Tovább javult a külkereskedelmi egyenleg 

Szerző: | 2023. november. 29. | Hazai

A KSH friss adatai szerint az előző év azonos időszakában mértnél 616 millió euróval kedvezőbb a szolgáltatás-külkereskedelmi egyenleg. Az export euróban számított értéke 14,1, az importé 9,8 százalékkal nőtt. 

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza 

A harmadik negyedévben tovább javult a szolgáltatás-külkereskedelmi egyenleg: az export euróban számított értékének 14,1, illetve az import értékének 9,8 százalékos növekedése mellett az egyenleg 3,3 milliárd eurót ért el, ami az előző év azonos időszakában mértnél 616 millió euróval kedvezőbb. 

A szolgáltatás-külkereskedelmi forgalom alakulása tehát a termék-külkereskedelemmel hasonlóságot mutat abból a szempontból, hogy az egyenleg érdemben javulni tud, ám a termékeknél tapasztalt importoldali volumencsökkenés itt nem tapasztalható: bár csak az euróban számított értékindexek ismertek, a 9,8 százalékos értéknövekedés jó eséllyel a volumenben is bővülést jelent. A szolgáltatás-külkereskedelem bár összértékét tekintve a termék-külkereskedelemnél jóval kisebb, az egyenleg szempontjából nagy jelentőségű, hiszen itt hazánk jellemzően érdemi többletet ér el, míg a termékeknél – az előző negyedévtől eltekintve – inkább a hiány volt jellemző a nemzeti számlás elszámolást tekintve. 

Ebből sejthetjük azt is, hogy a technikai recesszió megszűnésében a szolgáltatás-külkereskedelemnek is fontos szerep jutott, de a gazdasági teljesítmény éves alapú csökkenését is mérsékelni tudta. 

A szolgáltatás-külkereskedelmen belül hazánknak jelentősen pozitív az egyenlege a turizmus (1441 millió euró) és a szállítási szolgáltatások (889 millió euró) esetében, de a többi szolgáltatástípus nagy részénél is többletet mutatott. A turizmusból származó exportbevételek éves alapon euróban számítva 52 százalékkal bővültek, míg az import értéke 58,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 

Ez azt is jelenti, hogy nemcsak a külföldi turisták érkeztek jelentősebb számban Magyarországra, de a magyarok is egyre többet költöttek külföldön. Ebben nagy szerepe van a turizmus koronavírus utáni fokozatos újraindulásának.  

A turizmus harmadik negyedéves egyenlege rekordot jelent, ami jól mutatja a nemzetközi turizmus jelentőségét, de az üzleti és szállítási szolgáltatások többlete is csak kismértékben maradt el a korábbi csúcsától. 

Az adatok részletes elemzése 

A fentiekben szerepet játszott, hogy a szállítási szolgáltatások exportja 2 százalékkal csökkent, ami az egyenleg minimális mérséklődéséhez vezetett. A jelentős súlyú üzleti szolgáltatásoknál a kivitel 2,6 százalékkal nőtt, a behozatal 0,8 százalékkal csökkent. Azaz összességében a jelentős export- és importnövekedés döntő részben a turizmus bővülésének köszönhető. 

Hogyan hat mindez a folyó fizetési mérlegre 

A kedvező szolgáltatás-külkereskedelmi adat a folyó fizetési mérleg szempontjából is örvendetes hír: az áruk egyenlege az alacsony belső kereslet és a normalizálódó cserearányok miatt fokozatosan javul, de a szolgáltatások többlete is növekszik – a kérdés inkább csak a jövedelemkiáramlások alakulása. Összességében a folyó fizetési mérleg egyenlegének alakulása fontos a forintárfolyam szempontjából, és a kedvező egyenleg elő tudja segíteni a monetáris politika további lazítását. 

A KSH friss mutatói 

2023. III. negyedévben: 

– Az export értéke 9,2 milliárd euró (3,5 ezer milliárd forint), az importé 5,9 milliárd euró (2,3 ezer milliárd forint) volt. A szolgáltatás-külkereskedelem aktívuma 3,3 milliárd eurót (1,3 ezer milliárd forintot) tett ki. 

– A szolgáltatáscsoportok közül a turizmus rekordméretű, 1,4 milliárd euróval, a szállítás 889 millió, az üzleti szolgáltatások 523 millió euróval járultak hozzá a 2023. III. negyedéves aktívumhoz. 

– Szolgáltatásexportunk 65, -importunk 72 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolítottuk le, ebben a viszonylatban 1,8 milliárd eurós többlet keletkezett. 

– Első számú partnerünk továbbra is Németország, amellyel az összforgalom 19 százalékát bonyolítottuk le. A második legfontosabb az Amerikai Egyesült Államok 8,6, míg a harmadik helyen álló Ausztria 8 százalékkal részesedett a kereskedelemből. 

– A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások aránya 36 százalék (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 19 százalék) volt, ezt követte a turizmus 30, majd a szállítási szolgáltatások 25 százalékos részesedéssel. Import tekintetében a legkiemelkedőbb szintén az üzleti szolgáltatások részaránya volt 48 százalékkal (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 25 százalék), miközben a szállítási szolgáltatások 25, a turizmus 23 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból. 

2023. III. negyedévben az egy évvel korábbihoz képest: 

– A szolgáltatásexport euróban számított értéke 14 százalékkal (forintban 8,5 százalék), az importé 9,8 százalékkal (forintban 4,4 százalék) nőtt. Az aktívum 616 millió euróval (183 milliárd forinttal) meghaladta az előző év azonos időszaki többletet. 

– Az aktívum jelentős növekedése elsősorban a turizmus és a bérmunka-szolgáltatások egyenlegének 456 és 127 millió eurós javulásával magyarázható. 

– Aktívumunk az európai uniós forgalomban 31 százalékkal, 426 millió euróval lett kedvezőbb, amihez jelentősen hozzájárult a két kiemelt partnerünkkel, Németországgal és Hollandiával folytatott kereskedelmünk egyenlegének 207 millió, illetve 79 millió euró értékű javulása. 

– Az EU-n kívüli országok esetében a többlet 189 millió euróval, 14 százalékkal emelkedett. A legnagyobb értékű egyenlegjavulást, 47 millió eurót az Egyesült Királyság viszonylatában regisztráltuk. 

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn