Sűrű füst tör elő gyárak kéményeiből a törökországi Kocaeli ipari övezetében 2019. december 3-án. Az ENSZ madridi klímakonferenciája (COP25) előző nap kezdődött spanyol fővárosban.

COP28 csúcstalálkozó: a fosszilis tüzelőanyagok jövője van a klímatárgyalások középpontjában 

Szerző: | 2023. december. 1. | Geopolitika, Makronóm Morzsa, Zöldenergia

Közel 200 ország küldöttei gyűlnek össze ezen a héten a COP28 klímacsúcson Dubajban. A konferenciának otthont adó Egyesült Arab Emírségek reméli, hogy egy olyan alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövőt teremthetnek, amely a fosszilis tüzelőanyagoktól sem zárkózik el. 

Ez a narratíva, amelyet más nagy olajtermelő országok is támogatnak, a csúcstalálkozón a globális felmelegedés elleni küzdelemmel kapcsolatos nemzetközi nézetkülönbségeket fogja feltárni. 

Az országok megosztottak abban a kérdésben, hogy a szén, az olaj és a gáz fokozatos kivonását vagy a szén-dioxid-leválasztáshoz hasonló technológiák elterjesztését helyezzék-e előtérbe. 

Dubajban a nemzeteknek többek között arról kell dönteniük, hogy első alkalommal megállapodnak-e a fosszilis tüzelőanyagok globális fogyasztásának fokozatos megszüntetéséről, valamint a nap- és szélerőműveket is magában foglaló forrásokkal történő helyettesítéséről – írja a Reuters. 

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), a Nyugat energiaügyi felügyeleti szerve a konferencia előtt jelentést adott ki, amelyben meghatározta az álláspontját. Ebben illúziónak nevezte a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó kibocsátások megfékezésére szolgáló széles körű szén-dioxid-leválasztás ötletét, és azt mondta, hogy a fosszilis tüzelőanyag-iparnak döntenie kell az éghajlati válság elmélyítése vagy a tiszta energiára való átállás között. 

Válaszul az OPEC azzal vádolta az IEA-t, hogy becsmérli az olajtermelőket. 

Károly brit király december elsején kijelentette, hogy a világ „szörnyen messze van a helyes iránytól” az éghajlatváltozás kezelésében, és hogy a világgazdaság veszélybe kerül, ha nem sikerül gyorsan helyreállítani a környezet állapotát. 
 
Az ENSZ COP28 klímacsúcsának megnyitó beszédében Károly azt mondta a világ vezetőinek, hogy az éghajlatváltozás veszélyei már nem távoli kockázatok.

„Teljes szívemből imádkozom, hogy a COP28 egy újabb fordulópont legyen a valódi átalakító intézkedések felé”

– mondta, utalva a 2021-ben Franciaországban tartandó csúcstalálkozóra. 

Szintén december elsején az Egyesült Arab Emírségek elnöke, Mohamed Bin Zájed sejk bejelentette egy 30 milliárd dolláros, a globális klímavédelmi megoldásokat szolgáló klímaalap létrehozását. Ennek célja, hogy áthidalja az éghajlatváltozással kapcsolatos finanszírozási hiányosságokat, és 2030-ig 250 milliárd dollárnyi beruházást ösztönözzön – mondta. 

(Borítókép:MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn