Kijev polgármestere: örökké nem hazudhatunk

Szerző: | 2023. december. 8. | Háború, Kiemelt

Vitalij Klicsko és Zelenszkij között régóta feszült a viszony, most azonban Kijev polgármestere szokatlanul erősen rúgott bele az elnökbe.

Széles körben ismert tény, hogy Vitalij Klicsko és Zelenszkij között utóbbi elnöki ciklusának kezdete óta feszült a viszony. Nem változtatott ezen a háború kitörése sem, sőt: a törésvonalak még jobban elmélyültek. Zelenszkij több ízben utalt már rá, hogy a kijevi polgármestert szívesebben látná a városháza kapuján kívül, de Klicsko sem tesz lakatot a szájára, amikor az elnökről kérdezik.

A napokban Kijev első polgára több interjút is adott, amelyekben szintén nem rejtette véka alá a véleményét. Udvariasan és diplomatikusan megjegyezte ugyan, hogy most mindenkinek az elnököt kell segítenie, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a háború után minden politikusnak meg kell majd fizetnie a hibáiért, és ez alól Zelenszkij sem kivétel.

Ukrajna kezd autoriter rezsimmé válni

A Spiegelnek adott interjújában még tovább ment. Mint mondta, Ukrajna egyre inkább kezd egy autoriter, tekintélyelvű társadalommá válni, ahol az elnök a polgármestereket és az önkormányzatokat nem partnereknek, hanem a hatalom központosítását akadályozó tényezőknek tekinti.

Egy bizonyos pont elérése után semmiben nem fogunk különbözni Oroszországtól, ahol minden egyetlen ember szeszélyén múlik

– mondta Klicsko, kiemelve, hogy egyáltalán nincs meglepve az elnök népszerűségének csökkenésén.

Az emberek pontosan látják, hogy ki dolgozik hatékonyan és ki nem. Azt a mai napig nem tudják megemészteni, hogy az országot ennyire felkészületlenül érte a háború, hogy az oroszok annyira gyorsan elérték Kijevet, ahogyan azt sem felejtik, hogy Zelenszkij az utolsó pillanatig tagadta azt, hogy ilyesmi megtörténhet” – véleményezte az orosz támadás utáni időszak káoszát a polgármester, hozzátéve: az első hónapokban Ukrajna gyakorlatilag vezető nélkül maradt, és kizárólag a polgármesterek intézkedésein múlt, hogy a településeket nem érte még nagyobb emberi és anyagi veszteség.

Egy másik interjúban Klicsko arról beszélt, hogy az ukrán hadsereg főparancsnoka igazat mondott, amikor elismerte az ukrán ellenoffenzíva kudarcát. Mint mondta, súlyos hiba volt, hogy a kijevi vezetés ezért még Zaluzsnij tábornokot is kis híján oroszbarátnak nevezte, miközben Zelenszkij is ugyanúgy tisztában van a tényekkel, mint a hadsereg.

Hazudhatunk euforikus híreket Ukrajna népének és a nyugati szövetségeseinknek is, de nem a végtelenségig

– vélekedett Kijev polgármestere.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn