Stratégiát vált az X az antiszemita vádak után

Szerző: | 2023. december. 7. | Kiemelt, Társadalom

Nem adja fel Elon Musk a hirdetési háborút, a nagyvállalatok helyett most a kicsiket és a közepeseket célozza meg. Óriási munka lesz, de sikerülhet.

Stratégiaváltásba kezd az X (korábbi nevén Twitter), miután több óriásvállalat közölte, hogy nem hirdet tovább a felületén. Az ügy közvetlen előzménye az volt, amikor egy jelentés szerint az X-en a gigacégek hirdetései mellett antiszemita tartalmak is megjelentek. A botrány miatt több vállalat, köztük az IBM, a Disney, a Warner és az Apple is bejelentette, hogy átmenetileg felfüggesztik hirdetéseiket a platformon.

Nem adhat mást, csak mi lényege

A világ leggazdagabb embere tavaly 44 milliárd dollárért vásárolta meg a Twittert, és elsődleges célul a véleménynyilvánítás szabadságának visszaállítását tűzte ki az addigra már agyoncenzúrázott oldallal kapcsolatban. Feloldotta például Donald Trump letiltott fiókját, (más kérdés, hogy az ex vagy leendő elnök még nem használta azt azóta), de nyilvánosságra hozott olyan belső, az előző vezetéshez köthető levelezéseket is, amelyek világosan mutatták, hogyan próbálta a Twitter a politikát befolyásolni a tweetek elrejtésével, a fióktulajdonosok letiltásával és a manipulált hírfolyammal.

A hirdetők visszavonulásával egy időben többen antiszemitizmussal vádolták az X tulajdonosát. Musk határozottan visszautasította a vádakat, egyben perrel fenyegette meg a felületről kivonuló hirdetőket.

Néhány nappal később azonban nála is elszakadt a cérna, és a DealBook Summit rendezvényén trágárkodva reagált a hirdetési felfüggesztésekre, hozzátéve: gondoskodik róla, hogy mindenki megtudja, mely vállalatok próbálták meg kivégezni a cégét.

Ha a nagynak nem kell, jöjjenek a kicsik

Az valószínűsíthető, hogy Musk kirohanása a multikat átmenetileg még inkább elfordítja az X-től, mint hirdetési felülettől. Úgy tűnik azonban, a milliárdos már ki is dolgozta az új stratégiát Linda Yaccarinóval, az X vezérigazgatójával.

Az új elképzelés szerint a platform a nagyvállalatok helyett a kis- és középvállalkozásoknak biztosítana felületet és lehetőséget, mégpedig az eddigieknél sokkal nagyobb arányban. A „long tail” elvét a hirdetői piacra átültetve

Musk tehát azzal kísérletezik, hogy sok kicsiből állítsa össze azt a bevételt, amit eddig néhány nagy biztosított neki.

A cég a Financial Timesnak úgy nyilatkozott: az ötlet egyáltalán nem új, mindig is tervbe volt véve, de eddig valamiért alulértékelték a jelentőségét. Most azonban berobbantják a modellben szunnyadó lehetőségeket, a siker érdekében pedig már megállapodást is kötöttek a világ egyik legjobb marketingügynökségével, a JumpCrew-val.

Elemzők szerint egyáltalán nem biztos, hogy Musk zsákutcába fut a modellváltással.

A döntése mellett szól az is, hogy eddig voltak olyan hirdetési szegmensek, amelyeket az X kifejezetten elhanyagolt: ilyen többek között a sportfogadási terület.

Ami a regisztrált felhasználókat illeti, Musk személye önmagában is jócskán növelte az egykori Twitteren a fiókok számát, ráadásul rengetegen tértek vissza azok közül is, akik éppen a cenzúra miatt hagyták ott az előző vezetés idején. A felület tehát túl értékes ahhoz, hogy egyszerűen ne vegyenek tudomást róla, így a korrektség jegyében átmenetileg távozó hirdetők felbukkanására újra számítani lehet majd.

Ami a Musk által emlegetett zsarolást illeti, Linda Yaccarino egy belső e-mailben tömören így reagált a vállalat dolgozóinak: „Az elveinknek nincs ára. Akárhogyan próbálkoznak, nem fogjuk feladni küldetésünket olyanok miatt, akik még csak fel sem fogják, hogy mit csinálunk”.

***

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn