S&P: Magyarország befektetésre ajánlva 

Szerző: | 2023. december. 9. | Hazai, Kiemelt

Minden gazdasági nehézség ellenére befektetésre ajánlja Magyarországot a Standard & Poor’s. A hitelminősítő legfrissebb jelentésében megerősítette hazánk BBB- besorolását, változatlanul stabil kilátás mellett. Ebben szerepet játszott az infláció gyors csökkentése, a forint stabilizálása és a folyó fizetési mérleg egyenlegének a javítása is. 

Ahogy a kormany.hu oldalon is olvasható, a hitelminősítők bizalma továbbra is töretlen a magyar gazdaság iránt. A New York-i székhelyű hitelminősítő kedvezően értékelte az infláció gyors csökkentését, a forint stabilizálását, valamint a folyó fizetési mérleg egyenlegének javítását. Értékelésükben úgy vélik, ezek a tényezők csökkentették a hazánkat övező kockázatokat. A S&P megerősítette, hogy a magyar államadósság finanszírozása biztonságos és több lábon áll. Ebben nagy szerepet kap a stabil belföldi bankrendszer, a lakossági kötvények és a nemzetközi kibocsátások is. A dokumentum a kockázatok között említi hazánk energiakitettségét, ugyanakkor elismeri, hogy komoly lépéseket tettünk annak érdekében, hogy több irányból szerezzünk be energiát. A kihívások közé sorolják továbbá az Európai Bizottsággal meglévő politikai vitákat, azonban az S&P elemzői továbbra is azzal számolnak, hogy hamarosan megkezdődhet az európai uniós források folyósítása. Magyarországot a baloldali kormányzás kudarcos gazdaságpolitikájának eredményeként 2006-tól kezdődően sorozatosan leminősítették. A nemzeti kormány sikeres gazdaságpolitikájával 2016/2017-től kezdődően hazánk több felminősítést is kapott . Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő két osztályzattal magasabbra sorolja országunkat, mint az elmúlt évtized elején. Ez azt jelenti, hogy hazánkat továbbra is befektetésre ajánlják a hitelminősítők, és egy háború szomszédságában is bíznak a magyar gazdaságban. 

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdászának szakmai kommentárja 

A mai napon a Standard & Poor’s a várakozásoknak megfelelő döntést hozott: megerősítette hazánk besorolását a BBB- kategóriában, azaz továbbra is befektetésre ajánlja, de azon belül csak egy fokozattal vagyunk a bóvli kategória felett. Szintén megerősítette a stabil kilátást, azaz a besorolás változására a közeljövőben csekély esély van. 

A hitelminősítő várakozása szerint a magyar gazdaság jövőre visszatér a növekedési pályára, éves szinten a teljesítménye 2,6 százalékkal növekedhet az idénre várt 0,5 százalékos visszaesés után. A hitelminősítő pozitívumként említi, hogy várakozásai szerint hazánk 2024 első felében hozzájut a neki járó uniós forrásokhoz. Ez több, a hitelminősítő szempontjából fontos tényezőt is kedvezően befolyásolna: a gazdasági növekedést, az államháztartás helyzetét, a folyó fizetési mérleget és így az árfolyamot. Fontos azonban kiemelni, hogy a Standard & Poor’s szerint a forrásokhoz való hozzáférés jelenti a legnagyobb kockázatot is a jövőre nézve. Ugyanakkor várakozásaik szerint a fiskális konszolidáció a korábban vártnál több időt vehet igénybe. 

A hitelminősítő több kedvező folyamatra is felhívta a figyelmet: az októberre 10 százalék alá csökkenő inflációra, a folyó fizetési mérleg egyenlegére, illetve a forint árfolyamának erősödésére, azaz összességében optimistán nyilatkozott az elmúlt időszak makrogazdasági fejleményeiről. A kockázatok közül kiemelte az energiaellátáshoz kapcsolódó rizikók mérséklődését.  

A Standard & Poor’s indoklásában kifejtette, hogy leminősítés akkor következhetne be, ha a hazánknak járó uniós forrásokat jelentősen megvágnák, vagy az energiaellátással gondok lennének – mindkettő a forint gyengülését és az infláció emelkedését eredményezné, továbbá kihívást jelentene a költségvetés számára.  

Felminősítés akkor jöhetne, ha az ikerdeficit a vártnál gyorsabban csökkenne, azaz a költségvetési hiányt is gyorsabban sikerülne leszorítani. 

A mai napon tehát a hitelminősítő összességében pozitív értékelést adott úgy a makrogazdasági képet, mint a kockázatokat illetően. Külön érdemes kiemelni az uniós források kapcsán tett pozitív állításokat. Ez alapján tehát negatív minősítői döntést nem várunk, kedvező változás pedig néhány év múlva a költségvetési hiány lefaragásával következhet be. 

Nagy Márton: töretlen a bizalom a magyar gazdaság felé, a Standard and Poor’s megerősítette Magyarország adósság-besorolását és továbbra is befektetésre ajánlja. A hatékony és eredményes kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a magyar gazdaság válságálló és a jelenlegi nehéz helyzetben is stabil lábakon áll. Ez tükröződik a Standard and Poor’s mai jelentésében, amely stabil kilátás mellett továbbra is befektetésre ajánlja hazánkat, így újból megerősítette a magyar adósságbesorolást. Megállapítható, hogy a jelentős hitelminősítők mindegyike befektetésre ajánlott kategóriába sorolja Magyarországot. Magyarország pénzügyei kiszámíthatók, transzparensek és stabilak. A szigorú költségvetési fegyelemnek köszönhetően a magyar államadósság csökkenő pályán van, miközben mértéke uniós átlag alatti szintet ér el. Az ikerdeficit megszűnt, a külkereskedelmi termékforgalom pedig újra többletet mutat. Ráadásul a nemzetközi tartalékok 40,9 milliárd eurós összeggel historikus, történelmi csúcson vannak, azaz Magyarország még soha sem rendelkezett akkora nemzetközi tartalékkal, mint novemberben. Magyarország megítélése a nemzetközi pénzpiacokon kedvező, így az ország finanszírozási helyzete stabil és biztonságos. Ezt bizonyítja a töretlen nemzetközi bizalom is, amelyet a sikeres kötvényaukciók és az FDI folyamatos beáramlása jelez. A Magyar Államkincstár mellett idén az Eximbank és a Magyar Fejlesztési Bank is különösen sikeres kötvénykibocsátást bonyolított le, nagy érdeklődés mellett, több mint 3 milliárd dollárnyi forrást bevonva nemzetközi befektetőktől. Az állampapírok hozamszintje pedig jelentősen csökkent az elmúlt időszakban, június óta például az 5 éves állampapírok hozama 2,4 százalékot mérséklődött. 2023 az infláció letörésének, 2024 pedig a növekedés helyreállításának az éve. Az infláció csökkentése jó ütemben halad, a kormány azt októberre egy számjegyűre, novemberre pedig már 7,9 százalékra csökkentette, miközben a hazai gazdasági környezet is egyre kedvezőbb képet mutat. A reálbérek nőnek, teljes a foglalkoztatottság, miközben történelmi mélyponton van az álláskeresők száma. A harmadik negyedévben pedig az unión belül a magyar gazdaság bővült a negyedik legnagyobb mértékben. Az EU-ban évek óta a magyar beruházási ráta az egyik legmagasabb, ez idén sem lesz másképp, 26-27 százalék között alakulhat a mutató. A gazdasági kilátások folyamatosan javulnak. 2024 a gazdasági visszapattanás éve lesz, így a növekedés újra visszatérhet a dinamikus, 4 százalékos tartományba. Ezzel tovább folytatódik a felzárkózás, és újabb lépést tehet hazánk afelé, hogy 2030-ra elérje az uniós fejlettség 90 százalékát. Ehhez az kell, hogy a lakosság fogyasztása bővüljön, a vállalkozások pedig beruházzanak, amit az egyre csökkenő hitelkamatok is támogatnak.

Borítókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn