Válságkezelés: budapesti szállodák megküzdései járvánnyal, háborús helyzettel 

Szerző: | 2023. december. 9. | Hazai

A szolgáltató szférát a hosszú évek során számos kisebb-nagyobb, regionális vagy világméretű válság érte, amelyekből hosszabb vagy rövidebb idő alatt, de mindig sikerült talpra állnia. A 2020 elején kibontakozó Covid–19, amelyet szinte azonnal az orosz–ukrán háború és hatásai követtek, újra válságba sodorta a szektort. Hogyan kezelte ezeket a vis maior helyzeteket Budapest egyik legszínvonalasabb szállodalánca? Géher Zoltán, a Dohány utcában található patinás, mégis modern Continental Hotel Budapest szállodaigazgatója elmesélte az elmúlt évek történetét, amely tanulságos lehet minden turizmus iránt érdeklődő számára.

Bő három és fél éve, a 2020 tavaszán kibontakozó Covid–19-járványhullám már első körben is felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott globális szinten. Az egyik legérintettebb ágazat a turizmus volt, amelynek felfelé ívelő mutatóit pillanatokon belül megtörte a pandémia. Ez a különleges, emberileg és gazdaságilag is nehéz szituáció nagyon komoly veszteséget okozott 2020-ban a magyar szállodák életében. Köszönhetően a vírus terjedésének a megfékezésére hozott olyan intézkedéseknek, mint a széles körű és általános utazási korlátozások és határlezárások.  A korábbi adatokból jól látszik a visszaesés: a hazai szállodákban a vendégéjszakák száma 2019-ben 23 471, míg 2020-ban 9293 volt, 2019-ben a belföldi vendégéjszakák száma 10 628, míg 2020-ban 6417, a külföldi vendégéjszakák száma pedig 12 844, míg 2020-ban 2875 volt. Míg a gazdasági konjunktúra idején, 2019-ben a szállodaipar rekordbevételre tett szert (KSH, 2021), addig a következő évben hatalmas zuhanást élt meg a szektor. A trendriport 2021-es elemzésében rámutat arra, hogy a keresletcsökkenés különösen súlyosan érintette Budapestet, ahol a vendégéjszakák száma 78, a beföldieké 55,9, a külföldieké 80,7 százalékkal maradt el az előző évitől. A Budapest szívében található Continental Hotelt is súlyosan érintette a válság, Géher Zoltán a szálloda igazgazója a fenti adatokat megerősítve arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg vendég van a piacon, addig nem lehet baj.  

Kilátástalan helyzetben is látni kell a fényt  

Hitvallását hangsúlyozva tehát így fogalmazott: Amíg van vendég a piacon, van kereslet a szállások iránt, de ha megcsappan a forgalom, nincs baj”. Úgy véli, helyes marketinggel be lehet vonzani, vissza lehet szoktatni a vendégeket.  Akkor van gond., amikor senki nincs a keresleti oldalon (ez történt a Covid-korlátozások következtében). Ilyen esetben tehetetlen volt minden szálloda – húzta alá Géher Zoltán. A pandémia idején arra kellett figyelni, hogy mi legyen a kényszerpihenőn lévő személyzettel, vagy hogy hogyan óvjuk meg a szálloda állapotát. Nem tudtuk, hogy a kialakult helyzet meddig tart. Nem tudtuk, hogyan tartsuk a lelket az emberekben, a személyzetben, vagy egyáltalán hogyan finanszírozzuk majd bevételek nélkül, a takaréklángra vett, de azért folyamatosan keletkező költségeket. Nem akartunk senkit elengedni, de örök dilemmában voltunk, hogy meddig tarthatjuk a személyzetet. Fennállt az az opció is, hogyha elengedjük a dolgozóinkat, és egy hónap múlva vége a rémálomnak, akkor kezdhetjük elölről a szálloda újjáépítését (ami szintén magas költségekkel jár) – folytatta a hoteligazgató.    

Géher Zoltán azt mondja, a járvány elején úgy látták: erős lábakon áll a szálloda költségvetése, ezért kifizették az elmúlt évi bónuszokat, márciusban még mindenki megkapta a rendes fizetését is. Aztán együtt sírtak és együtt nevettek, de már nem tudták alkalmazni a személyzet nagy részét a kikalkulált költségvetés alapján. Viszont nem bocsátottak el senkit, alacsonyabb fizetéssel, ügyeletesként, mindenesként dolgoztak a belsős munkatársak, csak a külsősöket engedték el. Megengedték a kollégáknak, hogy keressenek mellette más munkalehetőséget is. Ráadásul nem egy-két tucat dolgozóról volt szó, hiszen alapesetben 150 embert alkalmazunk a szállodában – húzta alá a Continental Hotel Budapest igazgatója.  

Az egyik legnagyobb kihívásnak a kommunikáció rohamos átalakítását tartották,   

amikor egyik napról a másikra át kellett állni az online megbeszélésekre úgy, hogy a legtöbb embernek nem is volt rá megfelelő eszköztára. Részlegeken belül is szükséges volt felállítani Facebook, Messenger-csoportokat.

A másik nagy kihívás volt a lelket tartani a személyzetben úgy, hogy közben kilátástalan volt a helyzet.   

A fényt az alagút végén mint Géher Zoltán fogalmazott 2020 augusztusában látták, amikor újra tudott nyitni a hotel. Aztán pár napra rá bejelentették a határzárat – ez volt az a pont, amikor a hosszú hónapokon át minket éltető remény – úgy éreztük – elveszett. Végül nem engedték, hogy egy világváros szívében található szálloda csak úgy feladja a harcot, ezért 2021 júniusában újranyitották a hotelt.    

A második újranyitáskor szembesültek azzaln, hogy sok dolgozójukat már nem tudják alkalmazni, mivel több mint egy év alatt sikerült kényelmesebb munkát találniuk, főleg az online világban. Végül a 150 fős munkatársi létszámból 30-35 tartott ki.   

Érkezett azonban az újabb kihívás: amikor kezdett visszatérni a forgalom, az árbevétel, nem volt elegendő a személyzet. Nagyon le voltak terhelve a dolgozók, előfordult, hogy három ember munkáját végezték, és nagy nyomás nehezedett rájuk.   

  
Korábban távol állt tőlem ez a mentalitás, hogy a személyzetet kell megkérdeznem, miközben látom, hogy van szabad szobánk, hogy egyáltalán bevállaljuk-e még a jelentkező vendéget vagy nem” emlékezett vissza Géher Zoltán.  

Voltak nagyobb csoportok, amelyek egyszerre szerettek volna érkezni a szállodánkba, ilyenkor a foglalás véglegesítése előtt meg kellett kérdeznem a személyzetet, hogy ki tudjuk-e egyáltalán takarítani a szobákat, tudunk-e étkezést biztosítani, van-e elég szakács. Ebben az időben fordítva ültünk a lovon. Borzasztó nehéz volt, és miközben hajtotta volna az ember az üzletet, hogy bepótolja a másfél éves kiesést, addig épp az ellenkezőjét csináltuk azért, hogy ne facsarjuk ki a kollégákat – részletezte a megoldási módokat.   

Télen kisebb visszaesést tapasztaltak a budapesti szállodában, viszont a

2022-es év konszolidációs időszaknak könyvelhető el, egy kalandorvilág indult el” fogalmazott Géher Zoltán. Rengeteg korábbi kolléga tért vissza a hotelbe,

sokan csalódtak az új munkahelyeikben, jobban érezték magukat a budapesti szálloda berkein belül. Ebben az évben nagyon meg is ugrottak a bérigények, viszont a Continental Hotel igyekezett eleget tenni az igényeknek. Hatalmas fluktuáción ment keresztül a szálloda, míg 2023-ban helyreállt a személyzet állandó létszáma, felkészültsége.   

A szállodaigazgató szerint fontos megszívlelni egyik alapelvét: a jó munkaerőt jól meg kell fizetni és meg kell becsülni, mert rajtuk áll, hogy a vendég visszatérő lesz vagy sem.   

Az eredmények azt mutatják, hogy érdemes volt kitartani,

mivel mára újra virágzó hangulatú szállodába léphetünk be, ahol kedves személyzet, kitűnő belső atmoszféra fogadja a helyi és külföldi vendégeket, szállás-, konferencia- és gasztronómiai lehetőségekkel.  

Megküzdés és fejlődés  

Az árbevétel kapcsán a szállodaigazgató véleménye alapján nem érdemes a 2021-es vagy a 2022-es esztendőhöz viszonyítani, a mérvadó mindig a 2019-es év. Az idén szép bevételi eredményeket ért el a Continental Hotel Budapest, hiszen meg is előzte a 2019-es év forgalmát. A KSH legutóbbi adatai is alátámasztják, hogy a turisztikai szálláshelyek forgalma szeptemberben kedvezően alakult: a vendégéjszakák száma 5,8, a vendégeké 9,4 százalékkal növekedett éves bázison. A külföldi vendégéjszakák számának jelentős emelkedéséről számoltak be, a fővárosban pedig a vendégéjszakák száma 12,7 százalékos bővülést mutatott.     

Mi a helyzet az orosz–ukrán háborúval, a fegyveres konfliktus közelségéből adódó biztonságfaktor csökkenésével?  

A szálloda fő vendégkörének összetételében a háborúig nem voltak jelentősen jelen az ukrán vendégek, sokkal inkább az oroszok. A konfliktus 2022. februári kitörését követően hirtelen volt egy zavar, amikor néhány nemzetközi rendezvényt lemondtak, de összességében nagy visszaesést nem tapasztaltak, sSőt, talán ugyanott voltunk, mint eredetileg” – tette hozzá Géher Zoltán.  

Nagyon sok ukrán vendég érkezett: luxusabbnál luxusabb autókkal volt tele a szálloda parkolója. A hirtelen lemondott nyugati országokból érkező foglalásokat simán pótolták az ukrán vendégek. A folyamat csak egy-két hónapig tartott, aztán beállt a megszokott vendégforgalom.    

Jelenleg nincsenek ukrán vendégeink, ahogy a háború előtt sem voltak igazán. Önmagában tehát a szomszédban zajló konfliktus nem okozott visszaesést, csak szinte nullára csökkentette az orosz ajkú vendégeink számát” – mondta.   

Míg a turizmus egyéb szektorai érezték a háború hatását Magyarországon, a főváros magas presztízsű szállodái nem élték meg válságként a konfliktust, inkább csak lelkileg okoztak nehézséget a szomszédban történő események.   

A Covid idején a Continental Hotel Budapest is kihasználta a szabadidőt, és felújította a szobákat, valamint a wellnessrészleget, szőnyeget cseréltek, komfortosabbá és esztétikailag megnyerőbbé alakították a légteret, mindez pedig napjainkban hozta meg a gyümölcsét.  

Soha nem gondoltam, hogy egy jó dizájn ennyire eladja önmagát, és egy szállodában ennek ekkora jelentősége van. Az egyediségben mindenki próbál egyedül lenni. Nekünk ez nagyon bejött, és valahogy a legvadabb álmaimban sem gondoltam, hogy ez ilyen fontos. Ha valaki igazán egyedi hotelre vágyik, akkor inkább ide jön”

– fejtette ki Géher Zoltán.  

Hogy mi is a különlegessége a Continental Hotel Budapestnek? A következő cikkünkben részletesen kifejtjük.   

Névjegy
Géher Zoltán 67 éves, házas, 3 gyermeke és 5 unokája van.
Tanulmányok: Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola (jelenleg Budapesti Gazdasági Egyetem), vendéglátóipari üzemgazdász

Főbb karrierállomások:
– Sport Szálloda (később Flamenco Hotel): recepcioner
– Forum Hotel (jelenleg InterContinental Hotel): concierge, recepcioner, Front Office Manager, értékesítési igazgató
– Corinthia Grand Hotel Royal (jelenleg Corinthia Hotel Budapest): Rooms Division Manager, megbízott szállodaigazgató
– Continental Hotel Budapest szállodaigazgató
– Zeina Hotels: brandigazgató    

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn