Zuhanórepülésben Biden támogatottsága

Szerző: | 2023. november. 28. | Kiemelt, Társadalom

Az izraeli konfliktus is ártott az elnök újraválasztási ambícióinak, de a probléma gyökere mélyebbre nyúlik. Nincs már olyan közvélemény-kutatás, amely neki kedvezne – ellentétben Trumppal, aki az elmúlt évek legjobb népszerűségi mutatóit produkálja.

Az amerikai elnök stábja hiába költ hetente dollármilliókat Biden népszerűsítésére. A választási kampány szele egyre erősödik az Egyesült Államokban, és minden adat arra mutat, hogy a regnáló elnök csapatának erőfeszítései nem sokat lendítettek eddig főnökük megítélésén, sőt: Trump indexe kenterbe veri az övét.

Nem jön ki a matek

A Politico összesítése szerint ahogy közeledik a jövőre esedékes elnökválasztási finálé, úgy csökken napról napra Biden népszerűsége – mégpedig gyakorlatilag minden közvélemény-kutatás szerint. Az első és egyik legsúlyosabb csapás november elején érkezett, amikor kiderült, hogy a The New York Times/Siena College felmérése szerint a hat legfontosabb billegő állam közül ötben (Arizona, Georgia, Michigan, Nevada és Pennsylvania) meggyőző fölénnyel Trumpot választanák elnöknek, ha most lenne a voksolás.

A legújabb, 13 közvélemény-kutató által összesített adatok szerint Biden helyzete folyamatosan romlik – igaz, az elnöknek hátat fordító szavazók nem voksolnának törvényszerűen Trumpra, de a republikánusok népszerűségi indexének megugrása így sem sok jót jelent a demokraták 11 hónap múlva újrázni kívánó elnökének.


Okok és konzekvenciák

Biden népszerűségének hanyatlása több okra vezethető vissza. Ezek közül a fiatal szavazók elvesztése, az izraeli háborúval kapcsolatos politikája, valamint a harmadik jelöltek erősödése és szavazatelszipkázó képessége a legfontosabb.

Ami az elsőt illeti, nem mérhető még, hogy pontosan hány szavazó fordult el az elnöktől a 35 évnél fiatalabb csoportban, de az NBC News mérése szerint jelenleg 46-42 százalék az állás náluk Trump javára. Ennél aggasztóbb jel, hogy a többi kutatás is hasonló eredményeket hozott: az elnök csak a hagyományosan demokrata kerületekben tudott előnyt elérni riválisával szemben, de ott is mindössze egy számjegyű a különbség, ami már messze elmarad a 2020-ban mért szinttől.

A felmérések nagy vitát generáltak a kampánystábban és a demokrata párton belül egyaránt. Konzekvenciák levonása helyett egyelőre ott tartanak, hogy úgy vélik: rengeteg az olyan fiatal szavazó, aki jelenleg nem vesz részt a közvélemény-kutatásokban, de jövőre már szavazni fognak, mégpedig az elnökre. Ez természetesen csupán optimista, ám adatokat nélkülöző fikció, ráadásul Biden soha nem volt túlzottan népszerű a legfiatalabb szavazóréteg körében.

Nem csak a Közel-Kelet az ok

Bevett gyakorlat, hogy az ilyen mértékű népszerűségvesztést az adott politikus valamilyen friss tevékenységével magyarázzák. Biden esetében ez kétségtelenül az izraeli háború feltétlen támogatása lenne, ám ez csak trükközés a valós tényekkel. Azok ugyanis arra utalnak, hogy az elnöki index zuhanórepülése már áprilisban-májusban, vagyis hónapokkal a közel-keleti események előtt megkezdődött – utóbbi gyorsíthatta a folyamatot, de semmiképpen nem tekinthető kiváltó oknak.

Eközben Trump népszerűsége az elmúlt két hónapban folyamatosan nőtt: a FiveThirtyEight szerint a szeptember elején mért 39 százalékról november végére már 42 százalékra ugrott.

A felesleges harmadik

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy a harmadik elnökjelöltek milyen arányban zavarnak be a gigászok csatájába: a legtöbb közvélemény-kutatás még szigorúan a Trump–Biden duóra összpontosít, de a lényeg már most tudható: minden külső szereplő alapvetően az elnöki esélyeket gyengíti. Az tehát, hogy a független jelöltek személyekre bontva mennyire zavarnak be a választás előkészületeibe és magába a választásba, hónapok múlva fog kiderülni, ahogyan az is, hogy a Biden számára kulcsfontosságú fiatal szavazói rétegből hány voksot fognak elszippantani.

A közvélemény-kutatások gyakorlatilag kivétel nélkül óriási felkiáltójeleket küldenek az elnöki stábnak, amely érezhetően nem tud megbirkózni a rendkívül aggasztó helyzettel. Pedig nem spórolnak semmin: augusztusban indították el azt a reklámkampányt, amely során eddig csupán tévéreklámokra 12 millió dollárt költöttek el. Úgy tűnik, hatástalanul. Amikor pár héttel ezelőtt a Financial Times és a Michigani Egyetem közölte legújabb közvélemény-kutatásának eredményét, világosan kiderült: Biden gazdasági eredményeinek megítélésekor a szavazók inkább a pénztárcájukat és az árakat nézik, nem pedig a tévét.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/AP/Stephanie Scarbrough

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn