Magyarországra is riasztást adott ki Izrael a saját állampolgárainak  

Szerző: | 2023. december. 5. | Geopolitika

A gázai háború kiváltotta reakciók miatt Izrael 80  országra adott ki új, szigorú utazási figyelmeztetést, elsősorban a saját állampolgárai számára. Az ottani hatóságok illetékesei úgy nyilatkoztak, hogy az antiszemitizmus növekedése miatt az izraeliek és a külföldön élő zsidók erőszakkal szembesülnek.

Egyes országokban „3. fokozatú” riasztást adtak ki – ami azt jelenti, hogy az izraeli polgároknak lehetőség szerint érdemes törölniük vagy elhalasztaniuk tervezett utazásukat. Ez magában foglalja az afrikai országokat – például Dél-Afrikát és Eritreát –, valamint a közép-ázsiai országokat, Kazahsztánt, Üzbegisztánt és Türkmenisztánt. Az új lista alapján összesen 80 ország fenyegetettségi szintjét emelték meg.  

„A háború kezdete óta azt tapasztaljuk, hogy Irán és felhatalmazottjai, köztük a Hamász és a globális Dzsihád-csoportok fokozott erőfeszítéseket tesznek, hogy kárt okozzanak izraeli és zsidó célpontoknak szerte a világon” – áll az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács közleményében. Az egyik tisztviselő a figyelmeztetést úgy pontosította, hogy „nem mondhatják azt, hogy ne utazzanak el, csupán azt mondhatják, hogy az izraelieknek mérlegelniük kell, hova mennek”.  

A Nemzetbiztonsági Tanács készítette az alábbi térképet, valamint a hozzá tartozó táblázatot, amely részletezi az egyes országokra vonatkozó hivatalos riasztásokat és figyelmeztetéseket. 

Az izraeli utazók fenyegetettségi szintje (Forrás: Jerusalem Post)

Az új frissítés több nyugat-európai országot is a kockázatot jelentő országok közé sorolt. Ezeket „2. fokozatú” státuszra emelték, ez a szint arra figyelmezteti az izraelieket, hogy ott-tartózkodásuk alatt óvintézkedéseket hajtsanak végre az adott országban. A Nyugat országai közt a listán szerepelt az Egyesült Királyság és Ausztrália, valamint az európai kontinens 17 országa, például Németország, Franciaország, Svédország és Hollandia. Érdekes módon a térképen Magyarország is besárgult, annak ellenére, hogy számos izraeli csapat itt játssza le a nemzetközi mérkőzéseit.  

Ezen a szinten szerepeltek a dél-amerikai országok is, köztük Argentína és Brazília, mindkettőben jelentős zsidó lakosság él. Oroszországot is a 2. fokozatba sorolták. 

A hármas szintű fenyegetést jelentő országok 

Azok az országok, ahol komolyabb veszély állt fenn, mint Dél-Afrika, Eritrea, Üzbegisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Türkmenisztán, 3-as szintű fenyegetést kaptak, ami csak alapvető utazásokat javasol. Természetesen javasolják az utazás elhalasztását a közel-keleti országokba, valamint az Iránnal és több ázsiai muszlim országgal határos országokba. 

Izrael kormánya azt tanácsolja az állampolgároknak, hogy a Nemzetbiztonsági Tanács nyilatkozata szerint csak a legfontosabb, halaszthatatlan utazásokat tegyék meg ezekbe az országokba. 

Javasolják, hogy az utazók ellenőrizzék az aktuális eseményeket úti céljuk helyén, lássák, van-e Izrael- vagy zsidóellenes tevékenység, még a nagyrészt biztonságosnak ítélt országokban is. 

A közlemény szerint az izraeli polgároknak „tartózkodniuk kell a tüntetésektől”, illetve a hatóságok arra kérik őket, hogy „kerüljék az izraeli és zsidó szimbólumok nyilvános  helyen történő megjelenítését, valamint az izraeli és zsidó tisztviselők nagy létszámú összejöveteleit”. 

Mint emlékezetes, sajnos a  Gázával kapcsolatos tiltakozások, különösen Franciaországban vagy Európa más részein, időnként erőszakossá váltak és helyi zavargásokká is fajultak. Október végén egy muzulmán tömeg az Orosz Köztársaságban, Dagesztánban megrohamozta a fő repülőteret és annak kifutópályáit, miután a pletykák szerint ott egy Tel-Avivból induló járat landolt. A megdöbbentő epizód nemzetközi figyelmet keltett, különösen a nyilvánosságra került tömegjelenetek   miatt, amelyen dühös helyi férfiak kerestek zsidókat a repülőtéren.  

 (Forrás: Jerusalem Post

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn