Egy drónos magyar startup enyhítheti a karácsonyi logisztikai káoszt 

Szerző: | 2023. december. 2. | Hazai, Technológia

A Resilinc mesterséges intelligencia segítségével végzett nemzetközi kutatása szerint ez év első felében nem kevesebb mint 8200 esetben szakadt meg a globális ellátási lánc. Egy friss hírből kiderült, hogy akad olyan magyar startup, amely az áruellátási nehézségeket is enyhítheti. 

A járványhullámok alatt, sőt azok lecsengését követően is azt tapasztaltuk, hogy akad nehezen beszerezhető árucikk a piacon, például többet kell várni a legtöbb új autóra. Holott korábban akár az átlagember, akár egy cég beszerzési felelőse megtalált szinte minden szükséges terméket. Ma azonban az ellátási láncok alaposan felborultak, és csak lassan állnak helyre. A legmodernebb technikát kell bevetni ahhoz, hogy enyhüljön ez az óriás nyomás, különösen a vállalati évzárások, illetve a karácsony jelentette szállítási-raktározási főszezonban. 

Az, hogy a szállítás-raktározási ágazat egyre növekvő nyomás alatt van, illetve mind ellenállóbbnak (modern kifejezéssel reziliensebbnek) kell lennie, az nem is kérdés. A logisztikával kapcsolatos sajtóhírekben ugyanis egymást érik a gyári tüzekről, a kibertámadásokról, a kikötői zavarokról, valamint a termékvisszahívásokról szóló közlések. Erre jönnek a gyári zavarok, perek, sztrájkok, cégfelvásárlások és vezetőváltások. A Resilinc pár hete közzétett kutatása szerint 2023 júniusáig közel 8200 esetben szakadt meg a globális ellátási lánc az összes iparágban, ami 3 százalékos növekedés az előző évhez képest. 

A nehezebb gazdasági helyzet, a magas infláció miatti sztrájkok, tüntetések, továbbá a munkaerőhiány a világon mindenütt nagy probléma: az efféle zavarok jelentetették az egyik legfontosabb logisztikai kihívást. A kutatás szerint a fenti gondok 136 százalékkal nőttek 2022 első fél évéhez képest. 

A Resilinc szerint az egészségügy, a csúcstechnológia, az autó-, a repülőgépipar, valamint az élelmiszer- és italgyártás szembesült leginkább a szállítás-raktározási problémákkal. De a globálisan közel háromszorosára emelkedő céges csődök, illetve a csökkenő vállalati nyereségek is tetézték a bajt. A Resilinc adatait egyébként az EventWatchAI nevű mesterségesintelligencia-platform gyűjtötte össze, amely világszerte 104 millió különböző forrásból gyűjti az információkat, 200 országból. 

Ez a magyar startup enyhíthet a logisztikai nyomáson 

Nyilván cégek ezrei igyekeznek különféle technológiákkal enyhíteni a munkaerőhiányon, illetve a fent részletezett kihívásokon. Az egyik ilyen lehetséges megoldás a drónok alkalmazása nemcsak a kiszállításban, de már a raktári folyamatok gyorsításában is. Lényegét tekintve az áruellátási problémákat is kezelheti a magyar Aeriu, amelynek a megoldását nemrég egy Miskolc melletti globális autóipari nagyvállalat is bevezette raktárába. 

„Óriási drónforradalom zajlik nemcsak a harctereken vagy a hobbisták körében, de immár a raktárakban is” – mondja Ellenrider Gergely. A hazai, eddig 100, illetve 200 ezer eurónyi kockázati tőkét gyűjtő, számos tehetséges hazai mérnököt foglalkoztató dróntechnológiai vállalkozás, az Aeriu alapító-ügyvezetője szerint a pörgős karácsonyi logisztikai főszezont rendszerint az év végi leltárazási őrület követi a legtöbb cégnél. Ez azonban – főként az itthon is jellemző munkaerőhiány miatt – nemcsak kellemetlenségeket, de csúszásokat, ellátási problémákat, termelési fennakadásokat is okozhat januártól. 

A legjobb raktárosból lesz a legjobb drónpilóta

Az ellátási láncok problémáin akár a nagy, akár a kisebb, de a modern, magaspolcos raktárakban sokat segíthetnek a drónos megoldások, amelyek közül immár egy magyar vállalkozás is kínál egyet. 

A karácsonyi szezont tehát az év végi leltározási őrület követi a legtöbb cégnél, és mint az Aeriu alapító-ügyvezetőjének beszámolójából kiderül: a raktári dolgozók többsége lelkes, és önként jelentkezik drónpilótának. Az alábbi videóból pedig kiderül, hogy miként működik ez a hazai fejlesztés. 

Hogyan zajlik a drónpilóta-oktatás?  

A drónpilótajelölteknek kétnapos képzésben volt részük. Először elméleti oktatást kaptak az aerodinamika alapjairól, például hogy hogyan működnek a drónok, milyen törvények és szabályok vonatkoznak a használatukra. Az első délutánon pedig lehetőségük volt összeszerelni azokat és megtanulni az irányítás alapjait. A következő napon a bonyolultabb mozgásokat gyakorolták. Ezután ellátogattak a raktárba, hogy kipróbálják, hogy hogyan történne a tényleges munkavégzés. 

Az Aeriu vezetőinek meglepetésére a legtöbb dolgozó önként jelentkezik drónpilótának, és nagyon könnyűnek, intuitívnak találják az irányítást. „Ez egy remek módja annak, hogy a munkát szórakoztató tevékenységgé tegyük. A drón irányítása felelősséget igényel, de nem nehéz megtanulni. A raktárkészlet-ellenőrzési feladatok világosak és egyszerűek lettek” – mondta Kós Bence, az Aeriu egyik legújabb üzleti partnere, az S.E.G.A. Hungary egyik lelkes drónpilótája. 

A 14 országban 6 ezer főt foglalkoztató globális autóalkatrész-gyártó SEG Automotive (Starters E-Component Generators Automotive) magyar leánya a S.E.G.A. Hungary. A cég magas minőségű hajtáslánckomponenseket fejleszt és gyárt Miskolc mellett egy 50 ezer négyzetméteres üzemben, amelyhez egy közel négy futballpályányi méretű hatalmas raktárcsarnok is kapcsolódik. Szigorú előírások alapján átvizsgálták a teljes megoldást, amellyel szemben elvárás volt, hogy könnyen integrálható legyen a meglévő munkafolyamatokba.  

A S.E.G.A. öt drónt vásárolt az Aeriutól. Az ismert drónszállító, a DJI eszközeire épülő hazai megoldás révén jelentősen csökkentek az egészségügyi és biztonsági kockázatok, továbbá nőtt a hatékonyság.  

A rendszeres készletellenőrzés munkaerőköltsége legalább 3-5 millió forintot tesz ki egy átlagos raktárban, amelyet mintegy harmadával képesek csökkenteni az Aeriu drónjai, de például az emberek magasba emelésének veszélyei és költségei is jelentősen, 80-90 százalékkal csökkenthetők.  

Az adott projektben a leltározáshoz mintegy 80 százalékkal kevesebb műszaki felszerelést vettek igénybe, és a részt vevő kollégák számát is 35 százalékkal csökkentették. 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn