Friss ipari termelési adatok: a járműgyártás és a high-tech akku-előállítás segített 

Szerző: | 2023. december. 6. | Hazai

Októberben is a járműgyártás, valamint a high-tech akkumulátor-előállítás támasztotta meg az ipari teljesítményt. Az ipari termelés a KSH friss adatai alapján csökkent, de nem jelentős mértékben.

A KSH ma közzétett, friss adatai szerint az ipari termelés októberben úgy havi, mint éves alapon csökkent: 3,2, illetve 0,6 százalékkal. Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza szerint az adatok egyben azt is mutatják, hogy az iparban a havi indexek esetében a növekedés és a mérséklődés felváltva követik egymást, nem rajzolódik ki egységes kép arról, hogy az ipari termelés milyen irányba mozdul el, nem látszik bővülés a havi adatok alapján sem.  

Vegyes képet mutatnak az adatok 

Az ipari termelésen belül továbbra is vegyes a kép: vannak olyan alágazatok, ahol a termelés nő (például járműgyártás, villamos berendezés gyártása), ugyanakkor az iparágak többségét visszaesés jellemezte. Azok az ágazatok, amelyekben növekedés történt, exportra termelő és jelentős beruházási volument produkáló ágazatok, így a belföldi gyenge kereslet nem érinti őket. Ellenben azon ágazatokban, ahol a belföldi kereslet szerepe a döntő (például élelmiszeripar), továbbra is a mérséklődés a jellemző. Azonban az export kapcsán is óvatosnak kell lennünk: a külső piacaink teljesítményében sem látható emelkedés, legfontosabb külkereskedelmi partnerünk, Németország ipara is gyengélkedik: a rendelésállomány egy hónap alatt 3,7 százalékkal csökkent a mai adatok szerint. 

Mi várható a közeljövőben? 

Az ipar jövője szempontjából jó hír a beruházások magas szintje: a harmadik negyedévben a feldolgozóipar beruházásai 6,3 százalékkal növekedtek, 

szemben a nemzetgazdasági szintű, 12,1 százalékos visszaeséssel. Ezen beruházások kapcsán kérdés lesz, hogy termőre fordulásukkor mekkora lesz bennük a hazai hozzáadott érték, azaz mennyire tudnak hozzájárulni a gazdaság bővüléséhez. 

A következő hónapokban az iparban lassú emelkedésre számítunk: a reálbérek Magyarországon növekedésnek indultak, ennek pedig előbb-utóbb látszódnia kell a belső keresletben is.  

A beruházások hatásának szintén meg kell jelennie a termelési volumenben, tehát a jövőben ennek is a bővülés irányába kell mutatnia. 

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkárának kommentárja

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár a KSH mai ipari adatai kapcsán aláhúzta, hogy az ipari teljesítmény elmaradása – a beruházásokhoz hasonlóan – szorosan összefügg a belföldi fogyasztás alakulásával. Ebből az is következik, hogy a fogyasztás helyreállásával az ipari teljesítmény is vissza fog rendeződni. Ezt segíti, hogy az inflációt egy számjegyűre szorította vissza a kormány, szeptemberben bekövetkezett a reálbérfordulat, a minimális keresetek pedig már decembertől 10, illetve 15 százalékkal nőttek. 

Biztató, hogy az elektromos közlekedéshez kapcsolódó, jövőorientált ágazatokban, mint a járműgyártás és a high-tech akkumulátorgyártás, folyamatosan emelkedik a kibocsátás volumene. 

Azaz októberben is a járműgyártás, valamint a high-tech akkumulátorgyártás támasztotta meg az ipari teljesítményt. A gazdasági növekedés helyreállítását, a magyar vállalkozások versenyképességének és teljesítményének megerősítését, továbbá a beszállítói láncokban való térnyerését a kormány többek közt a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogrammal, a Széchenyi Kártya Programmal, valamint a járműipari beszállító-fejlesztési programmal támogatja. 

Nyitókép: shutterstock

Kapcsolódó:

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn