Fed: lezárult a kamatemelési ciklus az USA-ban

Szerző: | 2023. december. 14. | Kiemelt, Világgazdaság

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott irányadó rátáján a Fed Nyíltpiaci Bizottsága, így az alapkamat az USA-ban továbbra is az 5,25-5,5 százalékos sávban található. A Fed elnöke, Jerome Powell szerint azonban a tisztviselők megvitatták az enyhítés lehetőségeit is. 

A Federal Reserve a harmadik ülésén stabilan tartotta a kamatlábakat – írja a Bloomberg. A tisztviselők egyhangúlag úgy döntöttek, hogy a szövetségi alapok irányadó kamatlábának céltartományát 5,25 és 5,5 százalék között hagyják, ami 2001 óta a legmagasabb szint. A politikai döntéshozók a medián alapján 2021 márciusa óta először nem jegyeztek meg előrejelzéseikben további kamatemeléseket. Míg Jerome Powell elnök azt mondta, hogy a tisztviselők készek újból emelni, ha az árnyomás visszatér, a döntéshozók most arra összpontosítanak, hogy mikor csökkentsék a kamatlábakat, mivel az infláció tovább süllyed a 2 százalékos cél felé. 

A negyedéves előrejelzések szerint a Fed tisztviselői jövőre 75 bázisponttal csökkentik a kamatlábakat, ami a szeptemberben jelzettnél erőteljesebb ütemű csökkentést jelent. Míg a szövetségi alapok kamatlábára vonatkozó medián várakozás 2024 végén 4,6 százalék volt, az egyének várakozásai igen eltérőek voltak. A Fed „pontrajza” azt mutatta, hogy nyolc tisztviselő kevesebb mint három negyedpontos csökkentést látott jövőre, míg öten többre számítanak. 

Powell hangsúlyozta, hogy az előrejelzések nem egy előre meghatározott tervet jelentenek, de elismerte, hogy a döntéshozók a heti találkozón megvitatták azt a kérdést, hogy mikor lesz megfelelő a kamatcsökkentés megkezdése. 

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzőjének kommentárja 

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott irányadó rátáján a Fed Nyíltpiaci Bizottsága, így az alapkamat az USA-ban továbbra is az 5,25-5,5 százalékos sávban található. Az infláció az USA-ban fokozatosan lassul, novemberben 3,1 százalékot tett ki, amely így még mindig érdemben magasabb, mint a 2 százalékos jegybanki cél. A foglalkoztatás – a Fed másik célja – az utóbbi hónapokban tovább emelkedett, azonban már csak lassú ütemben, amely a gazdasági aktivitás lassulását jelzi. Ezen tényezők miatt  

a mostani volt már sorrendben a harmadik ülés, amelyen nem változtatott az alapkamaton a Fed, így szinte biztosra vehetjük, hogy lezárult a kamatemelési ciklus az USA-ban.  

Ezzel együtt a közlemény továbbra is hangsúlyozza, hogy az inflációs kockázatok nem múltak el. A Fed a kamatdöntéssel párhuzamosan publikálta legfrissebb előrejelzését, ennek keretében idénre 2,6, míg jövőre 1,4 százalékos növekedést várnak, szemben a szeptemberi 2,1, illetve 1,5 százalékkal. Visszább fogták ugyanakkor az inflációs előrejelzést, az ideit 0,5 százalékponttal 2,8, míg a jövőévit 0,1 százalékponttal 2,4 százalékra, az viszont nem változott, hogy a döntéshozók továbbra is 2026-ra várják a 2 százalékos inflációs cél elérését. Változás következett be a várt kamatpályát illetően is. Míg szeptemberben a Fed döntéshozóinak többsége még csak 2 kamatcsökkentést jelzett előre 2024-re vonatkozóan, addig a most publikált dot-plot alapján 3 kamatvágásra is sor kerülhet, ami egy erős üzenet a piacok felé. A piaci szereplők jelenleg arra számítanak, hogy az első kamatcsökkentés akár már az első félévben bekövetkezhet, ha tovább hűl az USA gazdasági aktivitása. A lazább monetáris politika az USA-ban mindenképpen kedvező a magyar gazdaságra nézve, mivel gyengébb dollárt jelent, amely így lehetővé teszi az MNB számára is a monetáris kondíciók további lazítását. A közleményre azonnal reagált is az euró–dollár kurzus, a dollár rövid idő alatt számottevően, 0,7 százalékkal gyengült az euróval szemben, amelynek hatására a forint is tovább folytatta a kohéziós források blokkolásának feloldását követően megkezdett erősödését. 

Borítókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn