A zöldátállás jegyében újul meg a meteorológiai szolgálat 

Szerző: | 2023. december. 12. | Hazai, Klímaváltozás, Zöldenergia

A szervezet megújulásának célja, hogy az időjárás-előrejelzések fejlesztése mellett segítse a zöldátállást, az energiahatékonyságot, az energiaszektort, az agráriumot, a közlekedésbiztonságot és a levegőtisztaságot. 

A jelenlegi időszak egyik legnagyobb kihívása az ország energetikai rendszerének átalakítása és ezzel összefüggésben a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelése – mondta Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára. A magyar gazdaság jövője a zöldenergia, ezért a kormány energiapolitikájának középpontjában a környezetkímélő energiaforrások és annak tárolása áll, ami erősíti Magyarország energiaszuverenitását.  

A zöldenergia hatékony felhasználásához elengedhetetlen az időjárási és éghajlati viszonyok minél pontosabb ismerete,  

így a szervezet a jövőben – az eddigi feladatainak ellátása mellett – megkerülhetetlen szerepet kap az időjárásfüggő megújuló energiák támogatásában és a globális felmelegedés következtében fellépő időjárási jelenségek hatékony kezelésének elősegítésében. 

Az állami meteorológia területén szükséges rugalmas és piacorientált működés érdekében az OMSZ 2024. január elsejétől vállalati struktúrában, HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. néven folytatja tevékenységét,  

ami hozzájárul a fejlesztéseket és a beruházásokat segítő európai uniós források hatékony felhasználásához.  

A társaságnak február végéig kell elkészítenie a fenti célok megvalósítására irányuló részletes vállalati stratégiát és üzleti tervet – emelte ki Czepek Gábor a főbb szervezeti változásokat ismertetve.  

A jövőben a társaság az előrejelzések további fejlesztésével és speciális, kifejezetten az energiaszektor elvárásaira koncentráló szolgáltatásokkal – például nagyobb felbontású speciális előrejelzésekkel – segítheti a termelés-menetrendezéssel, a rendszer- és hálózatüzemeltetéssel kapcsolatos kockázatok, valamint költségek csökkentését, ami növeli az energiahatékonyságot és az energiabiztonságot.  

Ezenkívül január elejétől egyes környezetvédelmi – így az uniós ökocímkével kapcsolatban ellátott – feladatokkal és uniós projektekkel, valamint a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR) üzemeltetésével bővülhet a társaság tevékenysége.  

Emellett július elsejétől egységes szakmai irányítást kap a levegőtisztaság-védelem, és a társaság láthatja el az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat működtetésével kapcsolatos feladatokat.  

Az államtitkár aláhúzta, a jogelőd Országos Meteorológiai Szolgálat eddigi hagyományos feladatait természetesen ellátja a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt., de ki kell egészülnie a korszerű energetikai meteorológiai képességgel, amelyhez a meglévő szakmai tudásra szükség lesz. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn