Alacsonyabb ipari termelői árak – folytatódhat a dezinfláció 

Szerző: | 2023. november. 30. | Hazai

Az ipari termelői árak éves és havi alapon is csökkentek. A mérsékeltebb világpiaci energiaárak lassan a vállalkozásoknál is megjelennek: a feldolgozóiparban akad olyan ágazat, ahol 10 százalékot meghaladva mérséklődtek az árak. Ez azt vetíti előre, hogy tovább csökkenhet az infláció.

Közrejátszott az energiaárak mérséklődése és a forint erősödése 

Az idén októberben az ipari termelői árak átlagosan 6,6 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. Az árcsökkenés széles alapokon nyugodott: a feldolgozóipar 13 alágazata közül 9-ben estek az árak.  

Több területen, különösen az energiaigényes ágazatokban (például vegyipar) az árak mérséklődése meghaladta a 10 százalékot, azaz a mérsékeltebb világpiaci energiaárak,ha csak lassan is, de megjelennek a vállalkozásoknál. 

Így alakultak az ipari árak októberben 

Októberben az ipari termelői árak alakulását továbbra is nagyban meghatározta az energiaárak alakulása. Ez látszik a belföldi és exporttermelői árak változásának az eltérésén: míg az előbbi 0,4 százalékkal emelkedett, addig az utóbbi 9,9 százalékkal csökkent. A kettő közötti eltérést az energiaipar értékesítési árai magyarázzák: az ágazat exportértékesítési árai a tavalyi felére mérséklődtek, miközben a belföldi értékesítési árak nem változtak. Ennek hátterében az exportárak nagyobb volatilitása húzódott meg: ez jobban és gyorsabban leköveti a piaci változásokat, bármelyik irányt is tekintjük.  

Segített az erősödő forint is 

Az exportértékesítési árak csökkenéséhez továbbá hozzájárult a forint éves bázisú erősödése is, amely így a forintban számított árakat mérsékelte.  

Havi alapon az ipari termelői árak 0,6 százalékkal csökkentek. Az árak mérséklődésében itt sem csak az energiaiparnak volt szerepe, a feldolgozóipar alágazatai közül 8 esetben történt áresés, bár ebben az esetben pont a vegyiparban volt a legnagyobb, 2,0 százalékos a drágulás. 

Mindez azt jelenti, hogy az ipari termelői árak irányából nincs inflációs nyomás a gazdaságban, azaz a dezinfláció a következő hónapokban folytatódhat.  

Forrás: KSH

A friss KSH adatok részletesen 

2023 októberében a 2022. októberihez képest: 

  • A belföldi értékesítés árai átlagosan 0,4százalékkal növekedtek, ezen belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 0,7 százalékkal csökkentek, míg a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 0,4 százalékos volt az emelkedés. Az élelmiszeripar értékesítési árai lényegében nem változtak (+0,1 százalék).  
  • Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 1,5 százalékkal alacsonyabbak voltak, a beruházási javakat gyártókban 3,5, a fogyasztási cikkeket előállítókban 4,1 százalékkal nőttek az árak.  
  • Az ipari exportértékesítési árak 9,9 százalékkal csökkentek, ezen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 4,5, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 51,3 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak.  

2023. január–októberben a 2022. január–októberihez képest: 

  • A belföldi értékesítés árai 31,0, az exportértékesítéséi 0,9 százalékkal emelkedtek, így az ipari termelői árak összességében 10,8 százalékkal voltak magasabbak. 

Az adatok és ábrák elérhetők a ksh.hu oldalon.

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn