Stoltenberg: Fel kell készülnünk az Ukrajnából érkező rossz hírekre

Szerző: | 2023. december. 9. | Háború, Kiemelt

A NATO-főtitkár szerint a háború egy hullámzó folyamat. Ukrajna most éppen nagyon rossz helyzetben van, ezért még több segélyt kell Kijevnek küldeni.

Komor interjút adott a mostanában egyre meredekebb dolgokat nyilatkozó Jens Stoltenberg. A NATO lassan elköszönő főtitkára a csodaként várt ukrán ellenoffenzíva kudarcba fulladása, az USA segélyének (talán ideiglenes) leállása, az Európai Unió lőszerszállítási kísérletének kudarca, valamint az EU-csúcson várható, az ukrán segélyezéssel kapcsolatos patthelyzet kapcsán nyilatkozott a napokban.

A végig fejedelmi többesben beszélő pesszimista Stoltenberg hangsúlyozta: a NATO-nak fel kell készülnie az Ukrajnából érkező rossz hírekre, ám bármi is történik, tovább kell támogatnia Kijevet, ugyanúgy, mint a „jó időkben”. Azt nem fejtette ki, hogy mit ért rossz hírek alatt, ahogyan azt sem, hogy az eddig több százezer halálos áldozatot követelő háborúnak pontosan mely időszaka volt az, amelyikre ráillik a „jó idők” jelző.

Őrült beszéd, és nincs benne rendszer

A főtitkár szerint a háború már csak ilyen, egyszer fenn, egyszer lenn, éppen ezért a szövetségeseknek a mostani nehéz helyzetben is ki kell tartania az ukrán segélyezés mellett. Stoltenberg kicsit logikátlanul először elismerte, hogy a frontvonalak szinte semmit nem mozdultak az ellenoffenzíva kudarca miatt, majd megjegyezte, hogy az ukránok támadásai a Fekete-tengeren az orosz hadiflotta ellen tulajdonképpen óriási győzelemként könyvelhetők el,

még akkor is, ha a háború menetén nem sokat változtattak.

Arra is felszólította a NATO tagjait, hogy fokozzák a lőszergyártást, nem mellesleg finoman bele is rúgott az európai hadiiparba, amiért nem képes teljesíteni a vállalásait. Arról nem szólt, hogy az amerikai hadiipar pontosan azokkal a problémákkal küzd, amelyekkel az EU-s tagországok is, ahogyan arról sem, hogy az izraeli háború fegyverigénye jelentősen átírta az USA segélyezési prioritásait.

Stoltenberg az interjúban természetesen elismételte a kötelező panelt: „Putyin győzelme nemcsak Ukrajna számára lenne tragédia, de veszélyt jelentene a többi szövetségesre is”. Szerinte egyértelmű a megoldás: minél jobban támogatjuk Ukrajnát, annál gyorsabban fog véget érni a háború.

Az elmúlt két év eseményei ennek ugyan az ellenkezőjére utalnak, de Stoltenberg mégiscsak NATO-főtitkár, tudja, mit beszél. Vagy azt, hogy mit kell mondania. Még.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn