Csökkent a beruházások volumene 2023. III. negyedévében

Szerző: | 2023. november. 28. | Hazai

A beruházási teljesítményérték a feldolgozóiparban, a közigazgatás nemzetgazdasági ágban, illetve néhány kisebb súlyú területen tudott emelkedni. Ezen belül az építési beruházások volumene 2,4 százalékkal csökkent, míg a gép- és berendezésberuházásoké 0,7 százalékkal volt több az előző negyedévi szintnél. 

Elemző: Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza 

A beruházások volumene a harmadik negyedévben ismét kedvezőtlenül alakult, éves szinten 12,1, míg negyedéves alapon 2,2 százalékkal csökkent, azaz a gazdasági kilábalás megindulásában az invesztíciók alakulásának még nem lehetett szerepe. A kedvezőtlen beruházási aktivitást Regős Gábor több tényezőre is visszavezeti: a legfontosabb talán az uniós források visszatartása és így az ehhez kapcsolódó beruházások elmaradása, de nagy szerepe van az állami és önkormányzati forráshiánynak, a magas kamatkörnyezetnek, az építőipar magas árainak, illetve a gazdaságot jellemző általános bizonytalanságnak. Regős kiemeli, hogy e tényezők közül egyelőre  

a kamatkörnyezet kedvezőbbé válása már megkezdődött, viszont az uniós forrásokat továbbra is érdemi bizonytalanság övezi, azaz a jelentősebb felfutásra a beruházásoknál még várni kell. 

A vezető közgazdász szerint a harmadik negyedéves adatok összességében vegyes képet mutatnak. Az állami és vállalati beruházások alakulását a két szektor közötti átsorolások miatt nem érdemes vizsgálni, ám az egyes ágazatok adatai alapján feltehető, hogy az állam és a vállalkozások esetében is vegyes a kép.  

Bár számos ágazatban csökkent, a járműiparban kiemelkedően teljesítenek a beruházások 

Továbbra is kedvezően alakul a beruházási volumen a feldolgozóiparban, itt éves alapon 6,3 százalékos bővülést mért a KSH, amely a korábbiaknál némileg mérsékeltebb. Ezen belül kiemelkedő a járműipari beruházások volumenbővülése. A vállalkozások beruházásainak kedvező alakulását mutatja az is, hogy a gépberuházások volumene is bővülni tudott, éves alapon 7,8 százalékkal, azaz a vállalkozások modernizációja, technológiafejlesztése nem állt le.  

Regős Gábor inkább az építési beruházásoknál lát problémát – a visszaesés 22 százalékos. Ez a jelentős mérséklődés itt egyébként a kedvező építőipari adatok fényében meglepő. A nagymértékű csökkenésben szerepe lehetett az állami beruházásoknak, de például a mezőgazdaság beruházási volumene is érdemben, 21 százalékkal visszaesett, ami az ágazatban szükséges hatékonyságnövekedés miatt rossz hír.  

A versenyszféra néhány további ágazatában is érdemi csökkenés történt, például a turizmusban 41,7, a szakmai, tudományos, műszaki ágazatokban 25,7, a bányászatban pedig 44,9 százalékos, azaz bár a beruházások szempontjából nagy súllyal bíró feldolgozóipar növelni tudta a beruházásait, a versenyszféra legtöbb ágazatára ez nem jellemző. Az állami szféra esetén ugyanakkor nincs ekkora szórás az egyes területek között. 

A Makronóm Intézet vezető közgazdásza szerint a beruházások ismételt növekedésére csak lassan lehet számítani. Ezt elősegíti a kamatkondíciók normalizálódása, azonban a hazánknak járó uniós források beérkezésére is szükség lenne. 

2023. III. negyedévében az előző év azonos időszakához képest: 

A beruházási tevékenység volumene tehát 12,1 százalékkal mérséklődött. Ezen belül a teljesítményérték mintegy 60 százalékát képviselő építési beruházásoké 22 százalékkal csökkent, ugyanakkor a 40 százalékát kitevő gép- és berendezésberuházásoké 6,8 százalékkal emelkedett. Ez utóbbi elsősorban az importgépek és -járművek 7,8 százalékos volumennövekedésének tulajdonítható. 

A fejlesztések volumene a beruházási teljesítmény 55 százalékát megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 9,1 százalékkal csökkent, a beruházások 15 százalékát realizáló költségvetési szerveknél 10 százalékkal volt több az egy évvel ezelőtti szintnél.  

A gazdaságfejlesztési minisztérium is reagált az adatokra

Sajtóközleményükben kiemelik, hogy a beruházások alakulásában a háború és az elhibázott szankciók káros hatásai még 2023 harmadik negyedévében is tetten érhetőek voltak. A beruházások volumenének mérséklődését a visszaeső kereslet és a magas kamatok számlájára írják.

Mivel októberben az inflációt a kormány egy számjegyűre szorította vissza, szeptembertől újra emelkednek a reálbérek, így 2024 a növekedés helyreállításának éve lehet.

A közlemény szerint a növekedés és a beruházások helyreállásának jelenleg egy akadálya van: a növekvő pozitív reálkamat, amely a magas, inflációt meghaladó jegybanki kamat miatt állt elő. Ez megfojtja a fogyasztást és a beruházásokat is, ezzel súlyos károkat okozva a gazdaságban. Az adatok tekintetében ugyanakkor pozitívként emelik ki, hogy az autóipart és a high tech akkumulátoripart is magában foglaló feldolgozóiparban az első és második negyedévet követően ismét emelkedett a beruházások volumene, illetve a harmadik negyedévben nőtt a beruházások volumene többek közt a vízellátás; szennyvíz gyűjtése, kezelése, hulladékgazdálkodás, szennyeződés- mentesítés területén és a pénzügyi, biztosítási tevékenység, valamint az oktatás területén is.

A nominális adatokat tekintve megállapítják, hogy

2023 első három negyedévében 10.215 milliárd forintnyi beruházást hajtottak végre a gazdaságban, amely az előző évhez viszonyítva 352 milliárd forintos növekménynek felel meg.

Magyarország, a magyar gazdaság iránt töretlen a bizalom, ezt mutatja az is, hogy a külföldi befektetések beáramlása folyamatos és töretlen. A kormány célja, hogy a keleti és nyugati tőke, valamint technológia találkozási pontjaként tovább erősítse a beruházás és export alapú gazdaságot.

Kapcsolódó

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn