75 milliárdnyi napelemes támogatás érkezik a családoknak januártól

Szerző: | 2023. december. 4. | Hazai, Zöldenergia, Zöldgazdaság

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője. A kormány szeretné erősíteni hazánk energiaszuverenitását, ennek érdekében nemcsak a vállalatok, hanem a háztartások zöldenergia-felhasználását is újabb támogatásokkal ösztönzi. A hatékony felhasználás mellett az energia környezetkímélő előállítása és tárolása is hangsúlyt kap.

Támogatás a háztartások által használt zöldenergiára 

A magyar családokat a januárban induló Napenergia Plusz Program segíti a zöldenergia termelésében, tárolásában és felhasználásában. A 75 milliárd forintos keretösszegű kiírás modern napelemes rendszerek és energiatárolók együttes telepítéséhez nyújt állami hozzájárulást.  

Az elnyerhető pályázati forrás a háztartások kiadásainak mintegy kétharmadát fedezheti. 

A bruttó elszámolásba kerülő családok a nappal megtermelt zöldenergiát este vagy hajnalban használhatják fel például világításra, mosógép üzemeltetésére, vízmelegítésre, hiszen a támogatott házakban immár akkumulátorok egészítik ki a napelemeket. 

A vállalkozások sem maradnak ki 

A fentiek mellett a vállalkozások a 62 milliárd forintos Metároló programban kaphatnak vissza nem térítendő beruházási támogatást és bevételkompenzációt energiatárolók létesítésére és legalább tízéves üzemben tartására.  

A gazdasági társaságok támogatási kérelmeiket a palyazat.gov.hu oldalon elérhető online felületen nyújthatják be 2024. január 15. és február 5. között. A beérkező pályázatokat a várható műszaki élettartam alapján három ablakban bírálják el. A nyerteseket a legkisebb költség elve, a legalacsonyabb bevételkompenzációs igény alapján választják ki.  

A támogatott ipari létesítmények a tervezett ütemezés szerint legkésőbb 2026 április végéig kiépülnek. Az új zöldenergia-tárolókkal több mint hússzorosára nő a jelenleg mintegy 20 megawattos hazai kapacitás. 

A pályázati forráson túl díjkedvezmények is megkönnyítik a vállalatok számára a zöldenergia tárolásához szükséges fejlesztéseket.  

A létesítmények üzemeltetői 2026-ig mentesülnek a rendszerhasználati díj átviteli díjrészének megfizetése alól, ami kilowattóránként közel 10 forintos megtakarítást jelent.  

A csatlakozási díjai is megfeleződnek azoknak az ipari beruházóknak, akik az új tárolójuk csatlakozási igényét a november végén indult második közzétételi eljárásban jelzik. A díjkedvezmények akár a Metároló programban biztosított pályázati támogatással is kombinálhatók. 

A zöldenergiáé a jövő 

A kormány azon dolgozik, hogy Magyarország a lakásokban, a gépkocsikban és az ipartelepeken egyaránt élen járjon a zöldenergia tárolásában.  

Az új technológiai korszakban azok az államok válhatnak zöldipari központtá, amelyek korszerű eszközökkel képesek saját célra megtermelni és későbbi felhasználásra eltárolni a tiszta, karbonmentes energiát.  

A zöldenergia további térnyerése a felszabaduló szén-dioxid-kvóták értékesítésével növelheti a költségvetés bevételeit is. Az Energiaügyi Minisztérium folyamatosan keresi a korszerű tárolási megoldások széles körű meghonosításának újabb lehetőségeit.

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn