Négy tényező, amely által a klímaváltozás nyertesévé lehet válni

Szerző: | 2023. december. 13. | Blog Archívum, Klímaváltozás, Zöldgazdaság

Négy tulajdonság szükséges: demográfia, édesvíz, ipar és stabilitás, amelyek képesek válságállóvá alakítani egy régiót vagy térséget a klímaváltozás kellős közepén. Az USA-ban található Michigan állam márpedig hordozza magában ezt a négy tényezőt, így válhat az Egyesült Államok meghatározó régiójává 2050-re, véli Parag Khanna geopolitikai és globalizációs szakértő.

Szerző: Bakajannisz Péter  

Túl a COP 28-as klímacsúcson idézzük fel 2022-es írásunk, amelyben fejtegettük, mely amerikai állam lehet a klímaválság nyertese.  

Az egyre több klímakutató hívja fel a figyelmet a klímaváltozás okozta hőmérséklet-emelkedésre és a tengerszint növekedésére. Az Amerikai Egyesült Államok Globális Változásokra Vonatkozó Kutatási (Global Change Research) Programja szerint a tengerszint világszerte már több mint 20 centiméterrel emelkedett 1880 óta. Ezek a változások a következő évtizedekben arra kényszeríthetik az Egyesült Államok egyes lakosait, hogy új otthont keressenek. Parag Khanna, a globalizáció szakértője szerint  

a Nagy-tavak régiója, különösen Michigan állam, 2050-re virágzó központtá válhat. 

Khanna úgy gondolja, hogy az édesvízben gazdag, erős demográfiai és ipari alappal rendelkező illetve geopolitikailag stabil földrajzi területek lesznek a legkívánatosabb élőhelyek a jövőben – márpedig ezek a tulajdonságok Michiganre jellemzőek, emeli ki. 

Az indiai-amerikai politológus szerint, ezáltal 

Michigan környéke egy reneszánszt fog átélni az éghajlatváltozásnak köszönhetően, 

ugyanis kiemeli, „az emberek újjáélesztik a városokat és ez minden bizonnyal olyan államok javára válik, mint Michigan”. 

Khanna optimizmusának ellenére, nem lehet minden gördülékeny – erre figyelmeztet Matthew Casale klímatudós. Úgy véli, hogy az állam már most is érzékeli a klímaváltozás káros hatásait, újabb árvizeken és viharokon túl, míg szerinte Michigannek elegendő élelmiszerre és vízre lesz szüksége az új lakók támogatásához. Casale azt is kiemelte, hogy bár az Egyesült Államok északkeleti részén található állam valóban jobb ellenálló képességgel bírhat, az éghajlatváltozás mégis komolyan érezhető a tágabb környéken. 

Címlapfotó: Shutterstock 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn