Kiemelkedően eredményes lett a magyar csapat a Nemzetközi Természettudományi Olimpián 

Szerző: | 2023. december. 14. | Hazai

A hatfős magyar csapat egy arany- és öt ezüstérmet szerzett Thaiföld fővárosában, Bangkokban a december 1. és 10. között megrendezett 20. Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpián (IJSO). 

A versenyt 2004-ben Indonézia alapította. Azóta Magyarország minden évben részt vesz a 16 évesnél fiatalabb korosztály számára meghirdetett természettudományi olimpián, ahol a versenyzők biológiából, kémiából és fizikából mérik össze elméleti és gyakorlati tudásukat. A nemzetközi megmérettetésen egy-egy ország 6 fős diákcsapattal indulhat. A természettudományi versenyen az idén 54 ország 304 diákja mérte össze a tudását – derül ki a magyar szervezők MTI-hez eljuttatott közleményéből, illetve több politikus Facebook-posztban is méltatta a sikereket és köszöntötte a szép  eredményt elért diákokat. 

Az idei versenyen Biró Artúr, a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium 10. osztályos tanulója aranyérmet szerzett.  

Ezüstérmes lett: Nagy Luca és Bauer Balázs Ábel, a győri Révai Miklós Gimnázium 10. osztályos tanulói, Bense Tamás István és Szepesi Zoltán László, a budapesti Eötvös József Gimnázium 8. és 9. osztályos tanulói, valamint Simon János Dániel, a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium 10. osztályos tanulója. 

A közlemény szerint a csapatversenyben Ausztráliával holtversenyben a 7. helyen végzett a magyar csapat, ami egyedülálló eredmény a verseny történetében. 

A felkészítést az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanárai, Gyertyán Attila fizika és matematika, Varga Bence kémia, Villányi Attila kémia és biológia, valamint Papp Ádám biológia szakos tanárok végezték. 

A csapat tagjait az itthon megrendezett fizika- és kémiaversenyek döntőiből jelentkező diákok közül válogatták ki. Kiutazásukat egyebek mellett a Nemzeti Tehetségprogram is támogatta. 

Cimlapfotó: MTI 

Kapcsolódó: 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn