Üres kézzel távozott Zelenszkij Washingtonból

Szerző: | 2023. december. 13. | Háború, Kiemelt

Joe Biden már ígéretet sem tudott tenni az ukrán elnöknek. Elmaradt a szokásos „addig segítünk Ukrajnának, ameddig csak szükséges” panel is. Helyette valami egészen új jött.

Míg Kuleba ukrán külügyminiszter az EU-s tagországokra próbál nyomást gyakorolni a december 14-i EU-csúcs előtt, addig Zelenszkij elnök az USA-ban kampányol azért, hogy a kongresszusi republikánusok szavazzák meg azt a gigasegéllyel kitömött csomagot, amely az ukrán segélyeket is magában rejti.

A Bidennel közösen tartott sajtótájékoztatón azonban már nyomokban sem volt meg az előző év hurráoptimista hangulata. Az amerikai törvényhozásban kialakult patthelyzet miatt az elnöki javaslat egy tapodtat sem mozdult a megvalósítás felé: a republikánusok hajlanának ugyan a csomag megszavazására, ám ameddig a mexikói határon az elnök nem hoz drasztikusan kemény és anyagilag szilárdan megtámogatatott döntéseket az illegális migráció megfékezésére, hallani sem akarnak ukrán segélyekről.


Bejelenteni a semmit

Biden ennek megfelelően semmi biztatót nem tudott mondani Zelenszkijnek. Aláírt ugyan egy 200 millió dolláros segélyt Ukrajnának, de az egyfelől nevetséges összeg a beígérthez képest, másfelől éppen az utolsó morzsája volt annak a keretnek, amelyet a Kongresszus még előzetesen engedélyezett.

A kassza ezzel kiürült, a további ukrán segélyezés innentől belpolitikai játszmák és az elnökválasztási kampány csapdájába került – nehezen megjósolható megoldási lehetőségekkel.

Az elnök meglehetősen pesszimistán nyilatkozott. Győzelemként értékelte azt, hogy Ukrajna egyáltalán túlélte az elmúlt két esztendőt, majd biztosította Zelenszkijt, hogy a Fehér Ház mindvégig kiáll majd mellette.

Csakhogy a Fehér Ház önmagában már kevés lesz. Ha a republikánusok nem kapnak garanciát az USA határának fokozottabb és agresszívebb védelmére, a patthelyzet továbbra is patthelyzet marad. Biden közölte: még ígéretet sem tud tenni, de reméli, hogy a tárgyalások végül eredményre vezetnek, és Ukrajna mégis megkapja valamikor a kért összeget.

A változás és az ukrajnai támogatás végleges elapadásának lehetősége legerősebben Biden szóhasználatában köszönt vissza. Az elnök legendásan értelmetlen mondata, amely szerint „az Egyesült Államok addig támogatja Ukrajnát, ameddig csak szükséges”, a mostani, pesszimista sajtótájékoztatón erre módosult: „ameddig csak képes rá”.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn