Jó hír: októberben tovább nőtt a vendégek száma 

Szerző: | 2023. december. 6. | Hazai, Társadalom

A friss statisztikai adatok alapján a hazai turizmus továbbra is jól teljesít: a vendégéjszakák számának növekedése októberben is folytatódott, a KSH éves alapon 5,1 százalékos bővülést mért. Ennél is nagyobb mértékben, 6,9 százalékkal nőtt a vendégek száma, ami azt jelenti, hogy ebben a hónapban is rövidült a szálláshelyeken eltöltött átlagos időtartam. 

Elemző: Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza  

Míg a korábbi hónapokban a belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák számának csökkenése és a külföldi vendégéjszakák számának két számjegyű bővülése volt jellemző, most a belföldi vendégéjszakák száma is növekedni tudott, 1,2 százalékkal. Ugyanakkor lassult a külföldi vendégéjszakák számának emelkedése, októberben már csak 9,1 százalékot tett ki.  
 

A belföldi vendégéjszakák számának alakulásában szerepet játszhatott, hogy javulni kezdett a lakosság jövedelmi helyzete – szeptemberben már kismértékű, 1,7 százalékos reálbér-emelkedést mért a KSH.  

Enyhe október, erős adatok 

A külföldi vendégéjszakák növekedésében továbbra is a koronavírus utáni újraindulás játszik szerepet – a forgalom csak fokozatosan éri el a 2019-es szintet, ugyanakkor az izraeli háború kitörése negatívan befolyásolhatta a forgalmat. Pozitívan hathatott viszont a vendégéjszakák számának alakulására az enyhe októberi időjárás. 

Nemzetközi turisztikai trendek 

A hozzánk irányuló nemzetközi turizmus adataiban több érdekesség is megfigyelhető. Minden kontinens esetében nőtt a hozzánk érkező vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma.  

A legkisebb növekedés Európa esetében történt, 2,4 százalék – bár értelemszerűen innen érkezik a legtöbb vendég. Ezen belül a kép vegyes: jelentősen, 17,8 százalékkal nőtt az Egyesült Királyságból érkező turisták száma, ellenben Csehországból 17,2 százalékkal kevesebben jöttek. Minden más térség esetében két számjegyű növekedést mért a KSH: Ázsia esetében 34,5, Afrikából 29,5, Észak-Amerikából 33,4, Közép-Amerikából 25,4, Dél-Amerikából 38,2, míg Ausztráliából és Óceániából 90,2 százalékosat. Ezen térségek közül jelentősebb küldőnek ugyanakkor csak Ázsia és Észak-Amerika számít. 

Így alakultak a budapesti és a vidéki adatok 

A nemzetközi turizmus fokozódása elsősorban a budapesti adatokban látszik meg: itt 11,4 százalék volt a vendégéjszakák számának emelkedése – természetesen a koronavírus kedvezőtlen hatása is leginkább a fővárost érintette.  

A többi desztináció vegyes képet mutat: a bük-sárvári régió 12,4 százalékos csökkenést mutat, ami nem független a cseh turisták alacsonyabb számától.  

Szintén számottevő, 16,4 százalékos volt a visszaesés a pécs-villányi régióban, míg a legjelentősebb emelkedés a Mátrában ment végbe, 11,6 százalékos. A Balaton forgalma ugyanakkor 1,1 százalékos növekedést ért el. 

A negyedik negyedévben a turizmus hozzáadott értéke tehát várhatóan pozitív irányban befolyásolja a GDP-t, és a nemzetközi turizmus élénkülése fontos exportbevételt jelent, így a folyó fizetési mérleg egyenlegét is javítja. 

Forrás: KSH 2023.12.06.

(Nyitókép:Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn