Erősödött a forint, miután jó hírek érkeztek az EU-csúcsról 

Szerző: | 2023. december. 13. | Hazai

December 13-án, szerdán este jelentette be az Európai Bizottság, hogy a horizontális feljogosító feltételek teljesítésének köszönhetően feloldja 10,2 milliárd euró, nagyságrendileg 3900 milliárd forint kohéziós forrás blokkolását. A Makronóm Intézet makrogazdasági elemzőjének kommentárja következik.

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője 

(Az eredeti cikkünk december 12-én jelent meg, Molnár Dániel friss, december 13-án este született kommentárja a döntést követően a cikkünk első részében olvasható.)

December 13-án, szerdán este jelentette be tehát hivatalosan is az Európai Bizottság, hogy a horizontális feljogosító feltételek teljesítésének köszönhetően feloldja 10,2 milliárd euró, nagyságrendileg 3900 milliárd forint kohéziós forrás blokkolását.

A hír nem jelentett meglepetést, az igazságügyi reformcsomag legtöbb elemét már elfogadta a magyar kormány és a Politico is megszellőztette a hírt kedd reggel, bár a döntésre ahhoz képest egy nappal később került sor. Emiatt a piacok nagyrészt már beárazhatták a döntést a forint árfolyamba, bár figyelembe véve az elmúlt időszak viharos kapcsolatát a magyar kormány és az Európai Bizottság között a befektetők fejében fennállhatott annak a veszélye, hogy az utolsó pillanatban kisiklik a megállapodás.

Azt követően hogy a forint az euróval szemben hétfőn és kedden is járt a 383-as szint felett, amely október vége óta a leggyengébb értéke, a mai napot a 382-es szint felett kezdte. A nap folyamán fokozatosan erősödött az árfolyam, kora délután 381 alatt is járt a jegyzés, azonban a bejelentést közvetlenül megelőzően a forint árfolyama visszagyengült a 382-es szint közelébe.

A bejelentés hatására 5 óra után a forint gyors és jelentős erősödésbe kezdett, nagyjából egy óra alatt 3 egységet erősödött az euróval szemben, a jegyzés így 379 is alatt is mozgott, ahonnan kismértékben visszakorrigált a 380-as szint közelébe.

Ez azonban még így is 0,6 százalékos napon belüli felértékelődést jelent. Fontos kiemelni, hogy a mostani döntéssel nem az összes blokkolt uniós forrást oldotta fel a Bizottság, annak csak nagyságrendileg a harmadát. Az Európai Bizottság további megközelítőleg 21 milliárd euró Magyarországnak járó uniós forrást tart vissza, amely továbbra is kockázatként nehezedik a forint árfolyamára. Így az uniós forrásokkal kapcsolatos újabb pozitív döntések további forinterősödést eredményezhetnek.

(Alább a cikkünk korábbi, december 12-én megjelent része.)

Az elmúlt hetekben is megfigyelhető volt, hogy ha újabb hír vagy megszólalás látott napvilágot az uniós források kapcsán, akkor arra a forint árfolyama is reagált. Ennek a szemléltetésére nem is kell messze mennünk, csak múlt péntekig, december 8-áig.  

A forint árfolyama a délelőtt folyamán az inflációs adatok hatására a 382,5-ös szint fölé gyengült, ahol november eleje óta nem járt a jegyzés. Ebben a helyzetben érkezett a hír, hogy az Ecofin-ülés keretében az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét. 

Ezzel újabb akadály hárult el az uniós források beérkezése előtt, és Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése alapján jövő év elején 920 millió euró, nagyságrendileg 380 milliárd forint EU-s pénz érkezhet. 

A hír hatására a forint a péntek délutáni kereskedésben (december 8-án) visszaerősödött a 380-as szint közelébe.  

Mi várható a napokban? 

Ha tehát kedvező EU-s döntés születik, akkor most, a napokban is hasonló elmozdulásra lehet számítani. Ki kell azonban emelni azt is, hogy  

a héten nem csak az uniós forrásokkal kapcsolatos hírek mozgatják az árfolyamot. Kedden és szerdán ülésezik az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, ezután pedig csütörtökön az EKB. E két nagy jegybank kommunikációja a várható kamatpályára vonatkozóan ugyanúgy jelentős hatással lehet a forint árfolyamára, mint egy EU-s döntés. Továbbá most, pénteken dönt Magyarország hitelminősítéséről a Fitch is.  

A fentiek okán egy kedvező uniós döntés akár ellenkező hatású hírekkel együtt hathat a forint árfolyamára. 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn