Magyar buszok érkezhetnek Egyiptomba a testvérvárosi megállapodásnak köszönhetően 

Szerző: | 2023. december. 1. | Geopolitika, Hazai

Székesfehérvár és Luxor hivatalosan is testvérvárosok lettek november 29-én, amikor Novák Katalin jelenlétében a két polgármester, Cser-Palkovics András és Mosztafa Alham aláírta az erről szóló megállapodást. 

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere az eseményt követő beszédében elmondta:  

két történelmi város kötött szerződést, amely kulturális, oktatási, különösen felsőoktatási, turisztikai és gazdasági lehetőségeket jelent mindkét fél számára.  

Kiemelte, hogy Székesfehérvár 1051 éves múlttal büszkélkedhet, így Európában ősi városnak számít: „Büszkék vagyunk arra, hogy a magyar államiság történetének első 500 évében csak Székesfehérváron lehetett magyar királyt koronázni, ezért nevezik ezt a várost is a királyok városának” – emelte ki. Különös hangsúlyt ad a megállapodásnak, hogy Novák Katalin köztársasági elnök jelenlététében jött létre, a két város vezető tisztségviselői pedig elkötelezettek abban, hogy az együttműködés valós és érdemi legyen. Cser-Palkovics András a helyszínen elmondott beszédében köszönte meg Novák Katalinnak, amiért szívén viseli a városdiplomáciai törekvéseket is hazánk diplomáciai kapcsolatai mellett, és bevonja az önkormányzati világot is nemzetünk, külkapcsolatainak pozitív formálásába. Mint fogalmazott „a nemzetek és népek kapcsolatában új perspektívákat nyithatnak meg a kisebb közösségek szövetségei”.  

„Ha polgáraink értik és tisztelik egymást, nemzeteink barátságának a gyökerei még termékenyebb talajra találnak”  

– hangsúlyozta. 

Vasúti kocsi már van, most magyar buszok is érkezhetnek Egyiptomba 

Székesfehérvár polgármestere közös kihívásnak nevezte a modern városépítési törekvéseket. 

A Mandiner tudósítójának kérdésére Cser-Palkovics András elmondta, hogy még 2021-ben egy Luxorba látogató magyar parlamenti delegáció vetette fel először, hogy a több ezer éves város felvehetné a kapcsolatot egy hasonlóan patinás magyar településsel testvérvárosi keretek között is. Az akkori delegációtagok elképzelése szerint, ha a világban egy történelmi települést keresünk, akkor Luxor az elsők között jut eszünkbe, ha pedig Magyarországon, akkor Székesfehérvár. „Később az egyiptomi delegáció járt településünkön, és akkor egyértelmű lett, hogy mindkét város meg szeretné kötni ezt a megállapodást. Székesfehérváron is egyhangú döntéssel fogadtuk el ezt a közgyűlésben. Tavaly az energiahelyzet nehezebb időket hozott, így nem tudtuk aláírni a megállapodást, most viszont jött az a megtisztelő felkérés és lehetőség, hogy Novák Katalin köztársasági elnök látogatása során, az ő jelenlétében írhatjuk alá a testvérvárosi dokumentumokat. Azt hiszem, hogy ez a megállapodás súlyt és rangot ad, valamint felelősséget is ró a két településre” – fogalmazott Cser-Palkovics András. Hangsúlyozta,  

érdemi együttműködésekre törekszenek, és Luxor kormányzójával, Mosztafa Alhammal már konkrétumokról is tárgyaltak, olyan kulturális együttműködésekről, mint a szimfonikus zenekar luxori fellépése vagy egy egyiptomi kiállítás szervezése Székesfehérváron.  

Mint mondta, a turisztikai együttműködések gazdaságiak is, hiszen Luxor gazdasági teljesítményének a 80 százalékát a turizmus adja. Emellett Cser-Palkovics András ipari együttműködési lehetőségeket is lát a két város viszonylatában. Emlékeztetett, a magyar delegáció mostani látogatása során magyar vasúti kocsikkal is közlekedett, így felvetésük szerint az elektromos autóbuszoknál is lehetne hasonló együttműködést kialakítani. „Ha buszokról van szó, akkor Székesfehérvár polgármestereként én egyértelműen az Ikarus-gyárat fogom említeni. Városunkban már elektromos buszok járnak, amelyeket az Ikarus készített Székesfehérváron. Van jó tapasztalatunk, mertük ajánlani, és fel is vetettük azt, hogy akár a szállítás, akár később a gyártás vonatkozásában is nagyon szívesen működik közre a város, hogy akár egy ilyen együttműködés is létrejöhessen a közeljövőben” – fogalmazott. A polgármester az aláírást követően elhangzott beszédében  

a fenntarthatóság fontosságát hangsúlyozta, amely az elektromos buszokkal könnyebben teljesíthető, így a nyitottság a kooperáció a másik fél részéről is adott.

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn