Az amerikai nézőknek sem kell a sokszínűség, a méltányosság és a befogadás!? 

Szerző: | 2023. december. 3. | Kiemelt, Társadalom, Világgazdaság

Miután éveken át sikertelenül próbálta ráerőltetni ügyfeleire a sokszínűséget és az idegen kultúrák elfogadását eröltető Woke-irányultságú programját, a világ legnagyobb családi szórakoztatóipari cégének el kellett ismernie, hogy ez nem igazán találkozik a fogyasztók ízlésével.  

Kezdjük azzal, hogy mi is az a Woke-irányultság, majd nézzük meg, hogyan bukik ezen üzletileg a világ egyik legnagyobb szórakoztatóipari cége.

A „woke” egy angol szó, amely eredetileg azt jelentette, hogy valaki ébren van. De a nemzetközi médiában e kifejezés jelentése átalakult, és mélyebb társadalmi, valamint kulturális jelentéstartalommal gazdagodott. Így a woke ma már inkább egy társadalmi-kulturális-politikai nézetrendszert, irányzatot jelöl. Azokra használják, akik (túl)érzékenyek a társadalmi igazságossággal, a rasszizmussal, a diszkriminációval és más társadalmi problémákkal szemben.
E téren általában a jobb- és a baloldali nézetrendszer is különbözik, az előbbi inkább a túlérzékenységet, a liberális szemlélet túlkapásait érti alatta. Azaz a woke a jobboldalon inkább egyfajta gúnyjelzővé vált. (Akinek van Netlix-előfizetése, nézze meg az Old dads [Vén csókák] című fanyar, de kiváló vígjátékot, és pontosan érteni fogja, mi a gond a woke szélsőségesen liberális értelmezésével – a szerk.

Tehát akkor jöjjön a hír: a Walt Disney Company az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) benyújtott legutóbbi jelentése szerint elismerte, hogy „a szórakoztatás, az utazás és a fogyasztási termékek tekintetében a közönség és a fogyasztók ízlésével, preferenciáival való nem megfelelő összhanggal kapcsolatos kockázatokkal” szembesül. Továbbá,  hogy

„a bevételeket és a nyereségességet hátrányosan befolyásolja”, ha „szórakoztató kínálatuk és termékeik” nem érnek el „megfelelő fogyasztói elfogadottságot”

Ezzel szemben a Disney úgy jellemzi magát, mint „egy diverzifikált, világméretű szórakoztatóipari vállalat”, amelynek „a sokszínűség, a méltányosság és a befogadás” a célkitűzései között szerepel, hogy „olyan csapatokat építsenek, amelyek tükrözik közönségük élettapasztalatait, miközben a kreatív és produkciós csapataikban sokféle hangot alkalmaznak és támogatnak”. 

A bejelentés szerint a vállalat bevételei a 2023-as pénzügyi évre 88,9 milliárd dollárra rúgnak. Bár ez hétszázalékos növekedés a 2022-eshez képest, a The Hollywood Reporter megjegyezte, hogy a Disney 29,8 milliárd dollárról 27,2 milliárdra kényszerült csökkenteni a televíziós és filmes tartalmakra fordított kiadásokat, a Business Insider pedig májusban arról számolt be, hogy a társaság harmadik körös elbocsátásokba kezdett, ami mintegy 7000 alkalmazottat érint, és elvetette a 900 millió dolláros floridai vállalati központ építésének terveit. 

„A vállalkozásaink sikere attól függ, hogy képesek vagyunk-e következetesen meggyőző tartalmakat létrehozni” – áll a cég beadványában, megjegyezve, hogy

„az ilyen forgalmazásnak meg kell felelnie a széles fogyasztói piac változó preferenciáinak”. 

„Témaparkjaink, üdülőhelyeink, sétahajóink és élményeink, valamint mozielőadásaink sikere a nyilvános vagy az otthonon kívüli szórakoztató élmények iránti keresleten múlik” – írta a vállalat, hozzátéve: „az egyes otthonon kívüli szórakoztató élmények, például a moziba járás és a filmnézés iránti kereslet nem tért vissza a járvány előtti szintre”. 

Annak ellenére, hogy filmjeikkel egy sor kasszasikert produkáltak, a vállalat kénytelen beismerni, hogy „a törzsrészvényeik árfolyama ingadozó volt, és továbbra is változhat”.

A New York-i börze szerint a Disney részvényei gyorsan zuhannak. 

A cég azt is elismerte, hogy „a hírnevük vagy márkáik sérülése negatívan befolyásolhatja vállalatukat”, valamint „a lehetséges hitelminősítési intézkedések, a kamatlábak emelkedése vagy az amerikai és globális pénzügyi piacok volatilitása akadályozhatja a működésük és beruházásaik finanszírozásához való hozzáférést, vagy növelheti azok költségeit”. 

(Forrás: The Epoch Times

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn