Végre: áttörést hozhat a megújulóenergia-felhasználásban az USA első fejlett geotermikus erőműve 

Szerző: | 2023. december. 3. | Innováció, Technológia, Zöldenergia

A Google és a Fervo Energy egy új, továbbfejlesztett geotermikus erőművet indított Nevadában, amely a legnagyobb teljesítményű a világon a jelenleg működő több mint 40 hasonló technológiát használó létesítmény közül. A Google 2021-ben kezdte el támogatni a Fervo projektjét, mivel 2030-ra a hatalmas adatközpontjait 100 százalékban tiszta energiával kívánja üzemeltetni.

Forradalmi lépés a tiszta energia felé 

Az Egyesült Államok első fejlett geotermikus erőművét, a Project Redet a Google és a Fervo Energy közösen indította el Nevadában, amely éjjel-nappal 100 százalékban karbonmentes elektromos áramot fog termelni. A 3,5 megawattos létesítmény a világ több mint 40 fejlett geotermikus erőműve közül a legnagyobb teljesítményű, és a Las Vegas-i NV Energy számára biztosít áramot, elegendő energiát termelve mintegy 2600 amerikai otthon számára​​​​ – írja jelentésében az Oilprice.com. 

A Google 2021-ben kezdte el támogatni a Fervo projektjét, mivel célja, hogy 2030-ra a hatalmas adatközpontjait már száz százalékban tiszta energiával üzemeltesse. 

„Amikor elkezdtük a partnerségünket a Fervóval, tudtuk, hogy egy ilyen, a maga nemében első projekt a technikai és üzemeltetési innovációk széles skáláját igényli. Az eredmény egy olyan geotermikus erőmű, amely képes éjjel-nappal karbonmentes energiát termelni, kevesebb földterület felhasználásával, mint más tiszta energiaforrások”  

– írta Michael Terrell, a Google energia- és klímaügyi vezető igazgatója egy blogbejegyzésben. 

A Fervo, amely 2017 óta több mint 180 millió dollárt gyűjtött össze, egyike azon tucatnyi vállalatnak világszerte, amely olcsóbb geotermikus energia kifejlesztésére törekszik 

A geotermikus energia, amelyet villamosenergia-termelésre és fűtésre/hűtésre használnak, a földkéregben szinte bárhol elérhető. Bár ezt a fajta energiát többen a szeizmikusan aktív, forró forrásokat és gejzíreket létrehozó helyekről ismerik, a földkéreg a felszín alatt 3 és pártíz méter közötti mélységben folyamatosan biztosítja az enyhébb hőforrásokat, amelyeket hasznosítani lehet. Ez a hő a bolygó kialakulásának idejéből származik, és a föld mélyén található radioaktív elemek bomlásából, valamint a súrlódásos felmelegedésből nyeri ki a hőt, amelyet a sűrűbb maganyagnak a földmagba való süllyedése okoz. 
A geotermikus energia széles körű elérhetősége mellett meglehetősen megbízható. Magas, 74,3 százalékos kapacitási tényezővel büszkélkedhet, szemben a napenergia 24,9 és a szélerőművek 35,4 százalékával. Másik előnye, hogy a geotermikus energia sokkal tisztább, mint bármely fosszilis tüzelőanyag.  
Az amerikai Energiainformációs Hivatal (EIA) szerint a geotermikus erőművek mintegy 99 százalékkal kevesebb szén-dioxidot és 97 százalékkal kevesebb kénvegyületet bocsátanak ki, mint a hasonló méretű fosszilis tüzelőanyaggal működő erőművek. 

Alulértékelt energiaforrás 

Sokrétű előnyei ellenére a geotermikus energiát az Egyesült Államokban és világszerte nem használják ki kellőképpen. 2019-ben az USA-ban mintegy 18 300 GWh-t termeltek geotermikus forrásokból, ami az amerikai energiatermelés mindössze 0,4 százaléka. Európa aligha áll jobban, a kontinens 209 GW-os villamosenergia-kapacitásából mindössze 1,5 GW származik geotermikus forrásból.  

Míg az olaj- és gázipari vállalatok egy átlagos évben több mint 100 ezer olajkutat fúrnak, addig a geotermikusakból világszerte mindössze 800-at. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának (DoE) becslései szerint az USA kontinentális része több mint 100 GW geotermikus elektromos kapacitással büszkélkedhet, ami a jelenleg beépített geotermikus kapacitás 40-szerese, vagyis ez azt jelenti, hogy  

a geotermikus energia Amerika energiaszükségletének akár a 10 százalékát is fedezhetné.  

A geotermikus energia alacsony elfogadási arányáért elsősorban a magas fúrási és termelési költségek a felelősek. Egy 2021-es tanulmány kimutatta, hogy a geotermikus energia szintre igazított energiaköltsége (LCOE) az Egyesült Államokban 84,80 dollár/MWh, ami több mint a duplája a napenergia 36,60 és a szárazföldi szélenergia 40,90 dollár/MWh-jának.  

Továbbfejlesztett geotermikus rendszerek (EGS) hozhatják el az áttörést 

A továbbfejlesztett geotermikus rendszerek technológia hasonlít a palaolaj-kitermelésnél használt technológiához: a föld alatti sziklaszerkezetet repesztik meg, ezzel növelve annak áteresztőképességét. Ez után hőátadó folyadékot (általában vizet) injektálnak a megrepedt sziklába, amely felmelegszik, majd az így felhevült folyadékot visszapumpálják a felszínre, elektromos áramot termelve.  

Vagyis a továbbfejlesztett geotermikus erőművek (mint például a Google létesítményei) sokkal olcsóbban termelhetnek villamos energiát, mint a hagyományos geotermikus megoldások. 

A jövő iránya és a szektor növekedése 

Az Energiainformációs Hivatal szerint az EGS-projektek költségei 2035-re várhatóan 45 dollár/MWh-ra csökkenhetnek, ami már összehasonlítható a jelenlegi szélerőművek villamosenergia-előállítási költségeivel.  

A Google nem közölte a geotermikus erőműve termelési költségeit, de annyit elmondtak, remélik, hogy néhány éven belül az Energiaügyi Minisztérium eléri a fent említett geotermikusenergia-célokat. 

A magánszektor is elkezdte felfedezni a geotermikus energiát, és számos startupvállalkozás van alakulóban. Tavaly a Chevron New Energies, a Chevron tiszta energiával foglalkozó leányvállalata a svéd Baseload Capital céggel partnerségre lépve geotermikus projekteket fejlesztett az Egyesült Államokban. Négy évvel ezelőtt pedig a Chevron és a BP Inc. fektetett be 40 millió dollárt a kanadai Eavor Technologies geotermikus energiával foglalkozó vállalatba.  

„Ez olyan, mint a napenergia: húsz évvel ezelőtt senkit sem érdekelt, mert túl sokba került. De ahogy a napenergia-technológia fejlődött, a költségek csökkentek, mivel annak a felhasználása egyre nagyobb méreteket öltött. A következő 20 évben a napelemekhez hasonlóan a költséghatékony tartományba kerülhet a geotermikus energia is” 

– mondta Roland Horne, a Stanford Egyetem földtudományok professzora a Yahoo Newsnak. 

Az új projekt jelzi a geotermikus energia iránti növekvő érdeklődést és annak potenciálját a tisztaenergia-termelésben. A Google és a Fervo Energy által megvalósított Project Red a geotermikus energia innovatív alkalmazásának példája, amely előrevetíti az energiaforrás jövőbeli növekedési lehetőségeit és környezeti előnyeit. 

Eredeti cikk: oilprice.com

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn