Új orosz rekord a Kínába irányuló napi gázszállításokban 

Szerző: | 2023. november. 27. | Zöldenergia, Zöldgazdaság

Oroszország új csúcsot ért el a Kínába irányuló napi gázszállításokban a Gazprom közleménye szerint. Bár az orosz vállalat nem bocsátkozott részletekbe, annyi tudható, hogy 2022 végéig 15,5 milliárd köbméter gázt exportáltak Kínába a Power of Siberia gázvezetéken keresztül, az idei szállítások pedig várhatóan mintegy 22 milliárd köbmétert tesznek ki. 

A törok Anadolu Agency a Gazprom nyilatkozatára alapozva állítja, hogy Peking a szerződésben foglaltaknál több gázt kért Moszkvától, Oroszország pedig eleget tett a kérésnek, így új rekordot állított fel a Kínába irányuló napi szállítások tekintetében. Pontosabban: az említett nyilatkozat a Gazprom energetikai konszern sajtószolgálatának szombati tájékoztatása, amely szerint Oroszország valóban új csúcsot ért el az ázsiai nagyhatalomba irányuló napi gázszállítások tekintetében a Power of Siberia gázvezetéken keresztül. 

Az orosz vállalat közleménye szerint „november 23-án a kínai fél kérése a Power of Siberia gázvezetéken keresztüli orosz gázszállítás ismét meghaladta a napi szerződéses kötelezettségeket. A Gazprom az összes kért mennyiséget leszállította, és új történelmi rekordot állított fel a Kínába irányuló napi gázszállítások tekintetében”. Bár a vállalat nem részletezte a szállított szénhidrogén mennyiségét, és csak annyit közölt, hogy ez a Kínai Nemzeti Kőolajipari Vállalattal (CNPC) kötött kétoldalú hosszú távú gázvásárlási és -eladási megállapodásnak megfelelően történt. 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy  

Oroszország 2022 végéig 15,5 milliárd köbméter gázt exportált Kínába a Power of Siberia gázvezetéken keresztül. Az idei szállítások várhatóan mintegy 22 milliárd köbmétert tesznek ki.  

A Power of Siberia a Gazprom által üzemeltetett, Kelet-Szibériában 2015–2019 között épített gázvezeték, amely az oroszországi Jakutföld régióból szállít földgázt Kínába. 

Borítókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Grigorij Sziszojev

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn