Nagy reményekkel startolt el a dubaji klímacsúcs 

Szerző: | 2023. november. 30. | Geopolitika, Zöldenergia, Zöldgazdaság

November 30-án, csütörtökön kezdetét vette a COP28 klímacsúcs Dubajban. Szultán al-Dzsaber, a csúcs elnöke arra szólította fel az országokat és a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatokat, hogy dolgozzanak együtt a globális klímacélok eléréséért. A megbeszélések középpontjában egy olyan új egyezség áll, amellyel a szén, az olaj és a földgáz használatának kivezetését gyorsítanák világszerte, ezzel is csökkentve a globális szén-dioxid-kibocsátást.  

Szultán al-Dzsaber, az Egyesült Arab Emírségek nemzeti olajvállalata, az ADNOC vezérigazgatója, együttműködésre törekvő hangot ütött meg, válaszul a kinevezését követő hónapokban érkező kritikákra. Kiemelte országa döntését, miszerint „proaktívan együttműködik” a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatokkal, és megjegyezte, hogy számos nemzeti olajtársaság elfogadta a 2050-re kitűzött nettó nulla százalékos célkitűzéseket. „Hálás vagyok azért, hogy csatlakoztak ehhez a mindent megváltoztató úthoz” – mondta Dzsaber.  

“Azt kell mondanom, hogy ez nem elég, és tudom, hogy ennél sokkal többet is tehetnek” 

– jegyezte meg a vállalatok e célokhoz történő hozzájárulásával kapcsolatban.  

Katasztrófavédelmi alap a veszélyeztetett országoknak 

A csúcs első napján a delegáltak abban reménykedtek, hogy hamar sikerrel járnak az új katasztrófaalap létrehozásának kérdésében, amelyet a szegényebb országok támogatására hoznak létre az éghajlati katasztrófák okozta károk enyhítésére. Egy korai áttörés ebben a kérdésben segíthet más kompromisszumok elérésében a kéthetes csúcs alatt – írta friss anyagában a Reuters hírügynökség. 

Az alap létrehozásával a gazdag államok elkezdhetik pénzügyileg is támogatni a veszélyeztetett területeket, várhatóan többek között Németország, Dánia és Hollandia is bejelenti hozzájárulását a következő napokban.  

Az Európai Unió „jelentős” hozzájárulást ígért, de azt szeretné, ha az utóbbi évtizedekben gazdaságilag fellendülő országok, mint Kína és az Egyesült Arab Emírségek is csatlakoznának. 

A csúcson egy másik fontos feladat lesz, hogy az országok kiértékeljék, mennyit haladtak a globális klímacélok elérésében, különös tekintettel a Párizsi Egyezményben kitűzött célban, a globális felmelegedés 2 Celsius-fok alá szorításában. 

(Borítókép: COP28 UAE/Facebook)

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn