A munkásszállások legalább 50 százalékát magyar dolgozóknak kell biztosítani 

Szerző: | 2023. december. 8. | Hazai

Húszmilliárd forinttal indul a munkásszállások építését támogató program, ez 3500 ember számára biztosít majd lakhatást a munkához kapcsolódóan.

A szálláshelyek legalább 50 százalékát magyar munkavállalók számára kell biztosítani a 20 milliárd forinttal induló, a munkásszállások építését támogató új program keretein belül – mondta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 csatorna csütörtök reggeli műsorában. 

Az államtitkár úgy fogalmazott: jól ismert a magyar munkaerő csekély mobilitási hajlandósága, de a munkaerőpiacra most minden munkáskéz kell. Hangsúlyozta: a beruházások döntő többsége oda irányul, ahol a munkaerő rendelkezésre áll. Ugyanakkor látni kell, hogy a dolgozóknak már az 50-60 kilométeres távolság is problémát okoz a munkavállalásban, ezért szükség van lakhatási lehetőségre – fűzte hozzá. 

Kiemelte, jelenleg is léteznek erre vonatkozó támogatások, utazási és lakhatási támogatás is, mindkettő 6 hónapig járhat. Lakhatási támogatásra pályázni kell, a mindenkori minimálbér 70 százalékát fizeti ki az állam. 

Czomba Sándor emlékeztetett arra, a munkásszállók építését támogató programok 2017 óta futnak, – 24 milliárd forint ráfordítással, 4000 ember elszállásolását oldották meg – most csak szigorodnak a feltételek. Közölte: jelenleg 20 milliárd forinttal indul a program, ez 3500 fő számára biztosít majd lakhatást. A szállás legalább 50 százalékán magyar munkavállalókat kell elhelyezni, ha ez valamiért nem megoldható, azt dokumentáltan igazolni kell. Nem akarják sarokba szorítani a vállalkozókat, hiszen tíz év fenntartási kötelezettségük lesz – jelezte.  

Ismertette: a program energetikailag korszerű, fenntartható beruházásokat fog támogatni. Nem tömegszállásokra van szüksége, hanem korszerű, kétágyas szobákra utalt a piaci tapasztalatokra.  

További feltétel lesz, hogy a szállás méretétől függően – 80-200 fő – minden 80 fő után 4 regisztrált álláskeresőt fel kell venniük az üzemeltetőknek. 

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet: a tapasztalatokat leszűrve annyi könnyítés is lesz a szabályozásban, hogy – a korábbival ellentétben – idénymunkán foglalkoztatottakat is el lehet szállásolni, és 50 kilométernél közelebbről érkezőket is, ahogy fogalmazott, „az élet felülírta ezeket a korlátozásokat”, tanultak a tapasztalatokból.  

Borítókép: MTI/Soós Lajos

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn