Pánik Kijevben: kilencven százalékkal csökkent az ukrán segélyezés

Szerző: | 2023. december. 11. | Háború, Kiemelt

Zelenszkij kétségbeesetten kezd újabb turnéba, hogy rávegye a nyugati döntéshozókat a pénzcsapok megnyitására.

Az ukrán elnök a kudarcba fulladt ellenoffenzívájuk utáni patthelyzetben intenzívebb támadásra szólította fel a hadsereget. Bár a fegyveres erők parancsnoka, Zaluzsnij tábornok több ízben rámutatott, hogy a jelenlegi, befagyott helyzet megváltoztatásához elsöprő technikai fölényre és mindenekelőtt rengeteg új katonára lenne szükség, Zelenszkij kifejezetten sürgeti az újabb és újabb támadásokat, mondván: Ukrajna nem engedheti ki a kezéből a kezdeményezést.

Eredményt kellene felmutatni

Az elnök utasításai érthetők: az év végére az USA segélyezési programja a republikánusok kongresszusi blokkolása miatt teljesen leállt, így a beígért 66 milliárdos támogatásból egy cent sem érkezik Kijevbe. Miután az amerikai törvényhozás december közepén beszünteti a munkát a karácsonyi ünnepek miatt, ebben az évben már valószínűleg nem is szavazzák meg a további segélyeket – de elképzelhető, hogy jövőre sem, ezzel kihúzva a talajt Ukrajna lába alól.

A Brüsszel által megígért 50 milliárd eurós hitel/segély megszavazását viszont éppen Magyarország fogja blokkolni, hacsak nem áll be valami nagy horderejű változás a kormány Ukrajnával kapcsolatos álláspontjában december 14-ig, az EU-csúcs kezdetéig.


Üres a kassza

Zelenszkij a napokban úgy fogalmazott: folytatják az „aktív külpolitikai munkát a makrofinanszírozás növelése érdekében”, vagyis újabb segélykérő turnékat szerveznek az állam összeomlásának elkerülése miatt.

A kilátások valóban rosszak, a jelenlegi ukrán helyzet pedig több mint kétségbeejtő:

A Kieli Világgazdasági Intézet által közzétett friss adatok szerint az Ukrajnának szánt új segélyfelajánlások 90 százalékkal csökkentek, és a legalacsonyabb szintre kerültek a háború kitörése óta.

Diplomáciai vonalon Kijev (már-már abszurd szituációkat teremtve) extra fokozatra próbál kapcsolni a segélyek elérése érdekében. Zelenszkij Washingtonba tart, hogy kedden Biden elnöktől és a szenátustól kérjen támogatást, azonban amíg a kongresszusi patthelyzet befagyasztja a segélycsomagok megszavazását, addig a Fehér Háztól maximum egy „Hajrá, elnök úr!” mondatra futja.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Adam Vaughan

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn