Hatalmas kínai beruházással most ez a szomszédunk zöldhidrogén-exporttőrré válhat 

Szerző: | 2023. december. 6. | Világgazdaság, Zöldenergia

Zöldhidrogén előállításában érdekelt a kínai Shanghai Fengling Renewables déli szomszédunknál. A Zijin Mining Group vállalattal együtt egy olyan hibrid erőmű megépítését fontolgatják, amely nap- és szélerőmű felállításával tiszta, azaz megújuló hidrogént termelne Kelet-Szerbiában, Bor környékén.  

Miklós Hajnalka írása a Makronómon 

A beruházás alapötlete, legalább is a szerb kormány bejelentése szerint, a Zijin bányakitermelései költségeinek csökkentése ösztönözte, ám az energiaforrások hiányában új energiatermelési lehetőséget is kínál. 

A zöldhidrogén előállítási tervek kapcsán a kínai vállalatok már tárgyalóasztalhoz is ültek a szerb kormány tagjaival, erről Dubravka Đedović Handanović (Dubravka Gyedovity Handanovity) bányászati és energiaügyi miniszter számolt be a napokban, kihangsúlyozva, hogy a kabinet üdvözli ezt a kezdeményezést, hiszen ezzel a beruházással országa fontos helyre pozicionálhatja magát Európában a hidrogéntermelés terén, és a jövőben akár exportőrként is felléphet. 

A bejelentés szerint egy 2 milliárd eurós beruházásról van szó, ami a meglévő szélerőművek és a napelemparkok fejlesztését, valamint újabbak felépítését jelenti, továbbá olyan tárolókapacitások kiépítésére is sor kerül, amelyek a hidrogéntermeléshez szükségesek, nem beszélve arról, hogy ez a projekt a hidrogénüzemanyag-előállítási technológia megjelenését is jelenti a szerb piacon. A tervek szerint a termelési teljesítmény 1500 megawatt lesz, ami várhatóan idővel eléri a 2000-et. 

A Zijin Mining 2018-ban vásárolta meg a korábban a szerb állam által üzemeltett elavult, majd jelentős adósságot felhalmozott bányászati komplexumot, az RTB Bor vállalatot Bor városában. Azt ma a kínai óriás leányvállalata, a Serbia Zijin Copper üzemelteti. A környezetre kevésbé káros bányászati technológiát alkalmazó, az ökológiai standardok fontosságát hangsúlyozó kínai vállalat lenne a hibrid erőműből származó energia elsődleges felhasználója azzal, hogy a villamosenergia-többletet használnák fel a hidrogén előállítására, így az egyfajta energiatároló funkciót is betöltene, ami a megújulók esetében fontos szempont. A szerb bányászati minisztérium számításai szerint az éves hidrogéntermelés elérheti a 30 ezer tonnát is. Handanović ugyanakkor arra is rámutatott, hogy ez a beruházás újabb, 10 millió eurós befektetést von majd maga után, mivel létrejönne egy ipari park, ahol szélturbinákat gyártanak. 

A bányászati minisztérium még szeptemberben bejelentette, hogy a Zijin Mining 300 megawattos fotovoltaikus rendszer kiépítését tervezi az országban, hogy a saját villamosenergia-szükségleteit kielégítse. Ezt követően folytattak tárgyalásokat Shanghai Fengling Renewables cég részéről Ana Brnabić (Ana Brnabity) miniszterelnökkel, amikor a kormányfő Sangajban tartózkodott. A napokban pedig a vállalat delegációja a bányászati minisztériumban szemléltette az általuk Kínában és a világban kidolgozott projektjeit. Olyan javaslattal álltak elő, amely szerint  

szerb intézményekkel és cégekkel működnének együtt a megújuló forrásokból történő villamos- és hőenergia-termelésében, az energiatárolásban és a zöldhidrogén előállításában. 

 Szerbia energetikai átalakulás alatt áll, így tárt karokkal fogad minden olyan céget, amely a legmodernebb technológiát kínálja fel ezen a téren. A zöldhidrogén termelésének ötlete nemcsak déli szomszédunk számára érdekes, hanem az Európai Unió tagállamai is jelentős beruházásokat terveznek annak előállítására, tárolására és szállítására. Többek között ez válthatná fel a fosszilis tüzelőanyagokat. Az elmúlt időszakban a fejlett európai országokban jelentősen megnőtt a hidrogén iránti kereslet, ezért is látja magát Szerbia hidrogénexportőr szerepében. 
 
Mint arra Biznis.rs portál rámutatott, a Shanghai Fengling Renewables Održivi vetar (Fenntartható szél) Kft. elnevezéssel szeptember 7-én jegyezte be a leányvállalatát Belgrádban. A CompanyWall hitelminősítő cég adatai szerint a társaság képviselője a kínai Szun-Ju (Sun Yu). A frissen megalapított cég fő tevékenysége az áramellátó, -elosztó rendszerek építése és karbantartása.  

A társaság alapító okirata szerint ugyanakkor további 16 féle tevékenységet is végezhet, köztük a villamosenergia-elosztó berendezések és villamosenergia-gazdálkodási berendezések gyártását, elem- és akkumulátor-előállítással is foglalkozhat, lakó- és más célú épületek építése is a tevékenységei között szerepel, ahogy az egyéb gépek, berendezések nagykereskedelme, valamint mérnöki tevékenység és műszaki tanácsadás. 
A kínai cég hivatalos portálja szerint a Shanghai Fengling Renewablest 2020-ban alapították. A központja Sanghajban van, és több mint 200 alkalmazottat foglalkoztat. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn