokat eredményezhet majd az év végi összegzésnél.

Visual Capitalist
Visual Capitalist

A magányos amerikai

A bronzérem az egyetlen amerikai vállalatnak jutott, amelyik felkerült a listára. A GlobalFoundries első negyedéves bevétele 12,4 százalékos csökkenést mutatott, így érte el az 1,84 milliárd dollárt, az esetében azonban ez mindenképpen siker, hiszen az új amerikai irányvonalnak megfelelően megugrott a belföldi kereskedelme az autóipari és a kormányzati megrendelések területén. Ezzel helyet cserélt a tajvani UMC vállalattal, amely a negyedik pozícióba csúszott vissza. Mivel a tendencia folytatódik, a GF várhatóan magabiztosan tartani is tudja a harmadik helyét.

A UMC 1,78 milliárd dolláros bevétellel tehát a negyedik, őt a kínai SMIC követi, amely viszont az erős belső kereslet miatt várhatóan magabiztosan hozza a további negyedévek összesítésében is az 1,46 milliárd dollárt.

A milliárdosok klubjának az ajtaja itt záródik be.

A lista alsó felében Kína második legnagyobb gyártója, a Hua Hong áll 845 milliós bevétellel, őt az izraeli Tower Semiconductor követi, amely az idén azzal került a figyelem középpontjába, hogy az Intel szerette volna megvenni, ám a kínai versenyhatóság addig blokkolta ezt, amíg a cég le nem tett szándékáról. Bevétele 356 millió dollár volt.

A legnagyobb esést a másod- és harmadvonalbeli gyártók szenvedték el. A fogyasztó termékek gyenge kereskedelme miatt az eleve kisebb bevételt elkönyvelő vállalatok jobban megérzik a hiányt. A tajvani PSMC és a VIS 18,7, illetve 11,8 százalékos csökkenést könyvelhetett el, míg a listát a dél-koreai DB HiTek zárja, amely 20 százalékos visszaeséssel, 234 millió dollárt zsebelt be.

***

Kapcsolódó:


Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn