COP28: ígéretet tettek a bankok, a zöldátállás élére állnak 

Szerző: | 2023. december. 4. | Geopolitika, Zöldenergia

Tíz vezető fejlesztési bank fogadta meg a COP28 klímacsúcson, hogy növeli klímavédelmi erőfeszítéseit. A csoport – amely a Világbankot és regionális partnereit is magában foglalja –képviselői szerint egyre nehezebb biztosítani az élhető környezetet a földön.

A COP28-as csúcstalálkozón részt vevő bankok, amelyek 2022-ben rekordösszegű, 61 milliárd dollárnyi finanszírozást folyósítottak a fenntarthatóság erősítésére, kiemelték, hogy ez csak töredéke annak, ami szükséges lenne a klímaváltozás hatékony kezeléséhez. 

Annak ellenére, hogy az ENSZ főtitkára, António Guterres arra szólította fel a világ vezetőit, hogy a fosszilis tüzelőanyagok használatának leállítása az egyetlen módja a bolygó megmentésének, a bankok nyilatkozata nem tesz közvetlen említést a fosszilis tüzelőanyagok finanszírozásának leállításáról.  

Az Európai Beruházási Bank ugyanis egyedüliként írta alá az úgynevezett „Glasgow-i Nyilatkozatot”, amelyben vállalta, hogy abbahagyja a fosszilistüzelőanyag-projektek finanszírozását. 

A bankok terveik szerint közös megközelítést alkalmaznak majd a klímára gyakorolt hatások nyomon követésére és jelentésére, illetve nagyobb hangsúlyt fektetnek az elemzésekre, hogy segítsék az országokat a prioritások és beruházási lehetőségek azonosításában. Egy új, hosszú távú stratégiákat koordináló programot is létrehoznak a Világbank szervezésében, amely támogatást nyújt az országoknak és a helyi szervezeteknek a dekarbonizáció és a klíma-ellenállóképesség tervezésében. 

A csoport azt is ígérte, hogy segíti az országokat olyan platformok létrehozásában, amelyek ösztönzik a politikai reformokat, a finanszírozást és a technikai támogatást, valamint a magán tőke vonzását zöldprojektek támogatására. A bankok azt tervezik, hogy növelik a finanszírozást a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében, beleértve a katasztrófák kezelésére, felkészülésre és kapacitásépítésre vonatkozó támogatásokat. 

Kapcsolódó:  

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn