A rendkívüli kiadások ellenére is csökkenti a kormány a hiányt és az államadósságot 

Szerző: | 2023. december. 9. | Hazai

A háború, a szankciós energiaválság és a veszélyes világgazdasági környezet jelentős nyomás alá helyezte a magyar költségvetést is. A pénzügyminiszter tudatta, hogy a kormány a kedvezőtlen körülmények ellenére biztosítja a költségvetésben a nyugdíjak értékének megőrzését, a családtámogatások és a rezsivédelem fenntartását.

A Pénzügyminisztérium közleményében beszámolt, hogy november végéig az államháztartás központi alrendszere 4074,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 3824,9 milliárdos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 171,9 milliárdos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 421,3 milliárd forintos hiányt mutattak. 

Az év első tizenegy hónapjában a rezsivédelem költségei 1333,8 milliárd forintot tettek ki, amely szembeállítva a 2022. november végéig erre a célra kifizetett 394,2 milliárddal, jelentős többletet jelent. 

November végéig az országos és elővárosi közlekedési közszolgáltatások költségtérítésére 621,8 milliárd forintot fordítottak. Ez 111,1 milliárddal haladja meg a 2022 első tizenegy hónapjában folyósított forrásokat. 

A pénzügyi tárca azt is megerősítette, hogy a rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza. November végéig az uniós kiadások 2402 milliárd forintot tettek ki, azonban ebből mindössze 1265,4 milliárd uniós bevétel érkezett a büdzsébe. 

A kormány a nyugdíjak értékének megőrzése érdekében novemberben újabb 3,5 százalékpontos nyugdíjemelést hajtott végre. Ennek az éves költségvetési hatása 188,2 milliárd forintot tett ki. Ezzel együtt nyugellátásokra 5313,4 milliárdot fordítottak november végéig. 

Az egészségügy területén gyógyító-megelőző ellátásra 2189,1 milliárd forintot szánt a kormány az első tizenegy hónapban. 

Az előző év azonos időszakához viszonyítva az adó- és járulékbevételek 15,9 százalékkal magasabban teljesültek. Ezzel a központi alrendszer bevételei 18,0 százalékkal magasabb összegben alakultak a tavaly november végi állapothoz képest – állt a Pénzügyminisztérium sajtónyilatkozatában. 

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn